Хлябът поскъпва заради ТОЛ системата: От 18 филийки – 3 за таксата!

От бранша настояват за отлагане на въвеждането на системата
16 апр 2019 12:04,
162
Хлябът поскъпва заради ТОЛ системата: От 18 филийки – 3 за таксата!
Снимка: Reuters, архив

ТОЛ таксите ще доведат до поскъпване на стоките, не само на транспортните услуги, алармират от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

"От 18 филийки в хляба - три ще отиват за ТОЛ такса, а четири отиват за ДДС, останалото за разходи и печалба на производителя", обясни Миролюб Столарски асоциацията.

Превозвачите настояват държавата да отложи въвеждането на ТОЛ системата. По план тя трябва да функционира от средата на тази година за камионите над 3,5 тона. Вчера от КРИБ призоваха въвеждането на ТОЛ системата да се отложи и да се въведе от 2020 г.

Още по темата

"Очакваме хаос, защото системата все още не е изградена. По договор трябва да има 6-месечен тестов период, който да покаже, че системата работи и отчита коректно", обясни пред Нова тв Илиян Филипов, председател на Българската асоциация на сдруженията в транспорта. Според него без тестов период ще има хаос.

Миролюб Столарски обясни, че австрийска фирма изгражда системата и трябва да я предаде на АПИ. От АПИ обаче молели същата фирма да помага за обслужването на тази винетна система.

"Не е направена връзката между митниците и АПИ, не е направена и между НАП и АПИ. Ще стане така, че транзитният трафик ще минава безплатно. На митницата няма как да ги контролират. Системата изобщо не е изградена. В момента с една винетка минават 3 турски камиона", заяви Столарски. Според него ТОЛ системата е "изкривена".

"Всички сме "за" системата. Но нито една държава не таксува втори, трети клас", заяви Столарски. Той е категоричен, че няма как един превозвач да избере път, по който да не плати, например по третокласен път.

"Всички тези пари ще бъдат платени от българския потребител, а те никак не са малко. Това е разход, който ще вземем от  нашия клиент", заяви Филипов.

Той каза, че са разговаряли с АПИ и са предупредили, че с тези такси няма да се съгласят и ако трябва, ще преминат към протестни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ТИР кара 20 тона жито ако таксата е 80 лв. и я разделим на 20 тона се пада по 0.004 лв. на килограм какви 3 филии хляб!? Няма и половин стотинка!
102
1
 
17
 
! Отговори
void преди 5 години
от 18 филийки - 3 щели да отиват за тол таксата.. Тези съвсем за неграмотни канарчета ни вземат. Таксата от 10 ст на километър по техните сметки те ги искат от всяка стока в камиона, т.е от всеки хляб по 10 ст. И ома медии които ги цитират тези небивалици дословно...
101
1
 
22
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Нашите транспортни айдуци нямат равни в света.Заради това западняците решиха да променят транспортното законодателство на ЕС -пакета мобилност.Преди 20 дни всички оплюха Бареков,но той единствен от българските политици каза в прав текст истината.А тя е че БГ транспортни фирми експлоатират по най-свиреп начин шофьорите,крият данъците и осигуровки и реализират огромни печалби.Точно тировете,а не леките коли рушат пътищата,но плащат гражданите.И ще увеличават цената хляба с 15%, пусто дърво.
100
1
 
7
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Хляб не ям. Вредно е за здравето. Не ми пука за филийките.Кола обаче карам и затова искам добри пътища. Камионите разбиват пътищата най-много, така че трябва да плащат повече.А инак, от 18 филийки 3 ще са за тол такса само ако ползвате ТИР за да закарате 5 щайги хляб от София до Бургас. Ако ги карате с бусче, тол таксата няма да може да нахрани и врабче.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАРАБАР ПЕТКО...Е да де! Те затова имат хубави пътища, щото имат достатъчно пари за да ги строят и ремонтират. Нали затова въвеждат тол системата?!
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боли ме фара за превозвачите! За един 20-тонен камион, 50-60 лв тол такса, да прекоси Бг са нищо. оскъпява товара с по-малко от стотинка на килограм.
97
0
 
