Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...

Експерт коментира въпроса за отношенията между родители и деца
25 яну 2019 11:00, Петя Славова
161
Шамарът – груба отживелица! Клипче с провинението и обсъждате...
Снимка: архив, Reuters

Ако родителят е насилник, и детето става такъв, коментира в интервю за "24 часа" председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, която коментира Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

В нея се предвижда телесното наказание над деца да стане престъпление. Идеята предизвика бурен отзвук и обществото се зачуди дали за шамар на детето си родителят ще плаща глоба или ще бъде арестуван.

"Разбирам страховете на хората и по-специално на родителите, но те не са основателни" - обяснява Лилова. По думите й, целта на стратегията не е да санкционира родителите, а да ги подкрепи в правилния избор на метод на възпитание.

"Националната стратегия за детето е разписана за следващите поколения български деца и ако искаме да променим бъдещето, не трябва да толерираме методи на възпитание от миналото. Насилието във всичките му форми не е съвременен метод за възпитание. Насилието поражда насилие. Децата са отражение на своите родители и ако родителят е насилник, то и детето се превръща в такъв. Агресията днес се е увеличила, всички виждаме това и е време да предприемем адекватни мерки", настоява тя.

Още по темата

Според нея, да отглеждаш детето си в страх, не говори за качествено родителство.

"Телесното наказание нанася сериозно вреди на децата, защото ги учи, че насилието е приемлив и допустим начин за разрешаване на конфликти, който те на свой ред се опитват да прилагат в детската градина и училището", смята експертът, която допълва, че поради тази причина то е неефективно средство за налагане на дисциплина както у дома, така и извън него.

Според данни от анализ за 2017 г., достъпен публично на страницата на ДАЗД, постъпилите сигнали за деца, жертви на насилие, са общо 1399, но не всички сигнали са реални и не всички са имали необходимост от проследяване във времето. Работено е по 1084 сигнала. Почти половината от сигналите - 41% се отнасят до физическо насилие, 19% - до сексуално насилие над дете, 28% за психическо насилие и 12% за пренебрегване.

Разпределението на сигналите спрямо мястото на извършване на насилие показва, че най-често се извършва насилие спрямо деца вътре в семейството - в общо 52% от регистрираните случаи.

Оставащите проценти са разпределени в сравнително малки граници, като 12% са посочени за училището и 9% на улицата.Общият брой деца, станали жертва на насилие в социалните услуги и специализираните и образователни институции, са 302.

"Международната практика показва, че в почти всички централни и западни държави - членки на ЕС, при случаи на насилие в семейството се прилага крайна мярка по отношение на детето - извеждане от дома и настаняване в приемни семейства. Това се случва дори и когато детето е било само свидетел на спор, скандал между родителите му. В тези случаи децата много трудно се връщат на родителите, след дълги съдебни процеси и целенасочена работа с родителите да се отстрани насилника", обяснява още д-р Лилова.

Според нея, младежите и децата са по-малко агресивни в страните, в които има действащи забрави върху телесното наказание над деца.

Все пак тя уточни, че политиката на България не предвижда мерки да развърже ръцете на социалните и по този начин децата да се извеждат по-лесно от семействата.

"Държавата изпълнява своята функция и подкрепя хората", казва тя и уверява, че няма да има чак такава политика за намеса доколкова в семейния живот, както се допуска в някои държави.

Д-р Лилова категорично заяви, че е против физическото насилие, тъй като то унижава децата и обясни, че вече има много позитивни техники, които родителите могат да използват. Като добър пример експертът припозна добрата дума и "един откровен поглед".

Друг такъв позитивен пример за иновативна техника била по думите й, всеки родител да приложи заснемането с камера на вреден навик, който неговото дете има, и след това да му го покаже и обсъди заедно с него.

"След това те могат заедно да изтрият клипчето, като детето обещае, че ще промени поведението си", уточнява председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 88А твоето какво е? Най-доброто, най-послушното и най-милото? Я стига ми разправя приказки от Хиляда и една нощ. Ти просто мразиш децата щом ги биеш и лепваш етикет на чуждите деца "***". Проблемът си е в теб, не в децата.
85
3
 
8
 
! Отговори
СС преди 5 години
то по тази логика няма да ни трябва полиция, армия НСО охрани, всички ще бъдем добри без насилие ще се държим за ръце, ще пеем и веселим, живота ще дойде по хубав от песен по хубав от пролетен ден, както е казал поета, Бойко разпускай полиция, армия, НСО
84
2
 
13
 
! Отговори
Не разбрах преди 5 години
Само не разбрах насилието на деца над родителите им, какво ще го правят? Примерно дете на 6 години рита и удря свой родител - баща или майка. Друг пример - дете на 11 години взима камък и с него пребива свой родител. Трети пример, дете на 13 години с нож наръгва многократно свой родител и т.н. При всичките тези случаи на родителя му се забранява да плесне даже лек шамар на детето си ....
83
4
 
8
 
! Отговори
Какво значи преди 5 години
добър човек - овца, която властимащите в БГ или другаде да доят и стрижат. Добро дете - робот който до безпаметност пише и преписва безсмислени домашни за да получи одобрението на учителя или родителя, за да може утре да стане образцова овца.
82
2
 
