Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?

Шофьорите се отказват да работят в празничната нощ
Обновена: 30 дек 2018 14:21 | 30 дек 2018 09:32, Елка Василева
153
Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Две хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се допълва със съвет, ако тарифите са двойни, да се търси ДАИ или общината. Не само в столицата, но в Пловдив, Бургас, Варна и останалите големи градове неофициалните тарифи ще са тройни, а наемането на такси - много трудно.

Водачи на жълти автомобили се отказват да работят в празничната нощ, пише "24 часа".

“Нямаме стимул. До 2016-а специално за Нова година возихме на двойна тарифа и клиентите го разбираха. Но тази практика беше премахната от фирмите, за които работим. Каква ми е ползата да въртя волана на обикновени цени, вместо да празнувам със семейството”, пита таксиметровият шофьор Иван Николов.

Колегата му Николай Маринов от Пловдив обаче ще работи, тъй като на този празник изкарва 500-600 лева, прилагайки принципа “ден година храни”.

В Пловдив такситата са между 2500 и 3000. На миналия 31 декември вечерта излезли не повече от 600. Сега Деян Станев, председател на асоциацията на таксиметровите водачи, очаква да са 1000, които ще возят на нощна тарифа от 92 ст. за километър.

Горе-долу по едно и също време заведенията гонят клиентите. Хората излизат в малките часове на студа и чакат такси, а колите са малко и настава истинско наддаване, призна Маринов.

По думите му изнервените клиенти сами предлагали тройна цена само и само да се приберат. Така за разстояние от 3-4 км от центъра до “Кючук Париж” броят по 50 лева.

Затова и Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, посъветва такси да се поръчва по мобилно приложение и клиентът да обяви и бакшиш.

По Нова година на таблета на един шофьор излизат между 50-60 адреса и той се затруднява как да ги обслужи.

Най-добрият начин да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата, съветва обаче председателят на съюз “Такси” Кирил Ризов. Той смята, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта много от колите ще возят на двойна тарифа и това е справедливо, тъй като шофьорът е избрал да работи, а не да е с близките си.

В Бургас водещите таксиметрови компании официално заявяват, че цените няма да скачат в новогодишната нощ, но опитът всяка година показва друго.

Една от най-популярните компании в града, която предлага 20% отстъпка при повикване, ще работи на 31 декември без тази екстра. “Така ще стимулираме повече шофьори да излязат на работа”, казват от таксиметровото дружество, което вози на 87 ст./км дневна и 97 ст./км нощна тарифа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: нова годинатаксита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До стаматНе всичко е гориво. Тая кола се амортизира а и струва пари плюс радио и най големия е заплатата на шофьора. Нали не си мислиш че някой е там за благотворителност. Стига с това гориво. Айде ела ти с твоята чисто нова е класа и аз ше ти платя от софия до бургас само горивото. Колко е там 300-400км по 20ст. За 60лв ше ме закараш ли до бургас а?
105
2
 
35
 
! Отговори
QponeC преди 5 години
Е тва ти е проблема че гледаш в на ората ръцете и тва че някой е извадил X сума пари и се поръчал не означава автоматично че е баровец които трябва да ти дава бакшиш по презюмция:) Това къде го описа е услугата която се предлага и си има ОБЯВЕНА ЦЕНА ти да се сърдиш че не си получил пари над обявената и заплатена цена е грешно тъй като в крайна сметка ти работиш за заплата и трябва да се отнасяш еднакво добре към всички и почвай да бегаш бате
104
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя , където изчисляа , че разхода е бил 20 стотинки на километър , да кара 100 километра в София на светофари и задръстване , да изплаща лизинг на такси , които от 400 лева на месец при вносителите е 1000 лева на месец при таксиметровите компании , поне да си плати здравните осигуровки и тогава , да говори . Явно не се е качвал на такси , когато шофьора на таксито ми каза , че вече кара над 18 часа , за да компенсира два дни в които , не е работил , тогава разбираш , колко е "доходна" тая работ
103
2
 
35
 
! Отговори
Къде си бе японец преди 5 години
Ошокуро ти в Япония ли живееш? Някой ти носи храна преди малко сготвена на маста или вкъщи докато си лежиш на диванчето и ще се правиш на големия тарикат, който брои стотинките. И следващия път като си поръчаш и започваш да чакаш бате.
102
1
 