11
 
! Отговори
?? преди 5 години
Тези луди ли са - кой човек ще произвежда хляб в София и ще го продава в Бургас?
96
1
 
19
 
! Отговори
БАРАБАР ПЕТКО... преди 5 години
В ИТАЛИЯ ИМА ТОЛ СИСТЕМА НА МАГИСТРАЛИТЕ САМО , ДАЖЕ ЗА КОЛИТЕ. АМА ТАМ ПЛАЩАТ ЗА ПЪТИЩА, А НЕ ЗА ЛУННИ ПЕЙЗАЖИ...
95
2
 
13
 
! Отговори
АМИ ЕТО, преди 5 години
ОСВЕН БОКО И "БИЗНЕСМЕНИТЕ" ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ СЛУЧАЯ ДА НИ ГЪРБЯТ СЪС СКОК В ЦЕНИТЕ! ДАЛАВЕРАТА Е ПОДСИГУРЕНА ОТ ВСИЧКИ СТРНИ! ОВЦЕТЕ СЕ СТРИЖАТ ПЛАНОВО! СЪРБИЯ ПРОТЕСТИРА 4 МЕСЕЦА, РУМЪНИЯ, ГЪРЦИЯ, САМО В БГ, ТУРЦИЯ И РУСИЯ НЯМА ПРОТЕСТИ...
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
-Имате ли тоалетна хартия? - Да, 20 лева. - Много скъпо!!!!!Седмица по-късно. - Имате ли тоалетна хартия от 20 лева? - Не, свърши.
93
1
 
25
 
! Отговори
Nobody преди 5 години
Добруджа - София = 400 км х 0,20 лв. = 80лв тол такса80 лв. / 5 т. за един курс = 0,016 лв. за кг.....има няма оскъпяване 1-2 стотинки на килограм...Ама алчния бизнес им е малко...трябва поне петорно да съдерат от българина...Или пшеницата я возят по един чувал на курс... безбожници.
92
5
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Като ви е скъпо, не купувайте. Ама вие не спирате да купувате. Значи не ви е скъпо.
91
3
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да изгоним българските политици и да си изберем европейски политици да ни дигнат заплатите 15 пъти да станат като европейските!
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПоредното оправдание на производители и търговци за да вдигнат цените.На производителите и на търговците не им трябва абсолютно никакво оправдание да вдигат цените. Цените са свободни, пазарът е свободен, могат да ги вдигат когато си поискат и никой няма намерение да се оправдава пред теб. Щом са решили ще ги вдигат, ако не ти харесва и нямаш пари - не купувай, или си намери допълнителна работа за повече доходи да компенсираш повишените цени.
89
1
 
4
 
! Отговори
ко речи преди 5 години
До никога червен 93 заплатите виж в Европа , заплаааааааатите 10-15 пъти над нашенските
88
4
 
2
 
! Отговори
никога червен преди 5 години
И стига вече реване,цяла Европа приема тол - системите до 3години...вижте Турция и тя започна ....
87
1
 
9
 
! Отговори
Съсед на Путин преди 5 години
Аз не купувам хляб от български производители. Да не говорим, че много рядко изобщо купувам хляб. Като вдигнат цените, ще им спадне оборота и ще печелят по-малко.
86
0
 
1
 
! Отговори
никога червен преди 5 години
До АнонименПич,отдавна жито не се кара с влакове а с камиони/гондоли/,които не *** да плащат нищо....
85
2
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Простолюдието все някой ви окрал, все някой ви изтребвал, пък ей на, от 1300 години сте си тук. Аре стига сте ревали, че ставате за смях.
84
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
300 гр 1.09 лв отдавна е поскъпнал сега с тези такси ще поскъпне още ценитеса полудели бълг картофи 5.99 лв за кг