Привишена скорост - 1000 лв. глоба: Ще намалеят ли ПТП-ата?

Пореден експеримент, подчерта експерт
30 ное 2018 21:51, Петя Славова
65

При нарушение на пътя глобите ще могат да се плащат и чрез ПОС-терминално устройство на място. Това решиха депутатите на първо четене с поредните поправки в Закона за движение по пътищата.
Още по темата

През седмицата стана въпрос и за увеличението на глобата за превишена скорост на 1000 лв., то обаче въобще не стигна до обсъждане в обществения съвет. Христо Радков от Българското обединение на шофьорите, който е част от този орган, каза, че той е против това, защото това би бил пореден експеримент за намаляване на жертвите на пътя. Като такива той определи задължителното шофиране с включени светлини, свалянето на номерата и други мерки, които по думите му са били въведени за същото.

Радков настоя още, че новата агенция за пътна безопасност, която трябва да координира институциите, ще има ефект, когато аналитичното ѝ звено заработи и се анализират произшествията, за да се види къде е причината за тях.

"Според нас шофьорите основната причина е пътят", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR. Христо Радков допълни, че водачите имат вина в много случаи, но тя не е само в тях.

Йонко Иванов - Председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, пък каза, че евентуална глоба от 1000 лв. за превишена скорост ще предизвика дебат, което пък може да е полезно.

Той обаче беше категоричен, че всяко четвърто ПТП е в завой и попита дали експерти от АПИ са обходили мястото на трагедията с автобус край Своге.

"Това означава, че има два фактора. Единият е състоянието на пътя и обкръжаващата среда и второто е водачът", подчерта той.

По думите му има как да се отворят някои завои, да се направи по-голяма видимостта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Горанов преди 5 години
ГЛОБАТА е политическата визия на ГЕРБ за просперитет на България в демократичните условия на съвременният свят.
49
2
 
1
 
! Отговори
това е спасението преди 5 години
Глоби от хиляда лева за джигитите при първо нарушение при второ пак хиляда лева и отнемане на книжката за шест месеца и наново изкарване курса за шофьори включително и оскъпяване на гражданската отговорност
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дърти комунисти.Действат.Както беше през комунизма!Дай им само га..дости да мислят!
47
2
 
2
 
! Отговори
redordead преди 5 години
в много държави глобите се изземват директно то заплатата. На някои места пък, камерите се обслужват от частни фирми, които са заинтересовани да има събираемост, след това приходите се делят с държавата...Ами, ако знаеш, че ще получиш як бонус, ако осигуриш събираемост 90% в рамките на месец след излизане на глобата, дали няма да си скъсаш дирника от бачкане?Иначе, съвсем скоро даваха за нов шофьор, който за превишена скорост си изгуби книжката в Германия.
46
0
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Никъде и никога по света, огромните наказания не са спряли нарушителите. 1000 лева, 10000 лева затвор и т.н. очевАдно няма да дадат никакъв резултат, както е навсякъде по света. Резултат дава неизбежността на наказанията, като размера им е несъществен. Това отчитат в държавите, където правилата се спазват и затова там е така. В България само вдигат накзанията, после не ги прилагат и нарушенията се увеличават, което е съвсем очаквано, но не и за "експертите" в България.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти сам ли си пишеш тука и си отговаряш ве мало умник?
44
8
 
4
 
! Отговори
+ преди 5 години
Първо шофьора е виновен,а след това пътищата. Да се увеличат глобите за превишена скорост.
43
0
 
0
 
! Отговори
Тююююх да преди 5 години
Петенцеееее, защо ли баща ти е потрошил сума ти и парици да те научи на четмо и писмо, а резултат Ц.Цццццц!
42
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Правописните грешки са от редактора на телефона или компютъра. Човек на словото би трябвало да се изразява свобовно без редактори. Другите да гледат какво излиза накрая.Някой знае ли новите винетки как се купуват.
41
0
 
4
 
! Отговори
Омонимен преди 5 години
Някой прИвишава броя на правописните грешки, дори и в заглавието!
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на ГЕРБ е да изстисква все повече пари от народа! Поскъпване на винетки, на билети за градския транспорт/въпреки че съдът каза, че е незаконно/, на ГО, на хранителни стоки, с единствената цел, обогатяване на гербесарите! Народът се вдигна, но *** от БСП и разни мутри от паравоенни съюзи оглавиха протестите и хората се прибраха!
39
2
 
2
 
! Отговори
Alo преди 5 години
Daje I 3000lv. Sam saglasen I otnemane na knijka bez varshtane.Tova shte namalee jertvite,koito ne sa Mallorca.Edno folia morning selo,otiva na nebeto.
38
7
 
9
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Точно така, 1000 лв глоба за превишена скорост, и ако не се плати до 7 дена да става двойна, ако пак не се плати да се увеличава в геометрична прогресия. Да ви видя тогава селските пръчки как ще карате като ненормални в по булевардите.
37
1
 
4
 
! Отговори
До Мила преди 5 години
Мила, най-добре е да МИИ чиниити докът и пуснът чиливизура:))) Тотално неграмотни хора, функция на неграмотна държава! Бъди здрава!
36
0
 
5
 
! Отговори
Уки преди 5 години
ПРИВИШЕНА??????????
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върхът на цинизма е ,че тия дето измислят и гласуват глобите ,те са над нещата!Хвърчат винаги със 200 км с големите коли дето ние им плащаме и мачкат раята!
34
1
 
21
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Може ли на магистрала през всеки 2000 м да има ограничение на скоростта 90 км. Нали в началото на пътя има знак за магистрала. Хайде, на местата с ремонт може да сложат знак временно, ама да ми стои години измислено ограничение, защото някой позволил тежки камиони да разбият едната лента си е чисто изнудване за да могат когато и както си искат да глобяват.Нека Цецо Боков да излезе и да каже какъв е ефектът от карането на светлини? Навремето всеки ден маршируваше по телевизиите.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така или иначе в момента глоби плащат само лудите и тези с лизингови автомобили....какво значение има какъв е размера на глобата тогава за безопасността на движението?
32
0
 
13
 
! Отговори
Мила преди 5 години
ПрИвишена, значи! Много ниска топка си госпожо "журналистка", по-добре отиди да чистиш или да миеш чинии и не се излагай повече.
31
0
 
13
 
! Отговори
Ко преди 5 години
Ко ,Ко каза? ПРивишена? Хахахаха и това са журналисти. Майко,майко,майкоооо