Столичаните – повече: Не българска, световна тенденция!

Защо всички са в София, коментират Иво Райчев и Любен Дилов-син
13 яну 2019 11:45, Петя Славова
160
Столичаните – повече: Не българска, световна тенденция!
Снимка: БТА

Софиянците са станали с четвърт милион повече за 10 години, показват официалните данни на ГРАО. Това са хората, регистрирани официално. Ръст на жителите обаче има в почти всички областни градове, без един.

Според най-новите данни в София по лична карта живеят 1 478 045 души. Увеличението им само за година е колкото цял малък град – с 23 000.

Още по темата

Най-голям ръст, освен в столицата, има във Варна, Русе, Кърджали и Благоевград. Според официалната статистика на регионалното министерство за последните 10 години повече хора живеят във всички областни градове. С едно изключение - Ямбол. Там постоянните жители по лична карта са намалели с почти 6 000 души за 10 години.

Софиянците - с четвърт милион повече за 10 години

"Все още нямаме проблема на Атина, където живее почти половината население на цяла Гърция. Но натам сме се запътили", коментира пред Нова тв писателят и сценарист Любен Дилов-син.

Журналистът Иво Райчев пък допусна, че в столицата живеят много повече хора, отколкото показват официалните данни, защото много от жителите нямат адресна регистрация.

"Грешка е, че градът не започна да се развива на изток и на север, а само на юг", каза още Дилов-син.

Според него заселването на все повече хора в града се дължи донякъде на световната тенденция хората да имат повече свободно време, което да запълват с различни забавления. А София предлагала много такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
6
 
! Отговори
емиграция преди 5 години
А преди да се образуват ТКЗС -та след 1945г. БКП унищожи насила селската осн. част от населението на НРБ.Хиляди напуснаха Видинско, Ломско,Врачанско и пр. , заселвайки се в София, Пловдив, Габрово. Нещо да кажете по въпроса другари болшевики, заслепени от СССР-то?
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази тенденция се засили откакто ликвидационите бандити унищожиха заводите и ТКЗС-ата на милиони народ. Как да оцелеят тези хора без работа и препитание. Не стига че им унищожгиха заводите и ткзс-ата ами и не създадоха нищо което да ги замени. Най лошото е че всичко това което го унищожиха никой не се противопостави и не ги попита бандитите какво ще правим след унищожението им. Оня брадато кьоравия който сътвори унищожението къде се е покрил май някъде по белите държави се клати брадата.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как вървят наемите в столицата?
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начичалгата,ги привлича.
47
5
 
6
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ЧОВЕК има жизнена необходимост ежедневно да се среща, да наблюдава и общува с други хора.Живот в самота, скуката да виждаш и общуваш с все едни и същи хора променя човека в негативен план.Големият град предлага и голямо разнообразие. Всеки може да сравни ценностната си система с тази на другите, да сравни стандарта си на живот с другите.Не на последно място, в големия град има по-големи възможности да срещнеш човека с когото да прекараш живота си.
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много заблудени хора пишат коментари тук.София е най селския мръсен и с ужасна инфраструктура град в Европа и само индивиди с примитивни критерии могат да го харесват
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наем, ток, студена вода, топла вода, парно, храна, транспорт до работното място, евентуално телефон и телевизия, колко излиза месечната издържа на един човек в столицата и дали заплатата му стига да покрие разходите си? Ако има и дете...?
44
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В петък отидохме със съпругата ми на театър.Салонът беше пълен със селяни, които постонно светеха с телефоните си, някои дори говореха по тях и не спряха да се кискат.Явно си мислеха, че са на цирк.Разочарован съм. Това беше една от малкото защитени от простотията територии, но явно вече и нея изгубихме ...
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според него заселването на все повече хора в града се дължи донякъде на световната тенденция хората да имат повече свободно време"Ако Дилов-син има много свободно време, това не означава, че и другите имат. Повечето хора работят по цял ден и с пътуването това прави 12 часа и се чудят като се приберат в къщи кое по-напред да подхванат.
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София ви предлага гарантиран мръсен въздух почти целогодишно, астма и алергии за децата ви, ежедневни ядове в задръстванията, мръсотия от всякакъв вид и най-вече нагло, крадливо и мутренско управление на града!
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалното е, че нацията се топи със страшни темпове, хората са все по - болни, бедни и отчаяни....
40
2
 
11
 
! Отговори
само да кажа преди 5 години
напоследък,а по често ще става ни манипулират с такъв тип статии,как населението по градовете се увеличава защо ли!?...ами защото наближават избори и им трябва да показват колко бойки са гласували като изкарат резултатите! три вида избори ще има тази година...постоянно ще се пише как населението се увеличава....а доскоро имаше статии да ни стресират как нацията се топяла и как населението изчезвало!..и сега какво стана изведнъж???колко лесно се манипулират и дезинформират хората.."журналистика"!
39
5
 
21
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 5 години
Всички били в София. Аз не съм и нямам намерение да ходя. Работя това за което съм учил. Взимам 4 000 лв заплата. Благодарение на разумни инвестиции на част от тази заплата имам и други доходи.Имам няколко апартамента. За къв... ми е да ходя в София.Там отиват неудачниците, които не могат да се реализират в родните си места. Като сложиш наема и по-големите разходи, даже някои живеят по-зле от колкото в родния си град.Стоят там , защото ги е срам да се върнат и за да се правят на голяма работа.
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички "селяци" се преместиха в града. В селата почна да се живее по-спокойно. Аз израснах в град, но се върнах на село (на 30 мин. ). Всеки път, когато ми се налага да си свърша някаква работа в града, се убеждавам, че съм взел правилно решение. Селянията е в града... и яко ги тресе.
37
4
 
15
 
! Отговори
Математик преди 5 години
При Освобождението, България е била около 3 500 000. Днес е да кажем 7 000 000.Два пъти нарастване на населението. При Освобождението, София е била 20 000. Днес би трябвало да е 40 000. Всеки може да направи сметка колко са селяните в София.Включително и пишещите по форумите "кореняци"
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София вече не става за живот, прекалено пренаселена е, ***, разкопана.В задръстванията се виси по половин час.Беше хубав град, но до преди 15-ина години, преди да го завалдее Герберастката мафия от крадливи некадърници.
35
1
 
18
 
! Отговори
От Видин преди 5 години
А пък във Видин са останали само такситата и кучетата.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перник беше 112 хиляди в края на соца и цъфтеше и процъфтяваше с тежката си индустрия.Аз го напуснах през 1998 година, заминах за Канада, Едмънтън.Върнах се след почти 20 години. Какво да ви кажа - градът я има, я няма 40 хиляди.Хората са бедни, намръщени и умислени.Тъжна работа.Това все пак е родният ми град и ми е мъчно.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от провинцията хората с пари си купуват имоти в София, за инвестиция. Сега обаче този балон като се пукне, освен поне една от големите банки, и много хора от провинцията ще изгорят с влженията си. Ако има реална и вестиция в имоти в София, то ще не надпреварват инвеститори за тези имоти - чужди фондове и фирми, дори обикновени граждани. Къде ги, обаче? Да купиш стока на 3-4 пъти над реалната й цена, не е инвестция. А да разчиташ, че ще намериш още по-голям балък, на който да я продадеш по-скъп
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия шопи мн почнали да мьекат ве :D