Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки

Управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения
Обновена: 28 ное 2018 18:15 | 28 ное 2018 14:15, Камелия Цветанова
123
Пенсионерските пари: Не били 500, а 300, но от юли 219 и стотинки
Снимка: Dnes.bg

Минималната пенсия за следващата година нажежи страстите в парламента и за пръв път като депутат от този парламент думата взе и доскорошното вице Валери Симеонов.

Повод му даде критиката на червения Георги Гьоков, че патриотите били обещали 500 лева минимална пенсия, а не спазили обещанието си.

Симеонов му отговори, че това са манипулации, защото заявката на ОП била за 300 лева.

Още по темата

А иначе управляващите и опозицията си отправиха взаимни обвинения в популизъм, лъжи, манипулиране и още в този дух.

В бюджета за ДОО, който законотворците обсъждат днес окончателно, е записано, че минималната пенсия ще е 207, 60 лв. от 1 януари до края на юни, а от 1 юли става 219, 43 лева.

От БСП искаха през втората половина на годината тя да е 300 лева. ДПС пък предлагаха пенсията да скочат от 1 април на 219, 43 лева. Очаквано и двете поправки не бяха одобрени от мнозинството.

Въпреки това депутатите спориха над час и половина по въпроса.

Валери Симеонов обвини социалистите, че не били застанали зад предложението на патриотите в миналия парламент най-ниската пенсия да е 300 лева и били изиграли водевил.

"Крайно време е да спрете със спекулациите, защото когато си в коалиция няма как да не се съобразиш с партньора си, а никой не казва сега, че ако не бяха патриотите в това управление, минималната пенсия нямаше да е 200 лева, не че е много на фона на цените и състоянието на хората от третата възраст, но 823 500 човека се възползваха от това увеличение", коментира той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче обвини патриотите, че били популисти.

"Тези, които се наричат ОП, преди време искаха 600 лева пенсия и ако не бяха те, земята щеше да спре да се върти, много неща се случиха с това ОП, държавата стигна до такъв упадък, че чак ГЕРБ се чудят как да се измъкнат от ситуацията", скочи той.

По думите му патриотите били изкарали пенсионерите на улицата, за да протестират, но не били намерили как да им обяснят, че 219 лева минимална пенсия не стигат и сега са по-бедни отколкото, когато ДПС беше във властта.

Валери Симеонов не му остана длъжен: "Уважаеми господи Радаман, Вие сте манипулатор, никъде в предлаганата програма цифрата 500 лева не фигурира, а е записано 300 лева, а и добре, че бяха ОП, че да нямаме още една протурска партия в парламента", отговори той.

Според Юлиян Ангелов от ОП пък, "където ДПС минава, трева не никне“, а Аталай смята, че "където минат ОП, възниква само корупция".

В спора се включи и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя скочи на БСП като ги обвини, че са царе на популизма, дефицитите и фалитите.

"Но не дейте да заблуждавате хората, че може да се харчи повече, отколкото има", настоя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
5
 
! Отговори
Ееехх преди 5 години
Срамота бе хора!!! Пенсионерите ни дотежаха, после децата, после болните... 😢Тука е лесно да нападаме тези групи - какво ще ни направят нали? Държавата нямала пари за тях, а има за неправомерна помощ само за кръга Ковачки от 2,5 МИЛИАРДА!!! А другите??? Ама там мълчим - опасно е!!! Дайте за тези 200 милиона, които евентуално може да им пооправят паричките да викаме! Направо ме отвращават някои коментиращи!!!
115
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
До до 114,точно такива питриоти,бай тошо ги пращаше в Белене,а сега се нахраниха,и като въшки излязоха на челото ,на народа,продават,българско гражданство.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и позор ЗА Г.РБЕРАСКАТА С.*** и паричен фонд ОСТАВКА веднага
113
2
 
8
 
! Отговори
до 114 преди 5 години
ами ти ве патриоте ако беше живял по баи тошево време щеше да бъдеш наголямата страхлива мишка за да оцелееш сега всеки може да се прави на юнак и да говори анонимно такива простотии като теб
112
1
 
