Тревожни данни: Туристите бягат от Черноморието ни

Катастрофален спад на гостите, прогнозира анализ
Обновена: 27 фев 2019 12:03 | 27 фев 2019 10:22, Петя Славова
292

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас. Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата.  "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат".

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон".

Спад се очаква и на чешки туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. "Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително.  Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еми те българите бягат от българия, скоро и чужденците ще разберат че не си струва българия като туристическа дестинация.Трябва да си мазохист да дойдеш тук, я обир, я побой това са екстрите тук.
107
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дреме ми на сайдера за черноморието и най-вече за руската свoлач. БСП милионерите да *** от глад."На мен ми дреме - и за туризма, и за природата. Нямам претенции какви туристи ще почиват тук, стига да ги има. Не съм платен тролаж на властта и за мен и БСП и ГЕРБ са един дол дренки - двете глави на една триглава ламя, отворила лакома паст, готова всичко да глътне и да о..***. Че като влиза нещо нещо, трябва и да излиза. Жалко за опропастената ни държава от тия вечно ненаяли се политици!
106
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или война-или мир..БГ е зависима страна,ще прави каквото й кажат.Бази,воени кораби,танкери,канализация-всичко това е бг море.Шистов газ,умряла риба..Англичане не ходят на плаж-лежат и пият до басейните1 -2 седмици и си тръгват..Що се чудете?Някоя дюна остана ли още не разорана?
105
2
 
49
 
! Отговори
Така беше преди 5 години
ПРЕДИ безумното застрояване, имахме едно от най-красивите крайбрежия в света - широки и дълги плажове, прекрасни дюни... А сега??? Нямам думи!
104
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, точно Созопол ли дават за пример? Че това е мястото, на което да ми плащат няма да почивам. Ще си хабя отпуската за такава коч.ина! Абсурд! Човек върху човека, бетон върху бетона ши върху тях - пак бетон!Турция, Гърция, Хърватия, Игалия, Испания - има къде да иде човек за една истинска качествена почивка. Не рискувам да стъпя по нашето море, особено на юг от Балкана, поне от 15 години! С изключение на Албена за някой и друг ден, че е чисто и не е презастроено, има още зеленина и ред.
103
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, нима?! Каква изненада! Вече никой не иска да почива в панелно гето с надути цени и обслужване под всякакви критика? Нито да дава луди пари за фалшив алкохол. Ах, колко интересно!
102
3
 
34
 
! Отговори
До 81, преди 5 години
"ДО ГНЕВЕНИ къде има фекалии, посочи ми ги?"То ти дай пример за наш плаж, където няма. Като изключим някои редки северни бисери, цялото южно и голяма част от северното Черноморие е ужас, гнъс, мръсотия, липса на култура, мутри и мутреси, чалга, бетон, фасове, кутийки и чашки, дамски превръзки, хартия, презервативи... Ужас!Не бяхме стъпвали от години и се наложи миналата година да посетим Бургас по друга работа /за почивка-не/. Детето се ужаси, като видя да плава в морето една дамска превръзка
101
1
 
42
 
! Отговори
така така преди 5 години
Да им се връща тъпкано на созополчани! Помня още в младежките ми години как ни дерейки ни кожата и ни завираха по мазетата и гаражите си.
100
1
 
52
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Къде виждате море ? Около него бетон, мръсотия и космически цени. За обслужването да не говорим - фалшив алкохол и претоплени манджи !
99
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,не се радвайте,това се прави умишлено,не е случайно!
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...е тъкмо ще намалее ешер.....коли ,щото е бъкано с пречиствателни станции на източния,морски край!???
97
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието е мед за душата ми
96
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези санкции срещу Русия,*** мамата на много европейски фирми и на туризма.Нашето Черноморие никак не е лошо,а и се съчетава с планина и интересни места,но предполгам,че туристите и пътникопотока е намалял умишлено,дори имам съмнения,че се манипулира интернета и излиза това,което някой иска да бъде показвано на страницата.Да не говорим за несигурната обстановка в страната,където подслушват и следят хората с дронове и по друг начин навсякъде!
95
19
 
6
 
! Отговори
лошият слух преди 5 години
До ПРОРОКГовори се че Турция и Русия щяли да си поделят черноморската ивица! Верно ли е?Знам само от американец, че Варна е обещана на Турция.
94
2
 
41
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Ще се молят те по бетономорието за български туристи!Бетонирайте още....
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВР-ДС ченгетата останаха без работа да следят за контакти със западняци!
92
2
 
23
 
! Отговори
старата слава преди 5 години
До !Всичко си има начало и край, който сега настъпи!Жалко за поминъка на местните жители - наемодатели на квартири на няколко ката!
91
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туристите! Те гражданите ви избягаха от дьржавата те седнали за туристите да мислят!Тях не ги мислете те ще намерят кьде да си харчат парите.
90
0
 
31
 
! Отговори
келнер преди 5 години
До КОНСТАНТИНОВТози, който през лятото не краде - зимъска няма какво да яде!
89
2
 
45
 
! Отговори
! преди 5 години
Нищо, нали бетонирахме дюните. Кой го интересува туристи, качество и приятно прекарване. Важното е мутри и селски тарикати с корупция и наглост да са доволни!