Двоен стандарт: Детските храни у нас - по-скъпи от Холандия и Австрия

А качеството? Вместо повече витамини - консерванти
15 апр 2019 11:25, Петя Славова
84
Двоен стандарт: Детските храни у нас - по-скъпи от Холандия и Австрия
Снимка: Pixabay

Детските пюрета, които се предлагат в България са по-скъпи от редица европейски държави. Най-евтино се продават храните за най-малките в Италия. Следват странита Холандия и Австрия.  У нас цените са с до 35% по-високи в сравнение с най-евтините в Европейския съюз (ЕС), съобщава "Монитор".

Захранващите храни, произвеждани в Германия, се продават с най-голяма надценка – у нас буркан с пюре от моркови се продава за 2,55 лева за разфасовка от 125 грама, докато в Италия и Холандия на цена около 1,80 лева.

По-големият проблем се оказва не по-високите цени у нас, а  разликите в съдържанието на предлаганите хранителни продукти, и то не само детски.

Проучванията отчитат, че най-големи разлики има в шоколада, като в Източна Европа той е с 30% по-малко. И ако за Русия е оправдано да се предлага десерт с по-ниско съдържание на какао, защото е извън Европейския съюз и се влияе от местното законодателство, то в рамките на Съюза би трябвало потребителите да са равни. На етикетите на известна марка шоколад, славеща се с алпийското мляко, ясно се вижда, че потребителите от Австрия, Италия и Холандия консумират сладкото с минимум 30 на сто какао, докато ние и руснаците се храним с какаова маса.

Още по темата

Прави впечатление също, че различното съдържание не води до по-ниски цени у нас - едва с няколко стотинки по-малко, за разлика от развитите Холандия, Италия и Австрия. Разлика има и в напитките - тези в Западна Европа са със захар, а в Източна - с фруктозо-глюкозен сироп.

"Доказано е, че той е десет пъти по-вреден и води до появата на заболявания като диабет. Разлика има и при детските храни - една и съща марка пюрета е с много повече витамини в Западна Европа, у нас са с консерванти. Проблем има и той е свързан със здравето на европейските граждани", коментира евродепутатът Емил Радев.

Съдържанието на плодовете в напитките, които консумираме, също се различава.

Проблем има при почти всички стоки - не само хранителни, но и стоки за дома, почистващи препарати, козметика и др. Интересното е, че допреди няколко години Европейската комисия категорично отричаше въобще да има двоен стандарт при храните и напитките, а производителите се оправдаваха с различните вкусови предпочитания на населението в различните страни.

На последното пленарно заседание на Европейския парламент (ЕП) за този мандат предстои депутатите да гласуват в пленарна зала споразумението за засилено и по-добро прилагане на законодателството за защита на потребителите, което се занимава и с проблема с двойните стандарти на продуктите. "В този смисъл за нас в Европейския парламент и за мен лично е изключителна победа фактът, че ЕК най-накрая призна, че наистина съществува двоен стандарт между продаваните стоки в различните части на Европа", коментира още Радев.

Страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) бяха първите, които повдигнаха темата и те бяха последвани от България и Румъния, но тук не става дума само за гражданите на Източна Европа, а за хората в цяла Европа, коментира проблема омбудсманът на Република България Мая Манолова.

На въпрос дали страната ни и другите източно-европейски държави, които също повдигат въпроса, имат достатъчно разбиране и подкрепа в Брюксел, Манолова, припомни, че е било необходимо доста време да убедим институциите на национално и европейско ниво, но и в крайна сметка успяхме и получихме подкрепа.

"Промените в европейското законодателство бяха обявени от София и сега, година по-късно, ще бъдат гласувани. Факт е, че когато една кампания бъде подкрепена от колкото се може повече посоки - дали от държави или институции, или и от двете, когато една кауза е справедлива и цели да защити гражданите, нещата се случват", каза още омбудсманът.

Манолова припомни още, че ръководената от нея институция е започнала кампанията срещу двойните стандарти при храните в ЕС преди 3 години. Това стана, след като бяхме сезирани от майки, че детските храни са с различно качество в различните европейски страни. "Бяхме първите, които ясно и категорично заявихме позиция и ни трябваше доста време, за да убедим и останалите институции. Първо, че такъв проблем съществува, и второ, че той може да бъде решен. Те бяха изключително скептични и дори имаше проучвания, които "доказваха", че двоен стандарт при храните няма".

