Напрежение има, ще тръгне ли Габрово по стъпките на Войводиново?

Дончев: Без етническо напрежение! Анализът остава
Обновена: 11 апр 2019 10:25 | 11 апр 2019 09:45, Петя Славова
253

Габрово е под полицейска блокада. В града пристигна жандармерия, очаква се да пристигне и още техника. Полицаите имат подкрепление и от Областната дирекция на МВР-Ловеч.
Още по темата

Кметът на Габрово е разпоредила проверка за закоността на постройките в града.

"Не може да толерираме каквато и да е форма на насилие. Случилото се е нередно и неприятно, но има достатъчно  полицейски и жандармерийски сили, които да въдворят спокойствие в града. По-дълбокия анализ остава за след това", коментира вицепремиерът Тонислав Дончев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, случилото се е било провокирано по най-грозен начин.  "Не бива да лепим етикети, да разсъждаваме в клишета като етническо напрежение и трябва да започнем разговор по темата по нов правилен начин. Суровата истина е, че интеграцията, както тече в момента не е автентично подкрепена от голяма част на българските граждани. Създава се усещането, че част от българските граждани имат особени права. В това число да не следват всички норми и закони, което е недопустимо. Българските граждани имат равни права, но и равни ангажимент и задължения да следват законите."

Според Дончев обстановката в страната се усложнява предвид произхода на нападателите. Все пак той не вярва, че ще прерастне в цялата страна.

"Малцинствата в Габрово са по-малко от други български градове, но протестът е индикатор за това, което се случва. Има натрупвано напрежение, което в годините назад всички институции не са реагирали по правилния начин. Провокацията е голяма, но става въпрос за криминално проявено лице с присъди."

Вицепремиерът коментира и протестът, който се очаква да продължи и тази вечер в града. "Всеки български гражданин има право да протестира, да изразява позиция, но да го прави според изискванията на закона и да няма насилие.", уточни той.

Напрежението ескалира снощи, след като протестът в покрепа на бития продавач прерастна в бунт по улиците на града, предаде Bulgaria ON AIR.

Жители на Габрово се събраха пред сградата на общината и настояха за справедливи наказания за ромите, които в неделя пребиха младия мъж. Протестът бе спонтанен, организиран от социалните мрежи и органите на реда нямаха очакване, че ще се съберат толкова много хора.

Протестът започна мирно с упреци за неработещи институции, но по-късно протестиращите щурмуваха полицейското управление, а след това недоволството се пренесе в ромската махала. Хората чупиха прозорци в кварталинте "Шиваров мост" и "Бичкиня", тъй като смятат, че побойниците живеят там.

Жителите на Габрово се възмутиха от факта, че побойниците са пуснати 24 часа след задържането им. Чак след бунта на обществото органите на реда решиха отново да задържат провинилите се..До по-сериозни сблъсъци не се стигна.

По случая се води досъдебно производство за хулиганство и причиняване на телесна повреда.

Междувременно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че към момента денят в Габрово е спокоен и не се очакват ескалации на напрежението.

"В момента аз замествам министър-председателя Бойко Борисов. Случилото се в Габрово налага да се съберем с ръководството на МВР и да обсъдим оперативната ситуация в момента, както и мерките, които са взети срещу подобни прояви. Смятам, че трябва да бъдат набелязани мерки. Подобен вид контингент, който обитава най-вече незаконни махали и къщи, периодично да бъде профилактиран от органите на реда", заяви Каракачанов пред bTV.

"Трябва да се обсъди и дали са били адекватни мерките на МВР. Виждаме, че полицията реагира бързо и овладява ситуацията. Вината не е на полицията. Проблемът е как да се вземат превантивни мерки, за да не се допускат подобни инциденти, а не полицията да реагира след това. Главният бияч в случая, мисля, че има 5 или 6 регистрации, и няколко присъди", допълни той.

Според него въпросът е не само към полицията, а и към правораздавателните органи, защо човек с толкова регистрации и присъди се разхожда по улиците на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дончеев дончеев - - до конец сътворено от държавни и общински служители. Давам конкретен пример, атакива има десетки в града: Габрово на на улица Градище (няма да казвам номера), втриетажна кооперация с 9 апартамента, служба ГРАО завежда вход Б, в койтонастанява около 50 човека.
96
0
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Томислав Дончев е Живковист!
95
1
 
