Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?

Шофьорите се отказват да работят в празничната нощ
Обновена: 30 дек 2018 14:21 | 30 дек 2018 09:32, Елка Василева
153
Тройно по-скъпи стават такситата на Нова година. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Две хиляди таксита по-малко ще се движат в София в новогодишната нощ. Прогнозата на най-голямата компания се допълва със съвет, ако тарифите са двойни, да се търси ДАИ или общината. Не само в столицата, но в Пловдив, Бургас, Варна и останалите големи градове неофициалните тарифи ще са тройни, а наемането на такси - много трудно.

Водачи на жълти автомобили се отказват да работят в празничната нощ, пише "24 часа".

“Нямаме стимул. До 2016-а специално за Нова година возихме на двойна тарифа и клиентите го разбираха. Но тази практика беше премахната от фирмите, за които работим. Каква ми е ползата да въртя волана на обикновени цени, вместо да празнувам със семейството”, пита таксиметровият шофьор Иван Николов.

Колегата му Николай Маринов от Пловдив обаче ще работи, тъй като на този празник изкарва 500-600 лева, прилагайки принципа “ден година храни”.

В Пловдив такситата са между 2500 и 3000. На миналия 31 декември вечерта излезли не повече от 600. Сега Деян Станев, председател на асоциацията на таксиметровите водачи, очаква да са 1000, които ще возят на нощна тарифа от 92 ст. за километър.

Горе-долу по едно и също време заведенията гонят клиентите. Хората излизат в малките часове на студа и чакат такси, а колите са малко и настава истинско наддаване, призна Маринов.

По думите му изнервените клиенти сами предлагали тройна цена само и само да се приберат. Така за разстояние от 3-4 км от центъра до “Кючук Париж” броят по 50 лева.

Затова и Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, посъветва такси да се поръчва по мобилно приложение и клиентът да обяви и бакшиш.

По Нова година на таблета на един шофьор излизат между 50-60 адреса и той се затруднява как да ги обслужи.

Най-добрият начин да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата, съветва обаче председателят на съюз “Такси” Кирил Ризов. Той смята, че от 0 часа на 1 януари докъм 7-8 часа сутринта много от колите ще возят на двойна тарифа и това е справедливо, тъй като шофьорът е избрал да работи, а не да е с близките си.

В Бургас водещите таксиметрови компании официално заявяват, че цените няма да скачат в новогодишната нощ, но опитът всяка година показва друго.

Една от най-популярните компании в града, която предлага 20% отстъпка при повикване, ще работи на 31 декември без тази екстра. “Така ще стимулираме повече шофьори да излязат на работа”, казват от таксиметровото дружество, което вози на 87 ст./км дневна и 97 ст./км нощна тарифа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: нова годинатаксита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
41
 
! Отговори
от 89г. та до сега.. преди 5 години
Преди всяка нова година има подобна статия да се насъскат кучетата ,на 31 като кача някой в колата и гледа към апарата като препариран и после разправя 1-година в компании как таксиджията се е мъчил да го измами ама понеже тое е голям мъжкар му е казал ,че дава толкова защото знае тарифата иначе нищо няма да даде.... в ресторанти и по дискотеки хвърлят стотачки икато се заприбират елате да ги видите какви ци....и са---пияни ,нахални с еиии-такива усти ...да маат пеш и това е ,аз съм на масата !
85
3
 
42
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Върнете Uber!
84
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е че не са тройно по-скъпи и цените им никога не отговарят на какъвто и да е регламент. Шмекеруват и затова хората не ги обичат.
83
20
 
46
 
! Отговори
Tip преди 5 години
Колата е моя, не съм при семейството си за да ви возя пияни и да ви слушам глупостите, всичките сте философи а отгоре на всичко ще се пазарите за цена! Никой не ви е опрял пистолет в главата. Вървете пеш не ме интересува. Да не сте пили, да не сте излизали, да сте си били вкъщи - там е най евтино. Казвам ви цена. В момента в който почнете да се пазарите сте вънка! Следващия!
82
1
 
50
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До МошенициКойто работи на заплата по закон трябва да взима 100% отгоре на официални почивни дни.
81
1
 
55
 
! Отговори
redordead преди 5 години
За мен е нормално на празници да има празнични тарифи, както е нормално на други работещи по празниците да им е двойна или тройна надницата.Па всеки сам ще си прецени дали да се вози. Аз ще си седя в нас, така че не ме вълнува.
80
0
 
