Пчеларите в Плевен се готвят за протести

Смятат, че масовата мор на пчелите е причинена от отрова
3 май 2019 17:15,
10
Пчеларите в Плевен се готвят за протести
Снимка: pixaBay

Пчеларите ще излизат на протести заради мор на стотици семейства пчели. Смятат че са отровени.

„Причината за това би могла да е различна и ние я търсим. Не бих казала обаче, че се касае за масов мор. Имаме единични сигнали – около 10-12. Става въпрос за село Струпец”, обясни пред bTV Любина Донкова, началник отдел "Контрол на продукти за растителна защита и торове" в БАБХ.

Разпоредени са засилени проверки на територията на цялата страна, а не само в района на село Струпец, обясни Донкова, а проверки се правят не само на пчелите, но и на растенията.

„Има национален план за контрол върху употребата на продукти за растителна защита, както и регионални планове за всички 28 областни дирекции по безопасност на храните. Извършваме и извънредни проверки. Реагираме на абсолютно всички сигнали, подадени от пчеларите”, допълни тя.

Лицата, използващи продукти за растителна защита, са длъжни да уведомят собствениците на пчелни семейства и кметовете, че територията се третира, уточни Донкова.

„Има обаче и случаи, в които това не се прави. Тогава се съставят актове и се налагат глоби. Тези лица попадат в графата „рискови” и при тях се извършват планови проверки.”

От 1800 до 2400 лв. са глобите за физическо лице, а за юридически – от 2400 до 3600 лв.

Донкова отрече причината за смъртта на пчелите да са ГМО растения, тъй като в България отглеждането им е забранено, а глобата достига 1 млн. лв.

„Нито един земеделски стопанин не би могъл да си позволи да отглежда ГМО у нас. То може да се съдържа в храни и фуражи, но в никакъв случай да се отглежда в България. Ако случайно се открие някакво ГМО, то ще е заради случайно замърсяване”, поясни Любина Донкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
С 400 преди 4 години
Решението на проблема е зенитно оръдие или ракети земя-въздух, като свалите 2-3 селскостопански самолета, ще се откажат да пръскат повече.
9
2
 
0
 
! Отговори
Юлиан преди 4 години
Може да е, защото масово хранят пчелите със захар и ако попаднат на захар-менте - тя е пълна с химия.
8
1
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Колко са те, 7-8 човека.
7
0
 
3
 
! Отговори
Не разбрал преди 4 години
Някой да знае какво стана- взеха ли някакви пари, хората , на които им пострадаха животните по южната граница? Защото и това може да стане същото!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има такива ,които пръскат без преду-преждение.На мен ми умряха в къщи,две семейства -заразени.Другото което е, че средствата отпусна-ти за пчеларите потъват,но затовамълчание.
5
6
 
1
 
! Отговори
FF преди 4 години
Пчеларите се нароиха като *** търтей.Как не чух един да говори с факти,един да се интересува от ентомология и химия...такъв дивочор па и с претенции..и аз имам кошери в двора,и с препарати пръскам..нямам умрели кошери.Алчния простачор прави инвертирани сиропи от секви ***. ?не искат да слагат мед за похранване, кошерите измират..от глад.Като чуя че ги изтровил ис пестициди...кои бе кои.. кои от всичките..толкова проста ***...ужас.
4
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига че робите им бачкат безплатно, ами и стачки....!Пчеларите са най - мързеливите хора - търтеи, оставят си семката и бягат от отговорност.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пчеларите да му напръскат рапицата, за да изсъхне ... и да са квит
2
1
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Браво!Само простести!Имам само няколко кошера за лична потреба и някой комшия,ама знаем какво е да ти умре ДОРИ и едно семейство!
1
2
 
1
 
! Отговори
Бо Велики преди 4 години
След като Папата и Равина ме погалят по Тиквата, ще Възкреся пчетите!!