Напрежение има, ще тръгне ли Габрово по стъпките на Войводиново?

Дончев: Без етническо напрежение! Анализът остава
Обновена: 11 апр 2019 10:25 | 11 апр 2019 09:45, Петя Славова
253

Габрово е под полицейска блокада. В града пристигна жандармерия, очаква се да пристигне и още техника. Полицаите имат подкрепление и от Областната дирекция на МВР-Ловеч.
Още по темата

Кметът на Габрово е разпоредила проверка за закоността на постройките в града.

"Не може да толерираме каквато и да е форма на насилие. Случилото се е нередно и неприятно, но има достатъчно  полицейски и жандармерийски сили, които да въдворят спокойствие в града. По-дълбокия анализ остава за след това", коментира вицепремиерът Тонислав Дончев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, случилото се е било провокирано по най-грозен начин.  "Не бива да лепим етикети, да разсъждаваме в клишета като етническо напрежение и трябва да започнем разговор по темата по нов правилен начин. Суровата истина е, че интеграцията, както тече в момента не е автентично подкрепена от голяма част на българските граждани. Създава се усещането, че част от българските граждани имат особени права. В това число да не следват всички норми и закони, което е недопустимо. Българските граждани имат равни права, но и равни ангажимент и задължения да следват законите."

Според Дончев обстановката в страната се усложнява предвид произхода на нападателите. Все пак той не вярва, че ще прерастне в цялата страна.

"Малцинствата в Габрово са по-малко от други български градове, но протестът е индикатор за това, което се случва. Има натрупвано напрежение, което в годините назад всички институции не са реагирали по правилния начин. Провокацията е голяма, но става въпрос за криминално проявено лице с присъди."

Вицепремиерът коментира и протестът, който се очаква да продължи и тази вечер в града. "Всеки български гражданин има право да протестира, да изразява позиция, но да го прави според изискванията на закона и да няма насилие.", уточни той.

Напрежението ескалира снощи, след като протестът в покрепа на бития продавач прерастна в бунт по улиците на града, предаде Bulgaria ON AIR.

Жители на Габрово се събраха пред сградата на общината и настояха за справедливи наказания за ромите, които в неделя пребиха младия мъж. Протестът бе спонтанен, организиран от социалните мрежи и органите на реда нямаха очакване, че ще се съберат толкова много хора.

Протестът започна мирно с упреци за неработещи институции, но по-късно протестиращите щурмуваха полицейското управление, а след това недоволството се пренесе в ромската махала. Хората чупиха прозорци в кварталинте "Шиваров мост" и "Бичкиня", тъй като смятат, че побойниците живеят там.

Жителите на Габрово се възмутиха от факта, че побойниците са пуснати 24 часа след задържането им. Чак след бунта на обществото органите на реда решиха отново да задържат провинилите се..До по-сериозни сблъсъци не се стигна.

По случая се води досъдебно производство за хулиганство и причиняване на телесна повреда.

Междувременно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че към момента денят в Габрово е спокоен и не се очакват ескалации на напрежението.

"В момента аз замествам министър-председателя Бойко Борисов. Случилото се в Габрово налага да се съберем с ръководството на МВР и да обсъдим оперативната ситуация в момента, както и мерките, които са взети срещу подобни прояви. Смятам, че трябва да бъдат набелязани мерки. Подобен вид контингент, който обитава най-вече незаконни махали и къщи, периодично да бъде профилактиран от органите на реда", заяви Каракачанов пред bTV.

"Трябва да се обсъди и дали са били адекватни мерките на МВР. Виждаме, че полицията реагира бързо и овладява ситуацията. Вината не е на полицията. Проблемът е как да се вземат превантивни мерки, за да не се допускат подобни инциденти, а не полицията да реагира след това. Главният бияч в случая, мисля, че има 5 или 6 регистрации, и няколко присъди", допълни той.

Според него въпросът е не само към полицията, а и към правораздавателните органи, защо човек с толкова регистрации и присъди се разхожда по улиците на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
3
 
! Отговори
Родопите преди 5 години
Турското малцинство е еталон за човечност, интеграция, добросъседство... Това се дължи на Исляма, както българите трябва да са благодарни на Християнството... Тия хора, ромите, трябва да се възпитавт чрез религия, и хиндуизъм може да е или будизъм, и Ислям с Християнство... Обезверението е най-опасно, грози обществото ни,
156
0
 
5
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Занапред тези проблеми ще се изострят.Това,така наречено малцинство е вече мнозинство. Страх от закони няма. Във повечето градове е така.
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не стана ясно или Медиите нищо не знаят дали Ромите са от Побългарените или Потурчените щото имаме и от двата вида , някои неща умишлено не се разпространяват в България , стах ли ви е от Бунт ли?
154
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ прати жандармерията в Габрово да охранява избирателите на ГЕРБ от справедливия гняв народен.
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Томислав му го спретнаха май заради опита да измести Цветанов,неслучайно всичко се случи в Габрово .
152
0
 
11
 
! Отговори
а преди 5 години
директно ви казвам как да разсъждавате по правилен начин - престъпниците в затвора, за дълго, без значение етническата им принадлежност.
151
2
 
