Телефонни измами - всекидневието на възрастните българи

Специалист: Как не чуха тези хора, как не разбраха...
7 фев 2019 12:15, Петя Славова
29

Пореден фрапиращ случай на телефонна измама у нас. 71-годишен архитект даде на ало измамници близо 92 хил. лева и златни накити. На 25 януари арх. Светослав Стоилов е измамен от мъж, който се представя за служител на ДАНС.
Още по темата

Най-често жертви на този тип измами са възрастни хора, които дават всичките си спестявания. На ден в България се реализира средно по една телефонна измама.

Според криминалния журналист Стефан Ташев това е социален феномен, а телефонните измами са в действие от 1993-1994 година. По думите му полицията очевидно не може да се справи с проблема.

"Почнаха с измами за части от машини, после бяха колети от чужбина, пострадали от катастрофи, сега се стигна "полицаите" да ти искат пари. Тези хора наистина са добри психолози, учат се как да манипулират хората по телефона", обясни той в "България сутрин".

"Полицията не разполага с агентура в тези кланове, те са затворена общност. Наемат хора, които да приберат парите от измамените. Тези хора нямат връзка с босовете на веригата", допълни Ташев.

Богдана Лазарова, която също работи като криминален журналист, посочи, че всичките 96 контролни органа в държавата не си вършат работата.

"Потресена съм. По 3 пъти на ден се говори за тези измами. Как не чуха тези хора, как не разбраха предупрежденията?! Тази схема с полицията от няколко години не е променяна. Това е най-чистата изявена форма на ромска престъпност", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лазарова е на мнение, че възрастните хора "се хващат на въдицата", тъй като се чувстват потребни, помагайки на "полицията". Другият фактор е, че масово децата им са в чужбина и няма към кого да се обърнат за ситуацията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затъпели от индийски и турски сапунки.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Информатори, докладват за самотни възрастни в района (сред тях и полицаи), Виваком със стационарната телефония и телефонния указател с име, телефон и адрес. МАХНЕТЕ СТАЦИОНАРНИТЕ ТЕЛЕФОНИ!
22
1
 
4
 
! Отговори
само да вметна преди 5 години
Дават пари тези,които имат.Които ровят в кофите,те нямат!
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова си е чиста проба рожба на соца!, когато партийната каса на коминтерна се изпразни!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези които са по цял ден в нета ,им е писнало от този проблем.Но огромна част от възрастните хора нямат интернет и си живеят в техният си свят и не са наплашени.А тези които живеят с децата си или са посещавани често от тях са уж по светнати.Но има случаи на измамени не толкова стари хора-явно си е до човек.
19
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Не можели да направят нищо защото звъняли от румънски номера. Абе ***, няма ли да се сетите да напомните на братята румънци, че е време да задължат регистрирането на предплатените карти (това бе едно от условията при приемането ни в ЕС), всички мобилни услуги да НЕ са анонимни. Няма ли да се напънете и да излезете с една информационна кампания по всички телевизии и радиа денонощо през 5 минути да информирате пенсионерите !
18
1
 
18
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Преди време ни убеждаваха, че като се запише срещу всяка карта /номер/ името на притежателя, така ще хващат ало измамниците и измамите ще секнат/намалеят. Явно е било само с цел да следят и подслушват нас-примерните граждани, а престъпниците така и не ги хващат!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-сигурно е да закриеш "стационарния" номер. После купуваш на твое име една карта и я даваш на бабата.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба си мисли, че на Луната живеят хора. Какво повече да говорим. Глупаво племе.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е поколението отледано от соца който беше превърнал държават в едно огромно село. От селянин ум не искай.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То измамените млади хора са в пъти повече от измамените възрастни хора, но не се оплакват в полицията и не се знае за тях.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София пачки хвърлят оглу,пели реститути
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измамите са ежедневна заплаха САМО за БАЛЪЦИТЕ.Така било е така и ще бъде.А в Бг балъци дал Бог.Едни хвърлят кинти през балконите други гласуват за Боко от Банкя а трети търкат на Пеевски лотарийните билетчета.Класика.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СержантаГовори се вече години за този тип измами и пак се мятат пачки през терасите, е няма как да стане докато не свършат пачките--кой е най-незаинтересован от наличието на кеш в населението ?!сещам се за ортаците на един мошеник с арменско има и за самият него, разбира се... то само от такси "живее ли се", като няма нови "активи" във вид на "писмени обещания за светло бъдеще" ! )
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давайте им листовки с предупреждения заедно с пенсиите.
9
1
 
16
 
! Отговори
Сержанта преди 5 години
Говори се вече години за този тип измами и пак се мятат пачки през терасите, е няма как да стане докато не свършат пачките
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искам и да мен да ми звъннат, да ме измамят ... ама нещат гадовете, нещат ... щото най-много аз да им взема парите! )
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Не разбрах, пенсионерите как умират от глад и ровят по кофите пък имат десетки хиляди левове?--тия са отбрани пенсионери...
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ной тоя архитект като го гледах по телевизора не е наред с главата!Вика на репортерката да не раздухвали случая,че той едно време бил в разузнаването и знаел че да се хванат измамниците трябвало тайна!Хаха!Басии и разузнавача щом един не грамотен тсиган може да му отмъкне 100 хиляди!
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мобилните оператори, фирмите за доставки /еконт, спиди, рапидо/ и може да има и някой от грао замесен.няма как да звъниш насочено на хора, за които знаеш, че има какво да им вземеш! "отгоре" идват нещата...