17
 
! Отговори
България над Всичко преди 5 години
Къде е ДПС сега да застане зад Електората си? Нали ходят да ги пoдкупват.. Къде e бате САЛИ? Полицията и прокуратурата къде са? Това с апартаментите са къорфишеци и се замазват истински проблеми като Ромския
94
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НаблюдателПроблема е че не познаваш законите ни, 85% от осъдителните присъди при наказателни дела са условни, тоест направо ги пускат с обещанието че повече няма да правят така - това ли за теб е адекватно правосъдие? Сигурно има персонални проблеми в полиция, прокуратура и съд, но законите ни са толкова калпове меки, абсолютно неадкватни и неработещи, общо взето наказания за престъпниците почти отсъстват. Безнаказаност, това е основния системен проблем.
93
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дончееев дончевЗа мен, най-сигурният начин да получа отговор е да попитам официално. И гонаправих, на обществено обсъждане. Питах за регистрацията им в ГРАО, за същатав Социално подпомагане, Социални грижи, Бюрото по труда и т.нДадох мейли, телефони, всичко- отговор няма до днес. Нагло, но пък типично иочаквано, от спечелилите изборите - герб
92
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Габрово с вас сме! Щом полицията и държ. служители не може да се справи - трябва да си върнем реда в страната! Полицаите пак "съветват" народа да е спокоен. Спокойно да деребействат, а те да си прехвърлят "топката" със съд и прокуратура! Преди месец, в нашето село, двама **** влизат посред нощ в къщата на др. ***** и го пребиват. Общо взето си правят каквото си искат, когато си поискат!
91
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно етническо напрежение е. Ако боят бе между българи, никой нямаш да ходи да проверява "постройките" им и фамилиите им. Никой нямаше да излезе на протест и да се вика жандармерия.
90
1
 
32
 
! Отговори
... преди 5 години
"Създава се усещането, че част от българските граждани имат особени права." Ете това изречение е толкова ЗАБЛУЖДАВАЩО И ЛЪЖЛИВО! Създавало се впечатление! ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ НЕ РОМСКИ ПРОИЗХОД ЗНАЕ, ЧЕ РОМИТЕ ИМ СЕ ДАВА ПРАВА ДА СПЯТ С МАЛОЛЕТНИ, ДА СИ БЕРАТ ТОК И ВОДА, АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО и АКО РОМИТЕ ПОЖЕЛАЯТ МОГАТ ДА ОТРЕПЯТ КОГОТО И ЗАЩОТО СИ ИСКАТ БЕ КАКВИТО И ДА БИЛО ПОСЛЕДСТВИЯ! ИСТИНАТА ТЯ ЩЕ ИЗПЛУВА РАНО ИЛИ КЪСНО!
89
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само от нас, народа, ги е страх, затова и са изсипали жандармерията в града. Хората,обаче,не осъзнаваме каква сила сме,всъщност.
88
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако схванах правилно, след побоя са били задържани, след мърлявите процедури - образувана проверка, производство за лека телесна милувка, , са били освободени и щот народа скочи пак ги прибраха на безопасно място!
87
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дончеев дончев първо той до стенатаПрез2010, започнаха да се появяват странни *** физиономии в крайните квартали,непознати за местните, с диалект, подсказващ, че са от западните части настраната. Беше пробутана тезата, че са сезонни работници. Но те не си тръгнахадори и през зимата. Заваляха въпроси от местните, тръгнаха слухове. Цифрата назаселените, която споменаваха варираше между 2000 и 4800. И ГЕРБ спечелиубедително местните избори. На първи тур
86
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега жандармерията ще стоят прави като наказани, за да крепят властта! Дончев по 2 телевизии поне 5 пъти плаши народа да не се бунтува, защото имало струпани големи сили да пазят властта и еректората и! А как се оправда полицейския шеф Гребенаров - ,,Бяхме взели мерки да защитим етноса, но протестиращите се пръснаха на малки групи и вилняха!" Тактика, братя!
85
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен 86:Пролем са не законите, а нежеланието на властта да ги налага.Проблем са НПО-тата с чуждо финансиране.Проблем е властта, която едни кучета са захапали и направили закона така, че да не изпуснат.Проблем са българите, че са продажни, а оттам и властта им..
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
72 часа в ареста и после по домовете - ето това е родното правораздаване. Къде е Красимир Кънев? Защо не е в ареста? Не е ли той идеолога на тази престъпност?
83
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е,че вожда урежда Брекзит-а,а държавата кучета я яли.
82
3
 
21
 
! Отговори
да преди 5 години
няма работа за тъпите и за мързеливите !!!работа се намира след търсене - никой не е длъжен да ти осигурява работа, докато ти лежиш вкъщи !!работа няма как да има , за хора които не умеят нищо, защото ги мързи
81
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Габровци! Жалко, че не са ги намерили побойниците!
80
0
 
15
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
Много хора са ставали герой--Но сега след тяхното геройство и като погледнем от разстоянието на времето--много трудно ще закараш пак хора пред Одрин --дано не се налага...ние от митингова популизъм полза нямаме , но в едно съм сигурен ,че тези хора дали живота си ако можеха да възкръснат бая хора щяха да ги поставят по местата им в момента...
79
6
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
ХИТРИ са ромите.Турцизират се.Ердог може да им прати армия,да ги опази от лошите...Гледай Кипър, сещай се ...
78
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е изцяло в розовите ни закони - докато те не станат строги и безкомпромистни спрямо престъпниците, това ще е обичайна картинка. Хората се чувстват незащитени, безсилни и взимат нещата в свои ръце, защото ръцета на МВР, прокуратура и съд са вързани от титаните на мисълта в парламента. Отделно е крайно време ДАНС да разследва дейността на едни НПО-та, които насърчават живота извън закона, крайно време е едни активисти да се накажат тежко за терористична пропаганда.