Яйца, месо, сирене, хляб... Цените растат! Говорят експертите

Увеличение има и при зеленчуците, показва анализ
Обновена: 28 яну 2019 13:01 | 28 яну 2019 09:15, Петя Славова
211

В първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според него бележим ръст от 2% само за изминалата седмица.

С 20 ст. се е увеличила цената на кравето сирене на едро, с 10 ст. тази на кравето масло. Увеличение има и при зеленчуците.

Според данните в някои градове са се увеличили цените на брашното, пилешкото месо и яйцата с около 10-15 стотинки. Всичко това не е изненада на фона на по-високите цени на тока и водата.

Още по темата

"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентоспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", обясни Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула. За нея дори да се коментира това е въпрос на политически демагогии, които не са коректни към потребителите.

"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Специалистите казват, че сега живеем по-добре.- Но хората казват друго.- Така е, но хората не са специалисти.Ей такива тъжни работи....
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A pensii i saplsti podigravka ot gerb pravitelstvo i gerberite milioneti v nc besramnizi besbojnizi kak se jivee s 207 lv s 386 lv s 578 lv a vie novonogataschi pluskata piete rashojdate se v 4ujbina na garba na bg narid sadipahte bg dezata ni bolni ludi blagodarenie ba korumpiranite milioneri da vi presedne dano ne vi e sram besbojnizi tiva be e demokrazia v bg a bednos nisko nivo ba politizi
65
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...Колега аз така си хващам сезонни "зимни гаджета" им викам. По 100-120 кила моми да има мèсо да ме топли. Като запролети и излязат младите п.т.ички с късите полички изривам шопара от вкъщи и започвам да пърхам като пеперуда от цвят на цвят.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търговците нямат вина,че тока се вдига,че поскъпват горивата,а друг носи вина за това.В скоро време и бизнес няма да има.
63
4
 
4
 
! Отговори
Задунайски патреот преди 5 години
Еми ще растат.Санкциите към Русия се затягат и братска Русия вдига цените на енергоносителите на задунайците, които трябва да компенсират.Скъп ток - високи цени, скъпи бензин, нафта и газ - високи цени.Няма как, трябва да помагаме на братска Русия.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не можеш сам помоли майка си да дойде с теб.Друго си е родителската помощ, ей, къде без нея.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко хора гладуват г_н гербовец?Май не живеете в България????
60
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Като дойде Корнелия Нинова на власт всеки ще си взема каквото поиска от магазините и няма да плаща! Комунистическите партийни секретари така ни уверяваха : "За какво са ви пари? Утре няма да има пари и .." Всекиму според потребностите,всекиму според възможностите!". Гледаме днес циг.ните така живеят....но на наш гръб. Така се канят да живеят и комунистите ...ако ги докараме на власт.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,и?Овчето племе никога не показва недоволство,затова ще растат.Някакви словесни *** тук-само това си можем. Ефектът от яловите писания е нулев и никой не ги отразява.Да наведем глави още по-ниско и да чакаме края.Заслужен край.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха77 успя да ме разсмееш.Няма да става по леко а по тежко ,докато си мълчим
57
11
 
2
 
! Отговори
гербовец преди 5 години
Заплатите у нас растат всяка година с двуцифрени проценти и народът живее добре. Нека като се казва че цените били скочили с 2% да отчетем и доброто постижение на страната ни за изпълнението на проинфлационите цели в ЕС от 2%. Ние сме отличници. А стабилитета ни е голям и народът има постоянно растящи доходи, всяка година ги вдигаме.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен76Като дойде Корнелия най-после ще сложи край на драмата с пенсионерите. Ще ги умори до крак от глад
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми заминавай на запад да миеш улицте с техника.Захвърли метлата и ела и ти.
54
8
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
Ако човек живее сам, наистина е трудно да се оправиш със заплата от 600-700 лв. Затова всеки трябва да си намери половинка. Защото сметката за ток пак ще е 150 лв. Но ще има двама работещи и по леко ще се посрещат разходите. Една крушка свети точно толкова за 1 човек, колкото и за 5 или 10 човека. Затова - по двойки. Тъкмо да започнем и да се размножаваме, че наистина ще изчезнем като народ, след 50 години. Затова, хора, женете се, намерете си човек до вас. Ще бъдете щастливи и ще плащате сметки
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сговорна дружина планина повдига.Тука няма как да стане,докато се делят хората на червени,сини,зелени.Трябва да се работи за благото на народа ,не за обедняването на народа.Чакаме някой от някъде да дойде и да ни оправи положението.Няма как да стане това.!!!!
52
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога поскупне водка тогда тъйсачи хора ще будат на площад на протест. Как можно така сичко да поскупва а пенсий садит на ниско
51
2
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Всичко поскъпва. Бойко е пътник.
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми заминавай да миеш улиците на запад.Улиците на Запад се мият с техника. Но това няма как да го знаеш от ограничения си трудов стаж в родната Чистота :)
49
1
 
12
 
! Отговори
Объркано Българче преди 5 години
Да. Колегата по долу повдигна интересен въпрос. Някой да каже и да посочи Държава в Европа със средна заплата 300 - 350 - 400 евро , на месец ?!?! И средна пенсия 150-200-250 евро , на месец?!?! Всички знаем какви са резонните заплати у нас ! Оставете ОБСЛУЖВАЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ СМЕШНИЦИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СТАТИСТИКА , начело с хитрягата Цветарски и селската мома Янчева. И НАИСТИНА КАК СЪС ЗАПЛАТА ОТ 600 - 700 ЛЕВА СЕ ПЛАЩАТ СМЕТКИ ЗА ПОНЕ 1000 ?!?! И НИКОЙ НЕ ИЗЛИЗА ДА ПРОТЕСТИРА?!?! КАК?!?!
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това има професорки и даже академици, работещи чистачки. Също така ядрени физици с по два Нобела, които са тираджии. Като си почнал, колега, барем карай с голямата лопата, поне да се посмеем.