31
 
! Отговори
2143 преди 5 години
Защото пичага няма аз да гадая колко било преимливо да се остави бакшиш или да си направя сметката и после да излиза че трябва да извадя още за ТАКА НАРЕЧЕНИЯ това е измислено от чорбаджията да ти плаща малко и после да се сърдиш на хората че не ти дават подаяния и и да ги цакаш Е ЩО ЗА УСЛУГА Е ТОВА
101
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на Запад , работата на празнични дни е двойно заплащане . Някой ако иска , да празнува цяла нощ , а друг да събира пияниците по улиците , по-добре да не се заблуждава , а да прибере пеша .
100
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти или си провокатор и нарочно ме провокираш или си просяк? защото това с бакшишите си е чиста просия а в твоя случай и изнудване не случайно споменах японците позаитересуваж се как е там
99
3
 
35
 
! Отговори
Разносвача преди 5 години
Ако не оставиш бакшиш другия път бая ще почакаш.
98
4
 
33
 
! Отговори
19639 преди 5 години
По същата логика разносвача или сервитьора умишлено ти бавят поръчката понеже не даваш бакшиш въпреки че взимат заплата да обслужват всеки еднакво добре. Но си е тръпка всеки ден не знаеш кога от кой какво ще изпадне малко като казино а тези които не дават са последни на опашката. Ето така се РАЗВАЛЯ УСЛУГА !!! !!! ама ние нямаме никакво достойнство така или иначе затова просиме бакшиши :) ше ги стигнем японците някога... сигурно
97
12
 
39
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
При разход 10/100 в града и цена на бензина 2лв, излиза че за 10 километра разхода е 2 лева, а за километър е 20 сотинки. Всички таксита карат на газ или метан и разхода им е около 10 стотинки/км). Как ще се се обясни цената която е в момента - надценка над 8 пъти или 800% надценка, дори искат още повече?????? Нормално е да има 30-50% за да има печалба, но такава надценка в никои бранш няма, а искат още да се увеличи?
96
4
 
33
 
! Отговори
До 91 преди 5 години
До 91 Стамат.Няма кой да ти го обясни. Нали не очакваш от *** да си намалят цените? Сега са много тарикати. Ако ги попиташ как едно и също разстояние, по един и същи маршрут, с едно и също време на престой излиза +2лв на различни коли, също ще гледат тъпо и ще се въртят. Махнаха Uber, защото кретенчетата не могат да предоставят същото качевство каквото може да прдостави, човек, който го работи като допълнителна работа.
95
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** като сте толква нагли най-малкото което можете да направите е да обявите предварително цени и да сте сигурни че качващия се е запознал & съгласил с тях. Понеже няма да ми приятно да се кача на такси в новогод. нощ или на които и да е празник и да изпитвам нервно напрежение понеже все още нямам яснота колко ще реши да ме одруса шофьора или как ще се надлъгваме аджеба.
94
7
 
35
 
! Отговори
Ретро бияч преди 5 години
Кифльочите и изнежените мъжкари, като не искат да плащат двойно или на пазарлък, да им треперят гащите на студа в 5 сутринта. Ай сиктир от тука , майката и таковаха на тая държава.
93
3
 
37
 
! Отговори
инструктор преди 5 години
като човек почнал да кара такси от първите по Указ 56 и 35 Постановление да кажа'-- Кога се качвате у таксито задължително питайте'--Колко ще ми вземеш до еди -къде си?...........ако каже ;Не занам!''........слизаите............
92
3
 
39
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Пр.ост народ, високи цени на такситата. Хора, стойте си в къщи, или се приберете пеша до в къщи. Три до 10 км пеша в прохладната нощ е здравословно. Не пълнете гушите на бакшишите, те са безсрамни дерачи.
91
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Шишо А "ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ" европеец Бакшиша, почва селската да рови за стотинки и все нямал завалията. Просияяя до шия. Та Шишо- тва е положението, пич!
90
6
 
41
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Може ли един (най интелигентния бакшиш) да ми обясни защо ценообразуват тарифите си на база цена на БЕНЗИН, а карат на МЕТАН или ГАЗ? Това не е ли измама?
89
5
 
39
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Направо съм приятно изненадан, бакшишите умеели да пишат коментари :) Мислех че коефицента на интелигентност им е под нулата но явно клони към 1 (единица) :)
88
7
 
36
 
! Отговори
Шишо преди 5 години
До 87Най яко е като започнат да обясняват как в Зап Европа карали с нови и луксозни коли а тук....Като му кажеш 5,20 сметка започва да се пули като клоун.Ганьовска работа.Работи за 30лв надник а иска да се вози в ес-класа:)))Ами не става
87
2
 
33
 
! Отговори
до 86 преди 5 години
Верно си Грую и на юбер толкова ще се возиш ,ами и тук да се изходиш---юбер няма да има държавата иска кинти и за да спреш с глупостите си дето като видиш тема за таксита все едно и също пишеш ,ще ти кажа ,че ,ако има юбер най лесно е на таксиджиите да минат в юбер ,ама няма !