Столичани все повече се страхуват от... чужденците. Защо ли?

София на 5-о място в света по недостиг на работници за предприятия
Обновена: 22 яну 2019 10:17 | 22 яну 2019 07:00, Цветелин Димитров
75
Столичани все повече се страхуват от... чужденците. Защо ли?
Снимка: pixabay

Миналата година, бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че органите в държавата се справят добре с миграцията. Дали така смятат самите граждани обаче?

2.5% от общото население на София са чужденци по данни на изследователския център Integra-eu, обезпечен от Фонда за убежище, миграция и интеграция към ЕК.

Заетостта на мигрантите като цяло в България е 65% при средно 63% за ЕС, което показва, че всъщност по-голямата част от тях не бездейства, а участва активно в икономиката на страната.

Още по темата

Какво казва статистиката за настроението на българските граждани що се касае до мигранти?

73% от хората в столицата не познават лично мигранти. 55% пък считат интеграцията на мигранти извън ЕС за неуспешна. 52% считат имиграцията извън ЕС за проблем, а 14% от столичаните биха дали свободна стая на бежанец.

При проучване, проведено през 2014 година, 5.1% от интервюираните жители на София свързват думата "заплаха" с чужденец. През 2016 г. те са 6.5%, което говори за нарастващ страх у хората.

Дали заплахата е пряка или породена от случващото се в Европа?

"България доказа, че като страна на първа линия, може да се справи с бежанския натиск", обяви през лятото на 2018 г. в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС, се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.

Малко по-рано пък Борисов предложи незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.

През миналата година от ВМРО настояха да се закрият центровете за мигранти в София. Според евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Карлос Контрера, със закриването им ще се реши един от основните въпроси, свързани със сигурността в столицата.

Те определиха като груба политическа грешка допускането за разкриване на регистрационно-приемателни центрове в София и посочват, че гражданите на столицата са платили висока цена за уникалната управленска глупост, която бе сътворена тогава.

"Тази ситуация подложи на сериозно изпитание както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани", казват Ангел Джамбазки и Карлос Контрера.

Те са категорични, че въпросните три регистрационно-приемателни центъра нямат място на територията на Столична община, както и че центрове у нас не трябва да бъдат от открит, а от затворен тип.

Истината обаче е, че в България има съвсем малко мигранти и те не представляват проблем, с който органите на реда не биха могли да се справят. От друга страна има годишен спад от 80% на бежанския наплив в Европа.

Въпреки ниската безработица, 45% от предприятията в София изпитват недостиг на работна ръка - столицата ни е на 5-то място в света по този показател.

Самата безработица в София е 2.3% при средна 6.8% за ЕС.


75
Още от Страната
С марихуана и амфети. Така отиде в съда габровка!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"столичаните" се страхуват , понеже в София се птреселиха само селски бежанци !
Огромната част от софиянците отдавна са на запад.
51
8
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
До Софиянец

А ти като цял живот си стоиш в София какво покори??
50
18
 
41
 
! Отговори
Софиянец преди 4 седмици
"Столичани все повече се страхуват от... чужденците."

Поради една много проста причина - в София 80% от населението се състои от бесни се!ляци, които пристигнаха в последните 30 години. Това са простовати хорица, които си мислят, че с пристигането си в София са покорили Олимп. Дай на простия човек малко пари, пък му гледай сеира.
49
2
 
18
 
! Отговори
сиктер преди 4 седмици
Продуктово позиционирано материалче.
48
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чужденците т.е нахлуващите от Близкия изток и Африка у нас "работят" в криминалния контингент.А слугинажни платени медиите приемат това за "работа".
47
1
 
20
 
! Отговори
Ами преди 4 седмици
то не са само столичани да се страхуват и Брюксел е стресиран. Причината е една и съща - пълна липса на контрол и анализ от страна на МВР.
46
7
 
12
 
! Отговори
име преди 4 седмици
Огромната част от чужденците в София са от Европейския Съюз, Русия, Украйна, Молдова, Грузия, Сърбия, Австралия и САЩ! И араби има, но изобщо не са много, даже са по-малко от китайците, които нарастват много
45
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Столичани най ги е страх от сметките на Топлофикация собственост на Столична община, паяците на Ст. общ., данъците и на нивите ст общ.,такси смет,такси табели,1,60 билет - Всичката Пара отива в Един джоб ,а познайте на кой ? - ми не е фандуркова ,тя е само марионетка
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината, моля ти се.. Селски капацитет.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината обаче е, че в България има съвсем малко мигранти и те не представляват проблем, с който органите на реда не биха могли да се справят.
===
А теб, тъпо селянче, кой те е питал за мнение? Писачи...
42
8
 
14
 
! Отговори
ми преди 4 седмици
да ги ва и столичаните, да одат на село, там чужденци нема само бразилци.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Казано накратко - бялото си е бяло!
40
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щом са толкова страхотни, защо хората от централен квартал, бул Мария Луиза, лъвов мост, бул.Христо Ботев,масово си разпродават имотите.Там си е станало имигрантско гето и никой не взима мерки.
39
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Въпреки ниската безработица, 45% от предприятията в София изпитват недостиг на работна ръка - столицата ни е на 5-то място в света по този показател."

Като всички предприятия са съсредоточени в София, така ще е.
38
14
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
36
Какво затваряне бре, ние сме на кръстопът, тук сме си от хиляди години. Няма никаква опасност да не ни се смесят гените колкото е здравословно!
37
1
 
38
 
! Отговори
Lan преди 4 седмици
Много обичам обобщени статии и статистики! Никъде не става ясно, че работещата част от чужденците са хора, които не са модерните "бежанци", а са руснаци, украинци и т.н., които българите никога не са ги чувствали като "заплаха"! Та кога ще видим статистика точно кои чужденци българите считат за заплаха и какъв процент от тях учат/работят и въобще смятат да се интегрират?
36
1
 
48
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Да бе да работили били. Продават наркотици, по Симеон е пълно с крадени части в магазините им от край време. На кого ги разправяте тия само не ви разбрах.
35
23
 
4
 
! Отговори
хаха преди 4 седмици
Да не забравяме Ирландците. Така се бяха затворили , че се раждаха *** само :))) Така че не е зле да има малко други култури, но всичко да бъде умерено.
34
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Waffen SS

В САЩ, латинска америка, Канада ако не беше мултикулти сега щеше да има само диви племена не мръднали през вековете.
33
44
 
6
 
! Отговори
.rx преди 4 седмици
До Waffen SS

Мултикултурализма е задължителна предпоставка за просперитет. Монокултурни държави има само в третия свят и пак с едно на ум. Всичко, което днес наричаме "цивилизовано" е мултикултурно. Ксенофобията е една от най-големите котви на врата на българското общество.