Уволниха лекар с приз заради "трудния му характер"

Сандански се вдига на протест, хиляди пациенти зад д-р Алексиев
46
Уволниха лекар с приз заради "трудния му характер"
Снимка: bTV

Тази седмица отличеният за най-добър лекар за 2018 г. в Югозапада д-р Георги Алексиев беше освободен от работа в болницата в Сандански.

Само за два дни той събра подкрепата на десетки колеги и пациенти във "Фейсбук", а днес в Сандански е планиран и протест срещу решението д-р Алексиев да бъде уволнен.

Основният мотив за недоволството на гражданите е, че Алексиев е добър специалист, спасил много животи, и е необходимо – в интерес на хората, той да продължи да практикува.

"Преди 8 години бях прострелян в сърцето. Д-р Алексиев ме дари с втори живот, за което аз съм много благодарен. Тук сме да го подкрепим за това, че той създаде един прекрасен екип за тези години, в които работи тук – в хирургичното отделение на град Сандански. Другото, което искам да кажа е, че не може да се постъпва така с един такъв професионалист – лекар на годината за 2018 г. Сигурно няма друга държава, в която един такъв лекар може да бъде уволнен", каза Илия Апостолов, който е сред протестиращите пред bTV.

Управителят на болницата в Сандански д-р Томов освободил Алексиев заради "трудния му характер и лошо отношение към пациенти".

Според самия Алексиев обаче подобен мотив не може да бъде основание за уволнение.

"Аз го попитах дали това е свързано с професионалните ми задължения, той ми каза на мен, а след това и в общинския съвет, че като професионалист към мен няма никакви претенции, дори си е поверил сам живота два пъти в ръцете ми. Майка му също съм оперирал, така че като професионалист той няма забележки. Това, че съм по-груб в изразите, карам се с персонала – аз, когато съм го правил това нещо, пак е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. За да вземеш едно решение – човек да живее или не, трябва да си смел. В тези моменти човек може малко да изпуска и нервите си. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен. В нормална европейска държава това не би се случило никога", възрази Алексиев.

Протестът срещу уволнението му е насрочен за днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агресията не се толерира никъде в цивилизованите страни. Това че си добър лекар не ти дава право да се държиш арогантно с пациенти и колеги. Щом няма уважение към другите, щом няма позитивно отношение към работата си, щом създава напрежение вместо градивност и кегиалност по-добре да е уволнен да не създава напрежение, там където пациентите имат нужда от емпатия и надежда.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил добър лекар, който малко изпускал нервите си. Такъв не става за лекар, явно е психически нестабилен, или по-точно лабилен. Един добър лекар трябва да е уравновесен и спокоен човек, да работи професията си с желание, а не да се кара и да е конфликтна личност.
33
3
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Като видя някъде "протест" с напечатани лозунги и знам че е или платен или предварително уговорен. А този лекар ако е такъв велик ще го искат от всички болници в България а няма да седи на магистралата с ромите да се излага
32
0
 
1
 
! Отговори
А и? преди 5 години
Не са 20, дори на самоосигуряващите се вдигна вноската. Имате 4 милиарда плащани на НЗОК, и още 4 милиарда доплатени от пациенти, или 8 милиарда потъват незнайно къде, в частни клиники спонсорирани от НЗОК, медицински изделия и фармацевтична мафия.В същото време скелето на Многопрофилната педиатрия в Александровска стои, и никой не решава да я довърши? Секват частни лаборатории и кабинетчета, клиники на педиатри - депутати.В Австрия на ос. МРЗ всичко ти е безплатно!Сто каси да има, има КАРТЕЛ
31
1
 
5
 
! Отговори
А? преди 5 години
Какво общо има хирургът с пациент? Освен ако не е за препращане към частна клиника - кабинетче, или за искане на пари в тъмно коридорче без камери?В БГ повечето кадърни в началото, стават бизнесмени и почва сладкият кръг на далаверата, услужливо прикрита от стеснителни млади колеги бягащи на Запад, или възрастни читави не желаещи конфликт.3 години мандатът му е изтекъл. Грубостта не е минус на професионалиста, едно е простотия - новият химн на БГ, друго е грубост.Въртял си е бизнес човекът!
30
2
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Ми те за това уволняват българите из Европа .Щото не разбират че се намират на работа ;)Затова отдавна трябваше да има три частни каси и всичко щеше да е наред .С 12 лв вноска кво очаквате ??? Някой да ви обърне внимание ли ? Ако се плаща по 20 лв няма да доплащате и ще ви лекуват с най добрата техника на в шест седем града на страната .20 лева не са голяма сума просто заплатите и пенсиите са ниски .И стига с това ,,доходите,, Доходите на Джей пи груп и мафията герб хич не са малки ;)
29
3
 