34
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
Е да де и затова има правила и всеки ги спазва. А тук на нова годино половината шофьори от Факултето с жълтата боя, така че да прилича на такси и имена от рода на Окей Супершанс и хилядите им варииации. От телефон пък след 20:00 не може да поръчаш.
79
4
 
40
 
! Отговори
Дзивко преди 5 години
Таксиметровия бранш има много проблеми, като почнем от личния състав, та до колите, и тея дето сравняват с запада, знаят ли, че там колите за такси са малко по различни от фабричните, например мерцедесите в Германия са по здрави и с по груба, но здрава кожа вътре, точно защото ще са такси, отделно колата е данъчни облекчения, не като при нас, една Елантра я дават за поне 60 бона, и пак там е по скъпо от тук..., проблеми в тоя бранш много, аз като се кача на Нова година си кихам
78
6
 
40
 
! Отговори
До 71 преди 5 години
То на запад и услугите за споделено пътуване работят, но тука синдикатите на таксиджиите бутнаха парите където трябва и забраниха Uber и подобните им..
77
7
 
45
 
! Отговори
До 74 Дзивко преди 5 години
До 74 Дзивко. Не е точно така. Насила никой не го кара да работи. Той сам си избира. Никъде, никога не е било обявявано, че работят x2. Много често и не пускат касовия апарат => данъци не плащат. Нагли и безочливи същества са бакшишите. Не заслужавата и това, което в момента им се плаща.
76
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На лекарите колко ил е нощната ставка, че тия шкембафи обясняват какво е справедливо? Сораведливо е да чукате камъни в Белене всичките, това е сораведливото
75
4
 
43
 
! Отговори
До 71 преди 5 години
На запад е в пъти по- скъпо, но навсякъде те посрещат добре облечени господа с такси минимум по- нов Мерцедес. Вътре чисто, просторно с климатик, не се пуши. Отделно на запад общ. транспорт е на светлинни години от тук и новогодишно и по празници се пускат допълнителни линии , така че никога да не ти се налага да ползваш такси...
74
0
 
36
 
! Отговори
Шишо преди 5 години
До 71Какво да кажат.Те си вземат двойните надници по КТ.
73
8
 
40
 
! Отговори
Дзивко преди 5 години
Първо таксито не е социална услуга, на запад е в пъти по скъпо, е качеството е друго но при нас за тия пари толко, аз почти не ги ползвам но като се наложи....Нормално е в новогодишната нощ цените да са по две, щом имаш пари за кръчма, ще смяташ и транспорта, кьрав карти не играе
72
3
 
31
 
! Отговори
Бай Благой преди 5 години
"Най-добрият начин да се прибереш с такси е да го вземеш от улицата"Председателят на съюз Такси ще може ли да се аргументира с какво е по-добре да вземеш такси от улицата, вместо да си го поръчаш по телефона? Може би е най-добре за таксиджията, но не се сещам за аргументи в полза на клиента. (Може би че няма да плати такса за повикване. Но предвид че ще го карат на двойни и тройни тарифи не мисля че това ще е от значение)
71
6
 
33
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Кучето скача според тоягата!!!А лошото е, че бухалката и парите не ги контролирате вие селяни прости!!!Сега са помолете на Бати Бойко да ви сапаси от гадните бакшиши!!!И после му благодарете!!!Селяни прости!!!Агент Мики Рочи!ЦРУ!!!
70
6
 
58
 
! Отговори
Мошеници преди 5 години
а какво да кажат лекари, полицаи, пожарникари, които са длъжни да дават нощни смени на празника. Като докарат някои препил кит или с откъснати пръсти и какво да му искат тройна тарифа само да го приемат в спешното ли... Или всички да получават двойно и тройно или никой. Бакшишите защо да са привилегировани... От години на празниците цакат с безумни цени. Много нагли станаха напоследък, за тези цени поне да са с костюм и колата изчистена, ама йок..
69
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нощният градски транспорт ще работи ли?
68
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пожарникарите не ги давайте за пример, не са се пркинали от работа. Изключение прави само един от твх, най-големият, месията, дон Бациньо.
67
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не те кара да се возиш при тия мръциняре. Има нощен градски, ако пуснат и метрото, хептем ще го издъхат тия мизернитци.