След протестите с успешен край, горивата пак скочиха

Бензинът трябва да е 1.7 лв., а той е над 2 лв., отчитат шофьори
26 фев 2019 10:45, Петя Славова
37

След редица протести с успешен край и резкия спад на цените на горивата в края на миналата година, в началото на тази цените отново скочиха. Бензин А95 струва 2,04 лева за литър, а дизелът - 2,24 лева, предаде Bulgaria ON AIR.

В началото на 2019 година шофьорите отново усещат покачване.

Още по темата

"Този път обаче го правят по-интелигентно. Увеличават ги постепенно. В момента цената на горивото трябва да бъде 1,70 лв. при тези цени, които са в световен мащаб. За по-малко от месец, цените на горивата скочиха средно между 7 и 9 стотинки за литър. Най-масовият бензин А 95 се търгува средно за 2,03 лева за литър, а дизелът – 2,23 лв. за литър", сподели организаторът на протестите в Благоевград Николай Кутанов.

Плевен, Търговище, Кюстендил и Видин остават областите с най-високи цени на горивата. А най-изгодно за шофьорите излиза в Габрово, Добрич и Русе.

"Относително по-високи в районите, отдалечени от основните снабдителни центрове. Например, нормално би било в района на Северозапдна България", обясни Христо Казанджиев от Българския енергиен форум.

Oт високите цени горивата се оплакват не само българските шофьори. Тази сутрин в Туитър американският президент Доналд Тръмп написа: "ОПЕК, моля, отпуснете се и го давайте по-леко. Светът не може да понесе ново повишение на цените!"

Политиката за намаляване на производството на петрол от страна на ОПЕК, както и санкциите на САЩ срещу износа на петрол от Иран и Венецуела тласнаха цените на петрола миналата седмица до годишен връх през 2019 г.

Засега шофьорите трябва да са спокойни - ново драстично поскъпване цените на горивата през предстоящия летен сезон не се очаква.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
26
 
7
 
! Отговори
man преди 5 години
По време на предни управления на БСП беше много готино, спомням си Жан Виденов, Лукнов. Всичко беше на 6, ама някакви платени протестъри ги свалиха.
9
23
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
До АнонименКогато народа гласува за БСП е много умен, ама като гласува за друга партия е ***. Ало другарю , който и да е на власт при частна икономика не може нищо да направи за цените. Иначе направи си бензиностанция и продавай бензина по 20 стотинки.
8
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и жълтите жилетки във Франция протестират , ама какво от това. Не разбрахте ли, че може да има намаление на цените , което е тактическо и после пак нагоре.
7
17
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ако дойдат БСП на власт бензина пак ще стане 80ст.
6
2
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Да ама като заредите ще ви дават по 1 метър дълга касова бележка дето ще пише всичко :)
5
1
 
43
 
! Отговори
Пре-тестър преди 5 години
Когато се започне нещо, то трябва да бъде свършено докрай. А не като тия протрсти-свалиха цените за да спре народа, но "хляба и ножа" останаха в управляващите, които си правят каквото си искат. Особено след като за сетен път се увериха, че народа е послушен-повика, попсува и кат му хвърлиш трохи почва тихичко да си кълве и да кротува!!! Затова и не се изненадвам вече от нищо в тая територия!!!
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Марешки дизела е 2 лв. Защо при другите е 2.24 лв. Да не би Марешки да зарежда бензиностанциите от собствена рафинерия.
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще има протести
2
12
 
26
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
То и аз искам да получавам 3000 лв заплата, ама шефа мисли друго. Всички не може да сме богати, трябва да има и бедни
1
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно, че всички които сме тук ще дyxaмe гербавата супа !