Войводиново – гореща точка. Протестът не секва! А сега накъде?

Очаква се днес в селото да шестват и военнослужещи
Обновена: 11 яну 2019 14:05 | 11 яну 2019 12:30,
208

Конфликтът в ромската махала във Войводиново се задълбочава, а събарянето на къщи продължава. Днес се очаква освен жители, на протест да излязат и военнослужещи.

Причината за всичко това е случая с пребития в пловдивското село 33-годишен командос. Мъжът беше нападнат от двама роми, а това породи напрежение в селото, където бяха изпратени жандармеристи и полиция.

Започна събаряне на незаконните постройки на жителите на ромската махала по настояване на местните. Освен това, хората настояват и за тежки присъди за двамата братя, нападнали командоса.

Още по темата

Днес се очаква и военнослужещи да излязат на протест в подкрепа на своя колега. Междувременно пък ромски организации заявиха, че хората от етноса от цяла Европа са готови да защитят ромите от махалата във Войводиново.

"Световната ромска организация e готова да подкрепи ромите в България заради случилото се в пловдивското село. Не може един министър на отбраната да говори по начин, който създава напрежение сред отделни етнически групи в страната. Вдигна се твърде много шум заради един битов скандал", коментира пред Bulgaria ON AIR комисарят на ромите в България и вицепрезидент на Световната ромска организация Петко Тончев.

Председателят на БНС-НД Боян Расате пък отбеляза, че Красимир Каракачанов дълго време е сменял политическите полюси и затова е напълно безразличен към думите му.

"Какво казва той или негоподобните няма никакво значение. Факт е обаче, че в България се върви активно към гражданска война. Ако днес това се размине във Войводиново, един ден в някое друго населено място ще се стигне до етнически конфликт. Това е видно за всички", отсече той.

И допълни, че това се дължи на невъзможността на българите и ромите да живеят съвместно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кат' ония френските нинжи дето беха кацнали у плевенско, после едвам ги събраха, ама така е у наште села, нема нинжи, командоси, барети марети)
65
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военослужещите да внимават да не излязат възрастните ц.гани, че те не са на по 17 години като дечурлигата, които пребиха големия български командос.
64
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
До ИванДа ама там сигурно могат да четат, а тук по- вероятно е коня да може да чете!
63
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Командос) шегувате ли се, и тука при нас имаме некакъв дето бил на незнам си какви мисии и само си търси боя, репчал се е там и са го ошамарили, а *** това 16 годишни тинейджри да те бият и да продължаваш да се пишеш командос е смешно
62
4
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 5 години
Да бе то е ясно, че ромите са се научили да живеят с нас, сега номера е да ни интегрират за да можем и ние да живеем с тях, а ако някой се научи да живее с българските закони а друг да ги прилага, ще е най добре.
61
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименНе, ромеите трябва да се съобразяват с останалите етноси!
60
1
 
28
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Ама те ромите с никой не могат да съжителстват, вижте гетата във Франция, Германия, Италия ... абсолютно същото е. Само че там никой не ги допуска с каруци в градовете или им позволява да безчинстват.
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм се млатил толкова много с *** те са същите като нас и бият и ги бият и бягат в боя е както доиде--ама тези военни не мога да ги разбера колкото повече раздухват толкова повече се излагат ,,бил много подготвен ,ама го вързали с неговото яке --за който се е млатил знае ,че ако се наведеш могат да ти дръпнат фанелата дори неволно и да ти обездвижи ръцете и да неможеш да виждаш при което двамата те спукват и той бил много добър ,леле какво щеше да стане ,ако беше някой по--недобър-ужас...
58
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали са арестувани ромите. Защо протестират сега?
57
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е онази сега преди избори на Дончев жена му
56
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България живеят роми - това е факт. Българите трябва да намерят начин да живеят с тях.
55
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 5 години
До ВасилевТи ли направи проба с дрегер, или "Една жена каза"?
54
4
 
8
 
! Отговори
Съмнение преди 5 години
Кой "бил" Командос и кои "били" роми ... Важното е, че сега там е топло? "Хайде на протест?"Подкрепям Расате в този случай.
53
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вдигна се твърде много шум заради един битов скандал", коментира пред Bulgaria ON AIR комисарят на ромите в България и вицепрезидент на Световната ромска организация Петко Тончев.===Не е битов скандал. Ако не са се намесили преминаващи, човекът е щял да бъде убит.
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е идеята на демокрацията, като по турско иго. Един народ да търпи гаври. Да чакаме да ни Изнасилва ли ромското постоянно, чрез претекст че са нежелани и нямат орава
51
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си причина, има си следсвие. Селcкият Рамбо се изрепчил на ромчетата, ромчетата му теглили един тупаник. Пито-платено.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И допълни, че това се дължи на невъзможността на българите и ромите да живеят съвместно..Напълно нормално. Арийските племена не могат да живеят мирно. Винаги между тях избухват дрязги, свади, войни.
49
2
 
35
 
! Отговори
Орландовци преди 5 години
Този протест трябва да стане национален, за да разберат политиците, че вече нямаме търпимост към ромската общност и ако не направят нещо ще стане голям проблем. Освен това смятам, че въпросният конфликт в никакъв случай, не е битов, тъй като ромите нямат никакъв респект към никакви органи и млатят наред - военни, полицаи, дори и лекари, така че нека да направим този протест национален, ако трябва да си ходи и правителството след като са неспособни да следват националният ни интерес !
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не-спйрайте,... Да-йма, нова-власт, и, парй
47
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите трябва да се съобразяват с ромите. Иначе няма да има мир.