14
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Уволнен е не заради характера, а точно защото е професионалист. Завиждат му, затова са търсили под вола теле. И ако човека е малко по-серт, и им казва нещата право куме в черни очи..... Некадърниците не обичат да работят с професионалисти, също не обичат да им се казва истината в очите. България е на този хал именно поради тази причина. Кадърните са тъпкани и уволнявани, а некадърниците са на почит и на власт. Ако не го възстановят на работа сигурно и този лекар ще отиде в чужбина. Мизерен народ
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уволнили са го (както много често у нас) заради това, че е ... Личност , т.е. индивидуалист!Обаче съгласно масонската "доктрина" , АЗ-ът е "лошо качество" ... а трябва да си едно "просто винтче" в цялата конструкция на Машината! Личността - "създава проблеми", защото в някаква степен е "над", "извън" т.н. "колективно мислене" или по масонски - т.н. "колективен разум"!Чувал съм често приказките: "може да добър, ама "не става" , т.е. "не става за далавери"!
27
0
 
9
 
! Отговори
Е,да де, преди 5 години
обаче човек, колкото и да е образован,интелигентен,културен,възпитан,професионалист,специалист......,понякога нервите не му издържат,особенно,когато се срещнат умнотията с простотията?!?!?!Отделно това,който не работи,той не греши,а най-бързо и лесно можеш да унищожиш човека,като го уволниш!?!?!?Мисля,че един сериозен разговор от страна на съответният ръководител с провинилият се,особенно,както в случая,с доказал себе си лекар-хирург би свършил идеална работа,нали по Коледа ставали чудеса?!?!?!
26
12
 
17
 
! Отговори
Скитник преди 5 години
Научил се да бъде лекар, но не се научил да бъде човек! Или с други думи *** си е *** дори и като добър лекар! Правилно са го уволнили, защото преди да те лекува той те разболява, стрес, високо кръвно . Никъде в цивилизованите страни не биха го държали като лекар, навсякъде има 0 толерантност към недисциплинираните. Дано му е за урок и да се научи да бъде преди всичко човек!
25
13
 
8
 
! Отговори
до 29 Додо преди 5 години
Така е но не съвсем, от материала горе самия лекар признава че не се държал много професионално напоследък, но в тази болница някога е бил професионалист и се надява заради това да му простят непрофесионалното моментно поведение, ако започне в нова болница ще трябва да се доказва отново като професионалист, а той сам си признава че в момента не в състояние да се отново като такъв, просто човека има спад в професионализма си точно в момента и няма как да разчита че може да се докаже отново
24
9
 
14
 
! Отговори
Доктор го боли преди 5 години
Мноого еднакви тези плакати беееее, вкл и НИЕ и УВОЛНЕН.Има и нормални , НО много БГ лекари :1) последно са чел статия преди 10 години2) разчитат на медицинските представители да му кажат какво ново има в медицината3) маскират неграмотността си с агресивно и нагло и грубо поведение от типа на " аз съм лекаря тука, не ти"4) пробутват не-нужни процедури и операции.
23
5
 
40
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Може човека да има труден характер,но е спасил животи,а тези в парламента ви се усмихват от екран,говорят мили думи,но умориха милиони.
22
15
 
19
 
! Отговори
анна преди 5 години
Българите са големи мазохисти и хора, които не знаят правата си. Как може да допускат някой, който и да било да се държи грубиянски, просташки и неуважетелно с него? На такива скапани лекари трябва да се дава отпор и за 1 месец ще стане човек. Недопустимо е някой да ми крещи и нагрубява, а аз да чакам помощ от него. Пациентите да голяма степен са виновни за наличието на такива екземпляри с овчедушието си.
21
6
 
32
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Понеже добрия професионалист навсякъде е заобиколен с посредственяци, които много са обидчиви и раними, особено младите, все повече такива случаи ще има и все повече посредственяци ще бъдат обслужвани от други посредственяци. Вежливо. Едните заслужават другите. Да ви е честито.
20
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
-Да спор няма! лекарите в БГ работят под голям стрес- въпросът е какъв е стресът - паричен стрес ли е ? или стрес в който са се абонирали за 12 частни болници и една държавнаСпециалисти НЯМА!-останаха малко лекари за да се справят с огромен брой болно население което се равнява на 20 милионна европейска държава - НИЕ СМЕ БОЛНА НАЦИЯ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ АПТЕКИ- реформи всяка година - и накрая моето заключение Е ЧЕ!--ЗДРАВНАТА СИСТЕМА РАБОТИ РАМО ДО РАМО С ПЕНСИОНННАТА - ПОЧТИ НЯМА ДА ИМА ПЕНСИОНЕРИ!
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тук е така. за това територията се нарича гепиландия.
18
2
 
24
 
! Отговори
ОТК преди 5 години
Не всеки добър лекар е добър началник и ръководител.Не всеки може да работи в екип и да ръководи хора
17
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния далавераджия със здеавето ни.
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли само това е причината.