Новите разпоредби, които ни касаят пряко, уточняват, че предлагането на пазара на продукт, претендиращ, че е еднакъв със същия продукт в други държави членки, когато в действителност тези стоки значително се различават по съставки или характеристики, ще представлява заблуждаваща търговска практика. В този смисъл ще бъде и наказуемо от закона и търговците повече няма да могат да заблуждават потребителите.

На практика това ще означава, че ако стока от една марка в Австрия или Германия например се различава от същата стока на същата марка в България или Румъния, и тези разлики не се дължат на изисквания на националното законодателство, то съответният продукт не може да бъде продаван като идентичен. Търговците ще бъдат задължени да предоставят и ясна информация за всеки един продукт, както и за неговото съдържание и съставки, така че потребителите да бъдат добре информирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова всеки уикенд половин България се изсипва в Одрин. Хем по евтино, хем по-качествено.
35
15
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Антиевропейска статия за шилета. Айде сега да ви попитам защо бензина в Италия е 3.20 л2 а в БГ е 2.00 лв??? И защо една багета в български Лидл струва 40 ст. а в италиянския 40 цента??
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българин да иска от европееца по-качествена храна или поне равностойна е все едно розовият грухтящ домашен любимец който отглеждате в задния двор да иска от вас да се храни на домашната трапеза заедно с вас. Надявам се акъл поне това да проумеете имате...
33
2
 
19
 
! Отговори
Пича преди 5 години
Така се стимулира раждаемост и се бори демографския срив!
32
3
 
22
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Холандия ,доколкото знам има 0% ДДС върху храните ,а тук е 20% , не забравяйте! Няма как тук да не е по -скъпо . Разликата прибира държавата и Ес не са виновни за това!
31
2
 
10
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
В аптеките се продават много видове детски храни. Имам интерес да се поддържат високи цени. След като лобитата на пациентите наложиха горница на макс. надценка на лекарствата. Още не мога да си го простя тва.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мляко при нас (А) - 60-70 цента (3,6%), мляко в БГ - над 2 лв. Шунка от бут ( не калъп) - 5 евро, в БГ около 8.... Богати хора са българите!!!!
29
2
 
13
 
! Отговори
Боб преди 5 години
Скъпи жертви, от кога се пише по тая тема и накрая нищо и сега пак нищо. ОГРАБВАТ ни.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добро утро - еднаква марка пюре в германски супермаркет 0,45 евр , в български 2,60 лв .
27
3
 
10
 
! Отговори
NN преди 5 години
След като се разминават с оригинала, да им сложим мито и да видим дали няма да влязат в крак. Тогава ЕС ще реагира.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб - Европа ни (би)чува.
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най бедната територия с наи смешния крадец мухобоико и г.рберасти така ще е докато не ги изметем на ***
24
3
 
10
 
! Отговори
краварите и ес преди 5 години
Не сме виновни ние,те просто ни унищожават!
23
5
 
3
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Докато не схванем, че държавата това са хората, а те са представителна извадка на останалите, дето мрънкаме срещу държавата. Все ще сме си в тинята. Държавата не е виновна за нищо.
22
2
 
22
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Не са само детските храни. В която и да е верига, която я има и в Германия и в България всеки може да направи сравнението. Разликата в цената на някои продукти с един и същ грамаж и състав е впечатляваща. Например 250 г масло, полуготовите пици, килограм пилешко, кашкавалът, зеленчуците.Който иска да си изтегли брошурата на немските Лидл и Кауфланд и да сравнява!Да не говорим за Полша, където е още по-евтино!По-ниски са цените и в UK и Ирландия.А спрямо доходите??? 3 лв/ч или 10-12 Евро/ч
21
2
 
15
 
! Отговори
Лев преди 5 години
Ние сме си виновни. Надценките на търговците са високи. Искат да станат бързо милионери.
20
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В редица бели държави ДДС е по-нисък или го няма за детски храни, за лекарства. Тук освободихме от този данък ... туризма и хазарта, защото монополизираните мафиоти диктуват законите в своя полза.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,браво,Герб докара евростандарта.
18
2
 
16
 
! Отговори
MISTER CRO преди 5 години
Хем по-скъпо, хем по-некачествено и дори вредно!!!!
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па то само детските храни да са!!!!!