Измамна схема източва от 500 до 3000 лева от училищни бюджети

Граждани съдят училища по Закона за достъп до информацията
Обновена: 15 апр 2019 18:14 | 15 апр 2019 15:00, Павел Гълъбов
25
Измамна схема източва от 500 до 3000 лева от училищни бюджети
Снимка: Facebook/ ОУ "Константин Величков" - Паталеница

Недобросъвестни граждани завеждат дела срещу училища в страната по Закона за достъп до обществена информация, алармира директорът на школото в пазарджишкото село Паталеница.

Още по темата

Според Никола Колев става въпрос за престъпна схема, която цели да измъкне от училищните бюджети от 500 до 3000 лева. Как се случва всичко?

По Закона за достъп до обществената информация, запитващият трябва да получи отговор от запитаната институция. Исканата информация става чрез имейл, най-често в почивни или ваканционни дни.

"Писмото, което се получава, е от частно лице. Не е от организация, няма изходящ номер, няма подпис, печат", споделя пред БНР директорът, според него исканата информация е безобидна, но ако не бъде дадена в срок, започват да се завеждат съдебни дела.

До момента съдебни искове са предявени към над 150 директори на учебни заведения.

"Лошото е, че съдилищата прекратяват производството, но оттам насетне пък този, който е завел делото, предявява искове за съдебни разноски, за адвокатски хонорар, като минималната сума е 500 лева. Говори се за суми от порядъка на 3000 лева, което вече наистина може да ощети сериозно училищния бюджет", каза Колев.

Заради схемата директори от различни учебни заведения в Пазарджик, Пловдив и Стара Загора започват подписка с искане за промяна на Закона за достъп до обществена информация. Те настояват да се определи точен регламент при искането и подаването на информация, защото в момента частни лица злоупотребявали. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета също подкрепя подписката.

Никола Колев допълва, че подобни подписки ще се организират във всички останали градове в страната, за да се намери начин Законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а да не бъде използван за нечисти цели.


 


25
Още от Страната
Пиян шофьор сам викна полиция да го провери
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това турците ще нарекат уйдурма.След апартаментгейт на някои вече не им харесва ЗДОИ-закон за достъп до обществена информация.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ДртПрч

Другарю Възрастен Козел, като не ви харесва сегашния закон, свържете се с депутата, който сте вкарали в парламента, и искайте промяна тази информация да се заплаща.

В момента тя би трябвало да се предоставя безплатно. Че директорите явно не стават за това, се вижда от статията.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Управител на частна фирма съм и мен ме осъдиха по същият начин, чрез измама на физическо лице за сумата от 4000 лв.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази „схема” как тъй изведнъж се появи?Явно на някои не им харесва закона и нарочно са започнали да „атакуват” училища в определени области,за да злоупотребят не толкова за парите,а за да бъде променен закона,който се отнася не само за училищата!
21
6
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Директорите вземат комисионни от шивашките фирми произвеждащи униформи за учениците
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДДиректорите се назначават от съответните РУО срещу някакви обещания- иначе остава необясним факт, че това са в по-голямата част хора неграмотни, без познаване на езици, сдобили се с някаква педагогическа квалификация за месеца, самите те неподготвени по собствената си специалност с печални дипломи за завършено висше образование с успех между 3 и 4 и т.н. Само в София случаите са доста..... В самите РУО-та служителите не блестят с особени познания. И все не са в кабинетите- били на ревизия.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
директорите на училища какви пари точат само....
18
15
 
16
 
! Отговори
Бг даскалки преди 1 седмица
Да ги спускат от дела. По-глупави, нагли и прости хора от БГ даскалките и директориите няма. Това е из. мет
17
6
 
9
 
! Отговори
демокрадци преди 1 седмица
Я опитай да говориш с Радев или Нинова. Нали всеки е избирател а те са избирани и подчинени. Никой не ти отговаря или след много мъка отговора е че са изключително заети.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не са само директори ами и ректора и декани на СУ. Един приятел му писа преди 2 години и още няма отговор. Имат секретарки и се правят на много важни.
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Директорът на училището, като всеки ръководител на звено си има отговорности и получава заплата за това, вкл. и да изпълнява действащите закони на държавата. Няма какво да обвинява други за несвършената от самия него работа. Да е чел закона, да го е изпълнил. Трябва той да бъде санкциониран, че заради собственото му незнание училището, което ръководи, плаща съдебни такси и разноски по дела по ЗДОИ. Даскал, поп, лекар - всеки е длъжен да спазва законите на държавата.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо да са недобросъвестни лицата? Ако иска достъп до обществена информация и училището е субект, който създава и/или съхранява такава и тя не е защитена от закона, то е длъжно да я предостави. Законите важат за всички, дори и за необичащите да четат и пишат директори и учители.
13
3
 
19
 
! Отговори
Стамат преди 1 седмица
И за чий му е на Василчо от Владая информация ко стаа у Пазарджишко? Явно е за далавера. И кой го е светнал така да ни щави?
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В училищата става същата корупция и шуробаджанащина като във всички държавни институции.
11
5
 
15
 
! Отговори
школото преди 1 седмица
Тоест: директорите не си вършат работата, за която са задължени по закон и се жалват да им разхлабят закона за да не вършат повече работа.
10
3
 
19
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 седмица
Да му отговорят след заплащане на административна такса от да кажем 20 лв! След като се получи копие от банковото бордеро, може и по ел. поща, да бъде предоставена такава инфирмация. Таксата е необходима, защото за тази дейност ще бъде ангажиран човешки ресурс от работното време на директора, счетоводителя, специалиста по човешки ресурси и т.н. Ценоразписът да се обяви на сайта на училището!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българска работа срама нямате ей А...лии
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По този повод ще променят така закона, че да не се отговаря на граждани за съществени неща
7
5
 
19
 
! Отговори
майна преди 1 седмица
До zeus
Тъпото е ,че глобите се плащат от парите на училището! Ако се плащаха от джоба на директора щяха да си гледат работата отлично.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя първо да прочете закона за електронния документ, преди да мрънка за печати, подписи и т.н.

Писмото на снимката не е анонимно и си има всичките реквизити.

После да се научи да спазва законите, като се научи да отговаря в срок (което явно не може) или да се научи да ползва електронна поща (което май не иска).