България с ръст над средния за ЕС при нощувките за 2018 г.

Изпреварваме Гърция, Дания, Франция и Италия
24 фев 2019 15:28,
17
България с ръст над средния за ЕС при нощувките за 2018 г.
Снимка: BulFoto

България се нарежда сред държавите с ръст, по-висок от средния за Европейския съюз /ЕС/, по показател нощувки в местата за настаняване. Това показват публикуваните предварителни данни на Евростат за 2018 г., съобщиха от Министерството на туризма.

Още по темата

Според статистиката нощувките в места за настаняване с 10 и повече легла в страната ни са над 26,8 млн. през миналата година, а отчетеният ръст е 3 на сто. Регистрираното средно за ЕС увеличение е 2,2 процента. По ръст страната ни изпреварва държави като Дания - 2,7 процента, Франция - 2,4 процента, Гърция - 0,5 процента, и Италия - 1,9 процента.

Данните на Евростат доказват, че усилията да популяризираме страната като дестинация за качествен туризъм с разнообразни възможности за почивка, дават резултати, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Постигнатото през последните три години обаче трябва да ни амбицира да се борим за доверието на всеки турист, смята министърът.

По показател нощувки, реализирани от чужденци в места за настаняване с 10 и повече легла, резултатите за България са над 17,7 млн., като увеличението им е 3,8 на сто. Ръстът у нас отново изпреварва средния за страните от ЕС, който е 2 процента. Нарастването при конкурентни на България страни за нощувките, реализирани от чужди граждани, е както следва: Хърватия - 3,5 процента, Гърция - 2,5 процента, Кипър - 3,2 процента.

Общият размер на приходите у нас от международен туризъм за 2018 г. е над 7,3 млрд. лв., което е ръст от 6,5 на сто, показват последните данни на Българската народна банка /БНБ/, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A ZA PERSONALA PARI IOK OTI TYI?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DAAA PO STYKMISTIKA SME NOMER EDNO AMA OTZAD
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
mashallah....ima dosta rast i na hotelierite, alkoholnite care, tutunevite sultani v zatvorite...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, това вече си е типична шизофренна самохвалщина. А посещението на тоалетни с какъв ръст е тази година?Хвалете се, колко деца са се родили, колко болни са излекувани, колко се е увеличила пенсията на българските старци, които сте обрекли на скрита евтаназия... дива история на мизерни предатели на народа. Казано им е да се хвалят и те обезумяват...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма част от нощувките са на българи от провинцията, които отиват в София и големите градове на лекар.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че то българия, обикновено, винаги е с Пръст над средния!
8
0
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
А как е с ръста при алкохола?Щом удариха Миню Стайков,значи Шиши е хвърлил око на бизнеса му,има оборот.
7
0
 
4
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Анонимен"Какво ви е мнението за Холандия?"Ако не знаеш турски,не ходи да работиш там.Освен ако не си някакъв търсен специалист,де.Ама те не се мотаят по форумите.
6
0
 
8
 
! Отговори
защо преди 5 години
Ръст на нощувките имало!а заплатите по хотелите са обедно ниски,персонала по хотелите мизерства,защо няма ръст на заплатите по хотелите?
5
0
 
9
 
! Отговори
това е преди 5 години
Да има ръст в нощувките но това е заради председателството ни на ЕС....където насила докарваха чиновници по хотелите уж да работят.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по ръст на депутатски заплати сме първи в Европа, първи сме по автомобили и привилегии за политиците, по партийни субсидии отдавна сме ненадминати, а западняците въобще не са и чували за такива неща като НСО и правителствена болница. Има с какво да се гордеем, да не си подценяваме постиженията.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През миналата година Испания е посетена от 82,6 млн. чужди туристи, които са похарчили в страната близо 90 млрд. евро...
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ви е мнението за Нидерландия(Холандия)?
1
0
 
19
 
! Отговори
истината преди 5 години
истината за туризма в България.Тук идват бедните западняци и богатите руснаци да се напиват.Богатите българи ,като програмисти и бизнесмени отиват в Гърция.А нормалните българи ,като имат пари и време за почивка отиват на село.