Пенсия от 219 лева, но от догодина. Как ще живеят с тях 1,2 млн. българи?

Да се осигуряваме на парите, които взимаме, поиска икономист
Обновена: 29 ное 2018 11:24 | 29 ное 2018 09:30, Петя Славова
282

Депутатите приеха на второ четене рамката на Бюджет 2019, както и отделните бюджети на министерствата. Това стана след дълги разисквания и спорове за параметрите на бюджета.

Водеща роля беше дадена на пенсиите и техният размер. Докато народните представители поддържаха високия градус в пленарната зала, пред сградата на Народното събрание десетки пенсионери излязоха на протест с настояване за достойни пари за старост.

Още по темата

"Увеличение все пак има, но то не е над нивото на инфлация. Не се търси дългосрочно устойчиво решение. Дефицитът намалява, но пенсиите не могат да се увеличат със задоволителни нива. Правителството успява да прикрие проблема, засега. Работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Трябва да се премине към друга система, особено в нашето застаряващо население. Трябва да се премине към система с индивидуална партида, в която да се събират парите на всеки човек отделно", обясни икономистът Георги Вулджев.

В студиото на "България сутрин" той отбеляза още, че има нужда от реформа в частните пенсионни фондове. Според икономиста Любослав Костов инфлацията е рекордно висока.

"Тя се измерва с кумулативен принцип. Ако запазим тази тенденция, в момента на увеличението на пенсиите с 5,7%, тя ще бъде около 10% - двойно по-голяма. Държавата трябва да се замисли какво прави за пенсионерите. Ако искаме да получаваме по-високи пенсии, трябва да се осигуряваме на парите, които взимаме. 1,2 милиона пенсионери получават пенсия, която е под прага на бедност. Скоро време ще станем 5 милиона. Този бюджет не решава важните проблеми. Правителството не прави достатъчно, за да стимулира икономиката", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще живеят СТАБИЛНОясно е
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой министър вече да го заяви публично...... ***!
7
3
 
45
 
! Отговори
1 преди 5 години
пенсията 219лева,заплатата на чиновник 4500лева,това само герб-комунисти,и техните слуги от оп,могат да го направят.
6
28
 
9
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 5 години
Ние патриотите ако дойдем на власт ще направим веднага минималната пенсия да е 300лв. За да може старите хора да живеят с поне малко достойнство, а не като сега с 200лв. едвам да преживяват месеца. Затова, нека на изборите да ни подкрепят за да може да направим минималната пенсия 300лв.
5
30
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всакакви тарикати и мързеливци, които не са си правили никакви вноски сега искат високи пенсии. Не може един да внася по 500 лв. всякакви данъчни вноски , а друг 50 лв. и накрая с еднакви пенсии. Ами тази пенсия която се дава над 70 години без да имаш трудов стаж и вноски как си обясняваш , че я приемат трудовите хора. Значе цял живот чака-рака и накрая дай пенсия и то висока . Да ама не.
4
1
 
33
 
! Отговори
Пройчо Прокурора преди 5 години
А кога ще оправят баланса на пенсиите, който бе нарушен с вдигане на минималните, заради Далавери Симеонов, и оставане на по-високите на същото ниво.
3
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми как ше живеят? Просто няма да хвърлят от балконите хилядарки и те така.
2
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко в България е лeш и пoмия!
1
2
 
40
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 5 години
Ох,бабачкоооо !!! Че си фана и любовница !!!