18
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Каакъв ЗОР за няколко лева отгоре за пенсионерите и то след година и каква бързина когато става въпрос за увеличаване на депутатски заплати винаги гласувани от днес за утре и с пълно мнозинство както от комунисти така и от гербери и депесари и "патриоти" ..... пълно мнозинство, никой против, никой въздържал се, без дебати , без протести или обвинения в популизъм и обслужване на нечии интереси ..... КАКВА РАЗЛИКА........
111
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на мигрантите се полагат по 1100 на месец, въпреки че са се довлекли незнайно от къде.
110
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По въпроса за пенсиите съм съгласен с кому нягите от герб бсп дпс и атака.тези пенсионери от 44та година лижат задниците на бкп и москва.точно това заслужават от техните другари.при кому нетата милост няма
109
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
212 лева за човек с трудов стаж!? А на *** помощите без стаж колко са? А на т.нар. "мигранти" по колко? Защо мразите своите и храните чуждите? Други въпроси нямам!
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махайте се! Изчезвайте! Не ви дишаме повече!
107
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка!
106
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето от пенсионерите,които сега недоволстват са хора работили на длъжности с ниски заплати,съответно малки вноски и като следствие,сегашните ниски пенсии!Навремето работил за 150-200 лв,сега получава 250,300 или повече,но реве че пенсията му е малка?!
105
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка!
104
4
 
22
 
! Отговори
ЕНЬО ДОМУЗА преди 5 години
БЪЛГАРИЯ НЕ Е ТОЧНО КОЛОНИЯ А ОКУПИРАНА ТЕРИТОРИЯ ....ПО ПРАВО РОБОВЛАДЕЛЧЕСКИ СТРОЙ!!!!ЗА СПРАВКА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВИЖ:ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ.
103
3
 
11
 
! Отговори
Швед преди 5 години
ПОКАЖЕТЕ МИ ЕДНА КОЛОНИЯ КОЯТО ИМА ПО ГОЛЕМИ ДОХОДИ ОТ КОЛОНИЗАТОРА ТОГАВА СИ ПРОМЕНЕТЕ ИСКАНИЯТА...
102
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 5 години
У нас пенсията е "хипотетична" ... докато не опре до собствения ни r*з! Но тогава вече е късно. Настръхвам какво ли ще е да трябва да живееш със 150? месечно ... и с тях да посрещаш сметките за храна, ток , вода, парно , телефон , телевизия, лекарства , и евентуално автомобил...Бягайте докато е време ... или спестявайте бели пари - за черни дни!
101
3
 
17
 
! Отговори
оффф преди 5 години
До Анонимен 96 какво да ти кажа , примири се - ще плащаш .иам категория хора , хора с увреждания - психичноболни , онкоболни , с неврологични заболявания и т.н . Схвана , нали ???? Тези хора и да искат да работят , никой не ги наема / стига да са физически пригодни /. тези хора няма как да оцелеят , ако няма социална система . Ноооо за твоя радост - тези плащания в БГ са толкова минимални , че не знам какво си се затръшкал ПС - спри да тролиш , не си интересен
100
4
 
26
 
! Отговори
Циник преди 5 години
И пак някви свирчовци си мислят, че плащат нечии пенсии. Скандалното е, че наистина у нас - за да "прекараме" данъчните и ( все повече пропадащата ) държава огромна част от работещите се осигуряват на МРЗ ... изтрезвяват чак като "наближат финалната права" . А има и наглярчета , които твърдят , че плащали пенсията на родителите ми ( бог да ги прости !) , макарче двамата заедно имаха близо 90 години стаж! В България - е декамеронов "Празник по време на чyмa!" Пенсията е "хипотетична" , докато не
99
13
 
8
 
! Отговори
И аз искам преди 5 години
Така и така няма да стане, ама и аз искам увеличение-щом от минималната пенсия ей така от 200 лева ще става 300, то искам моята от 910 да стане 1365. Може и 1350. От мен да мине. Лева, не евро. Спокойно :)
98
4
 
14
 
! Отговори
Антитарикат до 96 преди 5 години
До АнонименТи да издържаш мен????За какъв се помисли????Аз си оправям живота без да мрънкам като тебе. Призовавам за повече човещина, а не да ми оправяш старините. Жалка история. Нищо няма да оставим като наследство.
97
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО НЕЯСНИ ПРИЧИНИ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НЕ ПЛАЩАТ СОЦИАЛНА ОСИГУРОВКА.ТОВА СА ЧИНОВНИЦИ, МВР, АРМИЯ, СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ И ДР.