Напрежение има, ще тръгне ли Габрово по стъпките на Войводиново?

Дончев: Без етническо напрежение! Анализът остава
Обновена: 11 апр 2019 10:25 | 11 апр 2019 09:45, Петя Славова
253

Габрово е под полицейска блокада. В града пристигна жандармерия, очаква се да пристигне и още техника. Полицаите имат подкрепление и от Областната дирекция на МВР-Ловеч.
Още по темата

Кметът на Габрово е разпоредила проверка за закоността на постройките в града.

"Не може да толерираме каквато и да е форма на насилие. Случилото се е нередно и неприятно, но има достатъчно  полицейски и жандармерийски сили, които да въдворят спокойствие в града. По-дълбокия анализ остава за след това", коментира вицепремиерът Тонислав Дончев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, случилото се е било провокирано по най-грозен начин.  "Не бива да лепим етикети, да разсъждаваме в клишета като етническо напрежение и трябва да започнем разговор по темата по нов правилен начин. Суровата истина е, че интеграцията, както тече в момента не е автентично подкрепена от голяма част на българските граждани. Създава се усещането, че част от българските граждани имат особени права. В това число да не следват всички норми и закони, което е недопустимо. Българските граждани имат равни права, но и равни ангажимент и задължения да следват законите."

Според Дончев обстановката в страната се усложнява предвид произхода на нападателите. Все пак той не вярва, че ще прерастне в цялата страна.

"Малцинствата в Габрово са по-малко от други български градове, но протестът е индикатор за това, което се случва. Има натрупвано напрежение, което в годините назад всички институции не са реагирали по правилния начин. Провокацията е голяма, но става въпрос за криминално проявено лице с присъди."

Вицепремиерът коментира и протестът, който се очаква да продължи и тази вечер в града. "Всеки български гражданин има право да протестира, да изразява позиция, но да го прави според изискванията на закона и да няма насилие.", уточни той.

Напрежението ескалира снощи, след като протестът в покрепа на бития продавач прерастна в бунт по улиците на града, предаде Bulgaria ON AIR.

Жители на Габрово се събраха пред сградата на общината и настояха за справедливи наказания за ромите, които в неделя пребиха младия мъж. Протестът бе спонтанен, организиран от социалните мрежи и органите на реда нямаха очакване, че ще се съберат толкова много хора.

Протестът започна мирно с упреци за неработещи институции, но по-късно протестиращите щурмуваха полицейското управление, а след това недоволството се пренесе в ромската махала. Хората чупиха прозорци в кварталинте "Шиваров мост" и "Бичкиня", тъй като смятат, че побойниците живеят там.

Жителите на Габрово се възмутиха от факта, че побойниците са пуснати 24 часа след задържането им. Чак след бунта на обществото органите на реда решиха отново да задържат провинилите се..До по-сериозни сблъсъци не се стигна.

По случая се води досъдебно производство за хулиганство и причиняване на телесна повреда.

Междувременно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че към момента денят в Габрово е спокоен и не се очакват ескалации на напрежението.

"В момента аз замествам министър-председателя Бойко Борисов. Случилото се в Габрово налага да се съберем с ръководството на МВР и да обсъдим оперативната ситуация в момента, както и мерките, които са взети срещу подобни прояви. Смятам, че трябва да бъдат набелязани мерки. Подобен вид контингент, който обитава най-вече незаконни махали и къщи, периодично да бъде профилактиран от органите на реда", заяви Каракачанов пред bTV.

"Трябва да се обсъди и дали са били адекватни мерките на МВР. Виждаме, че полицията реагира бързо и овладява ситуацията. Вината не е на полицията. Проблемът е как да се вземат превантивни мерки, за да не се допускат подобни инциденти, а не полицията да реагира след това. Главният бияч в случая, мисля, че има 5 или 6 регистрации, и няколко присъди", допълни той.

