Ще ходим ли болни в офиса: 50%, а не 70% за болничен?

Бизнесът обсъжда да намали осигурителния доход при болест
Обновена: 5 мар 2019 10:32 | 5 мар 2019 08:30, Петя Славова
95
Ще ходим ли болни в офиса: 50%, а не 70% за  болничен?
Снимка: архив, Булфото

20 194 съмнителни болнични листа за 344 629 дни отпуск е оспорил Националният осигурителен институт през последните две години. Отменени са само 6264 листа за 96 697 дни, сочат от института.

Болничните листове могат да се отменят само при допусната грешка от страна на лекаря по време на издаването им, уточнява "24 часа".

НОИ автоматично проверява още при приемането на болничните листове дали вписаният уникален номер съответства на номера, който е предварително предоставен на съответния лекал или болница.

Още по темата

От НОИ правят и автоматични контролни проверки на лечебни заведения, които издават повече болнични листове.
Все пак става ясно, че от данните, които постъпват в института не може да се прецени дали продължителността на болничния лист съответства на диагнозата.

През първите девет месеца на миналата година са издадени 2 млн. болнични листа, а парите за тях са повече от 404 млн. лв. като изплатените дни са над 13 млн. лв.

Средното обезщетение на един лист, който е платил НОИ, е за 195.79 лв. Институтът обаче е прехвърлил първите три дни да ги плаща работодателя. Затова и от бизнеса не спират да недоволнстват.

Най-много обезщетения по болест има в столицата, където е и ситуаиран по-голямата част от бизнеса. В Пловдив болничните листа са с 3 пъти по-малко. Най-малко боледуват във Видин. Също така става ясно, че жените по-често боледуват, но причината в този анализ е, че често те се грижат за болни деца.

Най-много болнични са ползвали хората над 65 годишна възраст, а най-малко - младите до 18 г. Бизнесът губи близо 170 млн. лв. от болнични. Това е и причината той да смята, че всеки трети болничен лист е неправомерен и рязко хората заболяват около празници и почивни дни. Затова и от сектора искат реформа при издаването на болнични.
Все още първите три дни временна нетрудоспособност е за сметка на работодателите. А те искат те да са за сметка на НОИ.Обсъжда се и идея работникът да получава едва 50% от осигурителния си доход, а не 70%, както е сега. Подобно решение, обаче може да предизвика недоволството на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: НОИбизнесболничен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Синдиката е син или дъщеря на бизнеса или *** натегач!
71
0
 
1
 
! Отговори
работник преди 4 години
Имаме най-добрите математици ,но си оставаме най-глупавия народ..Работника иска 8часов работен ден,да бъде осигурен върху брутното му възнаграждение,да му се плати извънареден, нощен и празничен труд,да работи 40 часа на седмица.Работодателя или бизнеса иска:Работника да не иска, нищо от горе изложеното и да се самоосигурява , да не изплаща 3 дни за сметка на работодателя болнични ,да е губеща фирма години на ред , да кара мерцедес , да живее в палат,да има чистачка и да обиколи всички курорти.
70
3
 
1
 
! Отговори
Dr. Dre преди 5 години
НОИ да го духат, и лев няма да им дам за здравни.И лекър не ми трябва, сам мога да си предпиша прахчета и сироп, а антибиотиците да си ги натикат в ***.
69
1
 
13
 
! Отговори
Я преди 5 години
ДО КОГА ЩЕ СЛУШАМЕ КАКВО ИСКА БИЗНЕСА?!!! Нямаме ли права, като служители, като хора?!! Къде мижитурстват синдикатите в нашата мила държава? Кога гражданите ще имат нормални европейски права?
68
2
 
1
 
! Отговори
Х...Й преди 5 години
До Solar PowerНа *** като си бил малък не е трябвало да и дават болничен . За да е можело по лесно да пук.еш
67
2
 
0
 
! Отговори
F...U преди 5 години
Тъпана.. Май *** не е трябвало ДАЯ надуват
66
2
 
25
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Ако болен от грип дойде на работа,а не си взема болнични разболява всички здрави.И така след 2-3 дни всички са болни.След седмица половината са с пневмонии - в болница и то не за 4-5 дни, а за 20 дни!Природата на човека няма как да я променим,можем само да подпомогнем оздравяването на болните.
65
1
 
