50% е вероятността да има вот 3 в 1 през 2019 година

Смята математикът, проф. Михаил Константинов
Обновена: 1 яну 2019 14:41 | 1 яну 2019 11:40,
37
50% е вероятността да има вот 3 в 1 през 2019 година
Снимка: BulFoto

Какво ще донесе новата 2019 година? Очертават се много и важни промени, анализира в "24 часа" Проф. Михаил Константинов.

Още по темата

Европейският съюз ще има нов парламент и нов председател на Европейската комисия. Това ще стане след изборите за Европарламент, които ще се проведат между 23 и 26 май. Повече от 500 милиона европейци ще избират депутати за 705 места. Преди това обаче - на 29 март, трябва да стане прословутият Брекзит, Великобритания да напусне ЕС, освен ако не се промени нещо драстично в трите месеца дотогава.

Годината се очертава заредена с изненади - и за света, и за България, както може да видите в прогнозите на експертите. На 26 май ще са изборите у нас за евродепутати. Изтича мандатът на сегашната местна власт и в края на октомври ще са двата тура за избор на кметове.

Според последните демоскопски проучвания победител на евроизборите би трябвало да е ГЕРБ с разлика от 1 евродепутат пред БСП, коментира професор Константинов. За представянето на ДПС е критично важно дали и доколко движението си е върнало избирателите, които на последните парламентарни избори през 2017 година гласуваха за партията ДОСТ на Местан. Резултатът на “Обединените патриоти” зависи от това дали ще останат обединени. Резултатите на градската десница зависят от това, дали ще се обедини, или ще остане разединена

Да не забравяме, че бариерата за тези избори е около 6 процента. А и ние още не знаем каква е квотата на страната ни за евроизборите след Брекзита, макар да се очаква тя да остане 17. Прогнозните евромандати са ГЕРБ – 6, БСП – 5, ДПС – 3, ОП – 2, градска десница – 1. Разбира се, възможни са разлики плюс-минус един мандат и в двете посоки.

Какво ще се случи на местните избори? Кой ще е победител? Победител ще е ГЕРБ, но не с толкова разгромен резултат, както през 2015 година. За разлика от европейските избори, които ще са на 26 май, датата на местните избори не е определена. Предполагам, че президентът ще избере датите 27 октомври и 3 ноември за втори тур. Може също така да избере 20 и 27 октомври.

Нови играчи на политическата сцена не се очертава да се появят през тази година.

Ще има ли предсрочни избори? Възможно ли е да се стигне до програмен кабинет? Шансът за предсрочни избори е 50%, че даже и по-малко. А и досега никога не сме правили 3 избора за една година. Дали ще има такива избори, ще зависи от резултата на европейските избори, както и от форсмажорни обстоятелства, ако такива възникнат. Програмен кабинет няма да има, категоричен е професорът.

Кой може да разклати най-сериозно управлението: протести, парламентарната опозиция, напрежение в “Обединени патриоти” или друго? Протестите на улицата, ако излязат извън контрол, и донякъде разцепленията сред “Обединените патриоти”. Но и да отпаднат ОП от голямата коалиция, има кой да ги замести. Поне на първо време.

През 2019 година не е изключено да бъдат сменени някои министри.
Ще влезем ли в Шенген? Само по въздух и вода. Второто впрочем няма голямо значение за обикновените хора. За влизането в Шенген и България, и Румъния са заложници на холандците. Които се страхуват да не получат нашите цигани завинаги, смята проф. Михаил Константинов.

Какво е най-голямото предизвикателство, което трябва да решаваме като нация? Механичното изтичане на млади и особено на образовани хора. Тук Западът играе доста непочтена игра. Печата пари и купува мозъци. Това е много по-изгодно от търговията с оръжие и наркотици. Но пък печатането на финансов боклук не може да продължава вечно и май вече му се вижда краят. И друго има, казвал съм го многократно. В много западни градове вече не може да се живее нормално. Младите българи го разбират това и се тревожат за децата си. И се връщат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Carlino преди 5 години
Tova v vestnik "bg ikonomika", deto izliza na romski ezik po podobie na bnb saita ne li go pisaha predi 20 dena?
33
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мразя комунисти,докато има шанс бсп да ни яхне ще гласувам за Герб!
32
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ прави избори, както Бай *** прави избори - никой не гласува за ГЕРБ, а те печелят. Може би само платените избиратели на ГЕРБ от гетата гласуват за тях
31
9
 
19
 
! Отговори
До анонимен 31 преди 5 години
Не, аз познавам умни и интелигентни хора а ти вероятно герберски ***! И съм казал - видиш ли гербераст, бушонирай го има защо!
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Познаваш само "комунисти" или турци - такава ти е средата; аз пък не познавам нито един *** от въпросната пасмина. Имаш само трийсетина ника, я пробвай пак!
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мисля и да гласувам вече......Във в. "Минаха години" прочетох как се броят гласовете, споделено от член на комисия в едно село... Гласовете подадени за други партии се разпределят между големите такива и чакайте да променим системата..Това никога няма да стане.
28
16
 
10
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 5 години
Пак ли ше има чалгарски номера, катоНа Президентските избори???!!!Пак ли ше идва ген. РЕШЕТНИКОВ?!!!Ама, тоя път може и винкела да играе...!!!!!!!!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I 5 V 1 DA IMA NIKOI NQMA DA VI GLASUVA UMRE MARKO
26
2
 
15
 
! Отговори
до професора преди 5 години
Имам две деца, които винаги познават времето - едното казва ще вали, а другото няма да вали.
25
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професор "На всяка манджа мерудия", пак се изявява като експерт по всичко. Единсвеното, което може, е да фалшифицира изборните резултати, както сам той си каза.
24
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечти червени...
23
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До 4 ;) Извинявай, не бях прочел коментара ти.
22
1
 
21
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Нещо като прогноза за времето - "може да вали, а може и да не вали".
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Шенген само под вода и под земя.
20
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не познавам човек, койъо да е гласувал за герб и айде кажете как имат по 20% ,?
19
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога повече ГЕРБ, направиха от България територия, съсипаха всичко включително и малкото останали хора!
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искат, но няма друго в магазина. Така беше и през социализма. Нямаше алтернатива. Всички партии си знаеха мястото и мандатите. Знаеше се коя е ръководната партия, кои са помощниците.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-доброто е, че предателите от "кварталната десница" или "уличната десница", или домашната десница, или "семейната десница", ще останат без един предател и доносник в Европарламента. Оня доносник, предател и продажник ще се върне в десния си квартал и там ще доносничи.
16
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от българите не искат Герб!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dokoga shte shte triete be Gadnjari.tova koeto ne vi haresva!?