15
 
! Отговори
MEHMET EFENDI преди 5 години
Тези "етнически напрежения" се дирижират от 30-40 г. за отклонение на вниманието от истинските проблеми като не работещата правна система и свободата на медиите, World Press Freedom Ranking 111-то място (2018). Държавата и институциите са отговорни за справяне с етнически въпроси и т.н. По дефиниция всеки които има право да гласува, роден в страната или придобил гражданство е "Българин" по дефиниция. Анти държавно е поведението на държавата да изтъква разлики и насърчава сепаратизъм и омраза!
150
0
 
20
 
! Отговори
Юристът преди 5 години
Да се потърси отговорност от прокурора, който не само не е задържал за 72 ч. осъждани извършители на такова дръзко хулиганство /двама от които даже са дошли от други населени места/, но е и отказал да им повдигне обвинения! Аман от грантаджии на "Америка за България" и други НПО-та в съдебната ни система!
149
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен всичко друго ГЕРБ изсича българската гора и опустошава българската земеделска земя със всякакви кариери.Без гората няма вода и реките пресъхват и се превръщат в сметища.Гората се сече поголовно.Презастрояват се градовете и морското крайбрежие. След ГЕРБ все едно скакалци са минали,нищо не остава.Ремонти се правят с години с единствена цел крадене на средства,а резултата е плачевен.Съд и конфискации за тази престъпна шайка
148
0
 
11
 
! Отговори
Синьо Небе преди 5 години
За 5-те % българи. Малко ключови думиТомислав Дончев, Отворено общество, Бафомет, НСР, сива раса, Ротшилд, 2030, ГЕРБ, Шалом, Еврия...
147
1
 
30
 
! Отговори
Аnd Justice for All преди 5 години
Томиславчо,не се дръж като местният феодал!Сбърка тона!!!В Габрово сте бита карта.
146
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей къде си тодореееевсичката тая дето сега прави бели и живее за сметка на оголелия българинщеше да работи ако трябва и доброзорно за да си изкара хлябаа сега им трябват пари и за палати и са коли- ами от къдеене е от имотите на цецо или на банкянското
145
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е изборна тактика на герб за цялата страна българите кучета ги ялиподобно е и в пловдив - с избирането на плавдивския кмет мошеник тотевно най-голямата гл.уп.ост на българина е че чака главния виновник - банкянското да реши проблема- и току изокат - бойко борисов ще го оправище оправи вас и поколението ви както винаги до сегавсичко за ваша сметкана времето като направиш беля те пращат да работиш- да ти дойде акъласега ги пускат- нашата полиция ни пазии - да не им направим нещопфу
144
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е истината но защо е така2защото на една алчна антибългарска шайка и трябват гласове за изборидончееев - разселватия хора в общински жилищавижте центъра на пъпа до пазара 3 етажна сграда с кого е населенаи около нея паркират беемвенца или мерцедеси на социално слабии кметицата нее в часмного е в час но това гарантирапобедата на изборитеи си мислите че това не се знае знае се и се стимулира за да се осигуряват изборни победивсички от управата са в кюпаама най вмирисана е главата
143
2
 
38
 
! Отговори
Българските граждани преди 5 години
май наистина имат особени права:- Да работят, да плащат данъци и мълчаливо да гледат как с парите от техните данъци държавата изхранва стотици хиляди здрави млади лентяи;- Да не правят нищо, което може да подразни ромите, дори когато последните безчинстват;- Ако са преподаватели, българите да дават на ромските юноши дипломи за основно образование, дори когато тези деца не могат да четат и не знаят български език; с тези дипломи ромите да взимат шофьорски книжки, без да са посещавали курсове.
142
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да нямало напрежение? А нима сега е спокойно ? Или безнаказаното безчинство на *** те не се брои за напрежение ?
141
0
 
67
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Евроатлантически ценности в България. Роми бият българи а полицията я няма. Българи бият роми полицията идва на момента. Ромски деца раждат деца, това е традиция. Български деца правят се*с това е педофилия. Роми пребиват български старци по селата, това е битова престъпност. Българи пребиват ромски просяци, това е расизъм. Роми в профила си във ФБ псуват българи, това е изказване на мнение. Българи псуват роми във ФБ, веднага профила е свален, това е било обида.
140
0
 
28
 
! Отговори
Atila преди 5 години
Реформа в съдебната система,нови големи затвори в по големите градове и събаряне на всички незаконни постройки така ще се оправим.
139
2
 
35
 
! Отговори
РККА преди 5 години
От идването на ГЕРБ на власт и мотреса.та му кметица....в Габрово се утроиха.*** медии нарекоха габровци ТЪЛПА а те излязоха БЪЛГАРИ.Еничерската полиция успя за 30 минути да евакуира 100/тина .....от къщите им/въпреки че по медиите в тези къщи не живее никой/погрижи се за безопасността им а не помогна на Един БЪЛГАРИН.В Габрово днес всеки ...... се пази от жандармрист .
138
0
 
20
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
А Катуница?