На прага на летния сезон: Спасителите на плажа са кът

Липсата на кадри е предизвикателство за концесионерите
11 апр 2019 09:15, Петя Славова
8

На прага на активния летен сезон безопасността на част от плажовете по родното ни Черноморие остава под въпрос. Оказва се, че и тази година вероятно ще има проблем с осигуряването на водни спасители по морските плажове.

На басейна в Младежкия дом в Бургас вече тече усилена подготовка на кадри. Кандидатите трябва да покрият определени нормативи.

"Всеки сезон се подготвят различен брой спасители. Всички, които желаят, са добре дошли при нас. Проблемът с недостига на кадри по морските плажове е, че курсът изисква доста повече усилия в сравнение с този за басейните. Задължителни са умения на плуване. А заплащането накрая се оказва, че е почти еднакво", коментира пред  Bulgaria ON AIR Васил Алексиев, инструктор в БЧК - Бургас.

През последните години най-голямото предизвикателство пред концесионерите на плажове е намирането на спасители за лятото. Основната причина е, че това е сезонна работа. Затова наемателите на плажове занижават критериите до единственото изискване спасителите да имат сертификат. Това е причината и масово спасителите да са ученици и студенти или пенсионери.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
бизнесмен преди 5 години
До Анонимен 2сигурен ли си?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти са ме вадили от водата пишман спасители, които не могат да плуват, та ме гонят с лодка. Да обявят на кои плажове няма да ги има.Леко да се разпени и веднага забранено влизането. Хванат таблета или телефона и сядат с гръб към морето.
5
3
 
3
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Да предложат по-високи заплати за длъжността "спасител на плажа", веднага ще се намерят кандидати. Другият вариант е да си внесат от Молдова и Украйна.
4
2
 
3
 
! Отговори
bob преди 5 години
преди 30-40 години за да развие парфюмерийната индустрия Япония предлага високи заплати на френски специалисти и успява.Предполагам и тук логиката трябва да е такава не с трици маймуни да ловите
3
1
 
5
 
! Отговори
да кажат преди 5 години
Да напишат на кои плажове няма спасители, за да ходим там.Че ми е дошло до гуша някой който не може да плува да ме освирква по плажа.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На скоро северния плаж в Приморско бе отдаден под наем за 48 000лв, за срок от 5 години. Смях в залата. Тези пари се изкарват за максимум 6-7 дни през август месец, само от чадъри и шезлонги. А наемите от заведенията по плажа? Така че, заплатите могат да бъдат по-високи,но...
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми плащайте бе ! За без пари си вхемете от Африка спасители