Яйца, месо, сирене, хляб... Цените растат! Говорят експертите

Увеличение има и при зеленчуците, показва анализ
Обновена: 28 яну 2019 13:01 | 28 яну 2019 09:15, Петя Славова
211

В първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според него бележим ръст от 2% само за изминалата седмица.

С 20 ст. се е увеличила цената на кравето сирене на едро, с 10 ст. тази на кравето масло. Увеличение има и при зеленчуците.

Според данните в някои градове са се увеличили цените на брашното, пилешкото месо и яйцата с около 10-15 стотинки. Всичко това не е изненада на фона на по-високите цени на тока и водата.

Още по темата

"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентоспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", обясни Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула. За нея дори да се коментира това е въпрос на политически демагогии, които не са коректни към потребителите.

"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А при социализма ти липсваше всичко това и сега го имаш.???Браво!!!
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото идеята че на всички "трябва да ни е добре" просто е противоестествена. В тоя свят трябва някакви усилия да положиш за да получиш нещо. А ако получаваш нещо без усилия обикновенно това те унищожава ако не днес то във времето. Не говоря за бачкане на нивата и къртовски труд. Говоря за усилие от какъвто и да е тип. Да за някои е по-лесно отколкото за други и някои са по добре позиционирани от други. Ама Не може да се насилва природата на живота с правила прекалено дълго време...
105
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
До Анонимен 128При социализма нямаше тоалетна хартия и банани а при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани.И с какво си бършехте гъзо,след като се наведете пред началството?
104
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 128. Защо бе, нали днес при демокрацията живеем добре, какво ни интересува преди 30 години?Ми добре живеем много ясно.Я кажи какво ти липсва?Дома ти не е обзаведен ли, телевизор ли нямаш, телефон ли нямаш, гладен ли си, жаден ли си, дрехи ли нямаш или хладилник, мръзнеш ли, тока ли не можеш да си платиш какво?А кажи ми навремето като бяхме скъсани и бедни как бяхме толкова добре, а сега когато всеки един дом е пълен с всико нямаме нищо?
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е ,че и тогава и сега не е добре.Само за определени хора е добре.Нито социалиъм,нито капитализъм може да ни оправи вече.Нямаме нищооооо.
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да - при социализма не е имало пенсионери които хвърлят средно по 8000 хиляди лева от терасите. Има случа и на много повече.. 30-40 че и 1-2 към 90 и 100 хиляди. Сега че се правят на клети сиромаси за да си защитят парите това го правим повечето по навик вече тукаТва че при социализма полицаите насилваха "лентяи" да бачкат в заводи където пълнят буркани с краставици и ги изнасят на нагласения пазар в СССР не е баш идеално за един младеж на 18-19 който се е моткал в парка на пейката
101
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега има много стоки ,ама не всеки може да си ги позволи.Всеки не може да има жилище,всеки не може да кара нова кола а трошките от другите държави.Всеки не може да отиде на почивка и тн и тнПреди ,ако имаш връзки стават нещата и сега е така.
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие ако си мислите че социализма може да се върне това просто няма да стане в това измерение вече. Даже Китай не може да се нарече социалистическа само. Социализма се провали на 100% навсякъде и всяка държава се срина до просешка тояга и тотална разруха след шайкаджийството на комунизма. Той е просто противоестествен и камуфлаж за робство и нов вид тирания, където всеки се усмихва като социалист със щик във гърба а парите се прибират от кралете на върха които само обещават
99
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 129Ако е толкова добре при демокрацията защо пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна и навсякъде е пълно с бездомници и просяци? Аз никъде не виждам пенсионери да ровят по кофите за огризки.Ти къде ги виждаш?Пенсионерите хврълят десетки хиляди левове на телефонни измамници.
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа два месеца цените на бензина и дизела се понижиха с около 20% обаче,А преди това се бяха повишили със 45%.
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е толкова добре при демокрацията защо пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна и навсякъде е пълно с бездомници и просяци?
96
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрацията е оскотяваща мизерия, това го виждатг всички, иначе нямаше да плюят така по социализма който беше преди 30 години и само се опитват да ни убедят колко лошо е било тогава. Защо бе, нали днес при демокрацията живеем добре, какво ни интересува преди 30 години?
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За два месеца цените на бензина и дизела се понижиха с около 20% обаче, нито един не каза , ами да намалим стоките.А като мръднат цените с 10 стотинки нагоре и се започва, ами скъпо е горивото, хляба, млякото, всичко трябва да поскъпва.Мошеници яко
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са пращали хората които крадат в Белене защо Тодор Живков и останалите комунисти не са били запратени там? Сега трябва да кажеш че те не са крали и даже ти ще се задавиш от смях докато го пишеш това
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако не можем трябва без да се шегувам да се върнем на суров племенен строй с вожд, където ходим да бием от засада други градове/племена и да взимаме от тяхните ресурси. След това ядем месото, пируваме, напиваме се и след седмица две се организираме на нова атака. Като викингите даже не е нужно да атакуваме хора или градове които могат да се защитят, ами където ще имаме успех без много загуби. По се връзва на манталитета ни който сме показали досега според мен. Супер сериозно го казвам хах
92
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соцаилизма който крадеше го пращаха в Белене, а при демокрацията става политик и министър.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма нямаше тоалетна хартия и банани а при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани.
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашистите ги разтреляха още в началото, а в Белене пращаха спекулантите, черноборсаджиите и корумпираните политици.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма народа крадеше управляващите също.А сега не е така народа нищо не бута,защото не може.Крадат само........
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запозна да споделяш личен опит, това е хубаво.Запозни и ти, запозни, явно имаш голям опит с подкрепата на родителите ти.