10
 
! Отговори
Дете на 90те преди 5 години
До АнонименНищо му нямаше.Ходи на лекари , какви ли не излседвания му се направиха, даже изключоха хиперактивността. Беше си здрав, но му се позволяваше абсолютно всичко.И в това беше проблема. Родителите му беха възрастни, дълго време са чакали да имат дете.Вследствие на което му угаждаха за абсолютно всичко.Другите деца са виновни, учителите не го разбират, защото той бил с изключителни висок интелект бля бля. А това беше преди 18 години. Сега какви *** са още от детстката градина.
81
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито и локуми да разпъвате в полза на "шамарите", добре е да знаете, че и те нанасят вреда на детската психика, коплексират децата, което вие взимате за вече "възпитано". Няма как с насилие детето ви да стане добър човек! Ще го таи, таи и изведнъж ще се чудите от къде ви дойде, нали казват, ама той беше добро дете, ама на. Защо има толкова много случаи на убити жени у нас?
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84 Дете на 90теТози случай, за който казваш, е единичен и не е защото родителите на са го шамарили, а защото е бил хиперактивно дете, има такова хронично заболяване, което се появява повече при момчетата - СДВХ, предава се генетично и засяга мозъка. И ти го пердашиш твоето, за да не стане като това дете. Хаха
79
2
 
12
 
! Отговори
Дете на 90те преди 5 години
До АнонименНе!Защо да го прави?!И пак повтарям нека да се прави разлика между един шамар и всекидневен тормоз чрез насилие.Ама май нещо не стига до съзнанието ви. Имах един съученик. Родителите му за нищо не му се караха , да не говорим за наказание.Та той постоянно тормозеше всички ни - не само физически , но и психически, което е по-страшното. Къде ли не го водеха, по доктори, психолози..Учителите вдигнаха ръце и не искаха да е в това училищо. И защо-защото му липсваха първите 7 години.
78
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80 Дете на 90теАми ето, теб са те били родителите, те биеш твоето и твоето ще бие внучетата ти. Какво по показателно от това, че насилието поражда насилие. И ти мислиш, че най-добре възпитаваш децата си, защото така са ти втълпявали твоите родители и ти го имаш за чиста монета. Много си заблудена. Ако не станат насилници, ще станат комплексари.
77
2
 
3
 
! Отговори
Нил преди 5 години
Крокодил!
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80 Дете на 80теИ ти като го биеш твоето дете, то не се бие на училище а?
75
4
 
5
 
! Отговори
Оценяващ преди 5 години
Тая няма акъл за себе си, но на другите раздава.
74
3
 
11
 
! Отговори
Дете на 90те преди 5 години
До АнонименНасилник е системно малтретиране на детето, което е различно от един шамар по дупето.Нито съм оставяла синини , ното съм удряла със сила!Това вече е обидно и към детето и към родителя.Училищата и детските градини са пълни с такива деца, каите не са виждали шамар. И от там си посзволяват волности като да обиджат и удрят учителите си , от малки псуват и знаят,че няма наказание затова. Ако пък учителката пък се оплаче на родителите какво става?!Нищо, защото тяхното синче не е такова...
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера как като обичаш някого можеш да му посегнеш и да го лъжеш, че било за негово "добро"??? Ами затова сме хора, за да говорим, за да обясним кое е добро и кое лошо. Ако нямате време за децата си и да разговаряте с тях, да ги обичате и наставлявате и да изграждате ценностната им система, ами не правете деца, не създавайте насилници с насилито, с което възпитавате децата си.
72
3
 
8
 
! Отговори
Не преди 5 години
е въпроса в разглезването само но и в изграждането на съпротивителни сили. Какво ще стане ако някой набие вашето дете, някой ром, някой случайно преминаващ сириец. Възпитано ще му благодари ли и ще подаде и другата си буза. Как ще реагира? Понякога това, което искаш не може да бъде постигнато само с възпитание. Ако някой нападне града и държавата само с възпитани възмутени реплики ли ще се отбраняваме. Ако някой разбие дома ви и иска да ви нарани?
71
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73 Дете на 90теИ смееш да твърдиш, в предното си изказване, че не си израстнала насилник? Хаха. Станала си същия насилник като твоите родители, които също са били отгледани така. Шамарът си е насилие и то физическо. Много хора не си дават сметка какво причиняват на крехката детска психика, те даже понякога не осъзнават защо са ги ударили родителите, тези които би трябвало да ги обичат. Започват да свързвот обичта и насилието, и стават съвсем объркани.
70
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бий за да те уважават! Това е девиза на истинския българин, на истинския алфа мъжкар! Как Сталин е станал такъв велик човек? Баща му го е пребивал системно! По този начин Сталин е станал алфа мъжкар и модел за подражание! Колкото повече хора си набил, съсипал или убил, толкова по-високо си в очите на истинския българин-алфа мъжкaр! Неслучайно идоли на поколения българи са Сталин, Хитлер, Ким Чен Ун! Българи сме, силни сме, мачкаме и гледаме само напред защото граница за нас е само хоризонта.
69
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биете децата си, да има и вас някой да набие, за да разберете как се чувстват те. Че и ги манипулирате, че било за тяхно добро. Пък някои дори били благадарни, че ги биели като марки, та станали хора. Пълна извратенящина. Е изненадаааа...аз станах добър човек и без да ме бият, нито съм да шамарила децата си и не са нито разглезени, а са големи възпитани хора. Бият комплексираните хора и които са бити, бият тези които нямат нужния набор от думи в речника си ди нискоинтелигентните хопа и психопати
68
2
 
12
 
! Отговори
Дете на 90те преди 5 години
До АнонименМисля, че се подразбира от отговора ми.Прилагам същите методи, когато е необходимо. Моето дете, знае да не се тръшка и реве, когато иска някоя играчка. Знае, че ще му купя но не винаги,когато поиска и не всичко което поиска. А защо знае, защото веднъж като малък се въргая в земята само и само да му угодя.Да ама не- 10 мин с вдигнати въце до вратата и от тогава не е проявявало такова лигавене, просъщо на 99% от днешните деца.
67
2
 
18
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Не подкрепям шамарената фабрика, но съществува реален, голям риск, ако не си изял някой шамар навремето, после да ядеш истински шамари от самия живот!