Според него въпросът е не само към полицията, а и към правораздавателните органи, защо човек с толкова регистрации и присъди се разхожда по улиците на България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
27
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Томислав Дончев, трябва да си подаде незабавно оставката и да бъде разследван от прокуратурата за изборни манипулации осъществени чрез заселване на "новобългари" в Габрово! А не да ми развява байряци по медиите! Иначе жена му, голема националиастка се бара, от една страна, а от друга, мъжът й заселва етноса за електорат на ГЕРБ! ще я призная за националистка, ако се разведе с тая либерална гад, Томислав Дончев!
76
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 70чии домове, тези в които са се самонастанили или общинските де са им ги дали?Никой данъкоплатец няма против да има ред и законност. Утре в тоз магазин мое да влезят децата ти и да попаднат на поредната банда развилнели се безработни роми, пили два-три дена.
75
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е как вината да не е на полицията, коята ако не бе протеста, нямаше да направи нищо. Тия щяха да са си на свобода. Седят, гледат и бездействат
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма икономика ,няма работа , няма закони ето това е причината !!!
73
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в габрово никога не е имало ромидокара ги оня мазник дончев а реклама правеше дарик радио- снимки на ромската махала в габрово
72
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Другаря Борисов, да отсече категорично по въпроса.ДА ... ама НЕ !
71
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези битови инциденти. С тях се замита апатратаментгейт. Правят ли се проверкки на банковите сметки на политиците и държавните чиновници? Излиза,че еврофонодвете са построили палати,купили скъпи апартамнети,и захранили банковите сметки на една банда.
70
4
 
3
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
осиновителюако не са тези ще осиновиш 10 от онез от Босфора
69
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дончев:"Без етническо напрежение.Анализът остава."Абееее,ние не сме ви избрали да си правите анализи,а да управлявате тая държава и да въдворявате ред,когато се наложи.Като знаем аналитичното ви мислене и виждаме резултатите от него,най-добре е да вземете да се г.р.ъ.м.н.е.т.е,така или иначе сте безполезни за обществото.
68
25
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Аз не виждам къде е големия проблем, станал някакъв битов инцидент , вкарали са си по няколко юмрука и вече едва ли не етнически конфликт ще стане , не се поддавайте на провокации на управляващата върхушка точно сега един конфликт ще им свърши добра работа да заличат всичките си злоупотреби, "най-добре се лови риба в мътна вода"
67
1
 
21
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До :)Не хвали повече Германия-видяхме как позволяват на мигрантите да вилнеят безнаказано!Едно време може да е имало ред и дисциплина,ама вече не е така!Всъщност мачкат само белите....
66
1
 
26
 
! Отговори
Край преди 5 години
В ЕС решение с ромската престъпност няма. ЕС позволява само затвор /при добри условия/ и глоба. И двете наказания не вършат никаква работа.България заедно с Румъния и Унгария или трябва да промени ЕС или да излезе от него.В момента пребитите баби по селата плащат магистралите и метрото на ББ.
65
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво етническо напрежение?Това е криминално напрежение!И няма нищо общо с етнос...Но истината е съвсем видима - всеобщото недоволството търси пролуки и все ще си намери някоя.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63В Германия Полицаите заловиха и го отведоха браво,а тук кво правим незнам може да е умишлено вместо тихичко да ги арестуваме и ги вкарваме в затвора ние насъскването хората етносите един срещу друг и почваме да рушим домовете им
63
0
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
И в домовете си, няма да имате спокойствие !Набийте си го в прооооостите глави !
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дончев и кметицата са ги докарвали заради пари по европрограмида си кажем истината кой прецаква българите- е такива продажни велики политици
61
0
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 5 години
Кога си го видял това ,,тръгване,,-- аз като съм чел историята виждам едни мноооого дълги години дето си седямхме , а и какви поговорки имаме като ,,преклонена глава.......,, и прочие...най-големият ни проблем е нашето непрекъснато несъгласие едни с други ние никога не сме в консенсус и сега 50% са за НАТО другите за Русия едните за БСП другите за ГЕРБ--всичко което стане на секундата ни разделя на минимум 2-лагера 1- во трябва едните българи да победят другите и тогава е ред да се справят с ...
60
0
 
43
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Защо никой не коментира правилната причина или не постави правилния въпрос: Защо задържаните са били освободени без повдигнати обвинения, и след бурното недоволство и организирания протест, са били задържани отново?Никой ли не сеща, че това е преляло чашата на търпението?!Нито Дончев, нито Кметицата, нито мрънкащия полицейски шеф, не коментираха това...Бяха решили, да заметат случая както и другите до сега, но този път им объркаха сметките.Другите градове да взимат пример!
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов и МВР пак се сетили за спешни мерки.Като стане напечено се размърдат,но понеже всяко чудо у нас е за три дни,като се успокои мат'ряла,забравят за спешните си мерки.
58
0
 
29
 
! Отговори
Абсолютен факт преди 5 години
Проблемът се създава САМО и ЕДИНСТВЕНО от определен етнос!Едва ли е случайно...Що ВСИЧКИ други напълно се вписват в пейзажа?