6
 
! Отговори
без боледуване преди 5 години
Чели ли сте "Жерминал", много силна книга...
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТам обаче робовладелецът плаща сериозни възнаграждения, и иза здравно осигуряване, а не като българските псевдо бизнесмени, на които и МРЗ им се види много. На Цървуланковците може само да им пожелая да ви сполетят сериозни болести, за да разберете, че никой истински болен човек не е за завиждане.
63
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бизнесът, ти систем, хич няма да просъществува -. все нови хора, неопитни и все ще ги обучаваш, дерзай човече, докато осъзнаеш, че трябва да цениш тези, които работят за теб, защото без тях бизнесът ти не би бил възможен. За помпането на коремите на жени през две години е толкова нечовешко изказване! Дано твоите деца усетят важността на твоите думи, ще си събираш скоро само роми за служители, тъй като българите изчезват от подобни "политики".
62
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В повечето фирми допускат един-два болнични листове, на третия те освобождават да си боледуваш спокойно в къщи и си назначават здрави хора.
61
16
 
7
 
! Отговори
Систем преди 5 години
Всеки сам играе за себе си.Трудно е когато сте повече от един (семейство). Такава е системата. За това измислете някоя схема,завъртете я и си напълнете паницата. Майната им на другите. България е толкова затънала,че вече няма как да стане по-добре като едно цяло.За това трябва всеки сам да се спасява
60
63
 
3
 
! Отговори
Систем преди 5 години
И като бъдещ работодател,спокойно заявявам - никога няма да сключа трудов договор с мой работник. Всички ще бъдат на граждански договори,тъй като дейността ми го позволява.Друг вариант е нови стажанти на всеки 6 месеца по Европейски програми. Представяте ли си,как един малък бизнес създаден за съревнование за по-добро лично заплащане,от средната получавана заплата в България,може да плаща "майчинство" на някакви дето им се надува корема през 2 години? Аз не си го представям.
59
17
 
17
 
! Отговори
Систем преди 5 години
Проблема е,че цялата система е сбъркана.Според мен не трябва да се плащат осигуровки, нито болнични. За сметка на това заплатата на работника да се увеличи с размера на внасяната осигуровка. И всеки сам да си преценява как да си гледа здравето.Почасово заплащане - работил си 100 часа този месец взимаш 700лв,работил си 200 взимаш-1400лв. Осигуровки не ви трябват,и без това пари за пенсии - няма.
58
1
 
48
 
! Отговори
74508 преди 5 години
Болният има повече разходи - излесдвания, лекарства, по-специално хранене. Оскотелите ни капиталисти искат съсвесм да уморят и малкото си наемници. По-добре да се замислят какд а осигурят по-добри условия на труд и да вложат средснтва за почивката на служителите си. Цялата ни система в здравеопазвването, пенсионното осигуряване и социалните помощи е в полза на сивия сектор, симулантите и корумпираните лекари.
57
1
 
36
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Да вземеме и да си внасяме пари за дните когато сме болни?! И в момента се влачат болни на работа за да не загубят 30 - 40 лв., а какво остава при по голяма удръжка. Нека "бизнеса" прецени от кое губи повече, от малко болни с повече пари или много болни с малко пари.
56
2
 
11
 
! Отговори
Лошо преди 5 години
Грипа мина а болните се увеличават от възпаление на белите дробове с зелена храчка.
55
19
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми нали искахте да живеете като в Щатите и за това скачахте по площадите.Там е така имаш право на 10 дни за отпуск, болничен, каквото се сетиш годишно.Другото не се плаща. Няма платено майчинство, няма и универсално здравно осигуряване, няма и обезщетения за безработица.Днес си на работа, утре се разболяваш, ползваш си двете седмици , после те гонят от работа, нямаш пари за здравните осигуровки и наема, гонят те и от жилището, в което живееш и оставаш на улицата, живееш в колата от купони, болен и бездомен.Нали това искахте? И банани , разбира се.
54
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веднага се разболяват в ареста, когато ги хванат за далаверите. Стават "безмозъчни", арестът тесен за тяхна душа е.
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ситуаейшънът е много зле.