Варненец прави инвитро на пчелите си – вади тoн мед

Обучен е във Великобритания, финансиран от ЕС
9 май 2019 16:20,
30
Варненец прави инвитро на пчелите си – вади тoн мед
Снимка: Reuters

Варненски земеделски производител увеличава кошерите в стопанството си чрез инвитро процедури на пчели майки. Това съобщиха днес от Областния информационен център в крайморския град.

Още по темата

Пчелите в България умират: В Добричко със 70% по-малко

Специалната машина за изкуствено осеменяване на медоносните насекоми е купена, след като стопанинът е спечелил проект по Програмата за развитие на селските райони. Общият му бюджет е 15 000 евро, допълва БТА.

Технологията за изкуствено оплождане на пчелите майки изисква те да бъдат под упойка по време на процедурата.

Стопанинът всъщност работи под микроскоп, като манипулацията е напълно безопасна за насекомото. Преди да започне да действа с купената с евросредства апаратура, собственикът, който е сертифициран биопроизводител, е преминал през специално обучение във Великобритания.

От Областния информационен център уточняват, че след първите успешни манипулации земеделският производител вече е успял да разшири стопанството си от 117 на 165 кошера. През миналата година добивът му на мед е достигнал 1 тон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Каракачанов преди 4 години
Смях смях ,оооо колко си *** има ли смисъл ооо не .Разделя ги на две кошерите и готово.Глупав си но нагъл ,кофти комбинация ,мислиш си че знаеш нещо а си ***.Чувал ли си за роене и как се хващат после пчелите.Ама викаш то ги делиш на две със сатъра хаххаха
25
2
 
9
 
! Отговори
Смях. Смях преди 4 години
Да направиш 165 кошера от 117, хич не ти трябва машина за толкова пари. разделяш 50 кошера на две и готово. Сами си правят майките. Пак се " усвояват едни пари"И много се чудя кой и как е одобрил такава инвестиция за толкова малък пчелин.И какво значи био пчелин?Пасе ги на връх Мусала? Или направо на Еверест. Това билото си е голяма измама
24
1
 
15
 
! Отговори
Без име преди 4 години
Статията е писана от човек ,който е виждал пчела на снимка .Ако от толкова кошери вади 1тон мед да иде да се гръмне
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията неказва, как взима семе оттъртей.После,майката си се опложда,като в време оно.Да накараш пчелите дазаложат маточник е изкуство.Давахаправило при многокорпусен кошер.Много е сбъркано ,помоща за пчеларя.Парите потъват,а са ми нужни 50лв зада си помогна напролет.Искат докумен-ти и разправии до припадък.За малкостопанство ,по добре да си запазя душата.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че се зачетох в коментарите. Тъкмо си помислих "една хубава новина", а то било фишек...
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ 1 ТОН ГО ПОЛУЧАВАМ ОТ 32 КОШЕРА.ОСТАВЯМ МАЙКИТЕ ДА СИ СЕ ОСЕМЕНЯТ НА ВОЛЯ, КАКТО Е ОПРЕДЕЛИЛ ГОСПОД.
20
0
 
4
 
! Отговори
Кошер преди 4 години
БИО производител ,значи че гледа печелите в тръвни кошери и от труден кошер се получава 5-6 килограма мед, при разборни те кошери средния добив за страната е около 20 кг.,нормален добив -25-30 кг.
19
0
 
7
 
! Отговори
Андрей преди 4 години
АЗ СЪМ СЛАБ ПЧЕЛАР,МНОГО СЛАБ И ЧАКАМ КОШЕРА ДАСЕ РОЙ ПОЛУЧАВАМ МНОЖЕСТВО МАЙЧИЛА И БЕЗ МАШИНА... СТИГА ГЛУПОСТИ.ДАЖЕ НЕМОГА ДА СМОГНА НА САНДЪЦИ.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Бойко прави опити с инвитро в Брюксел но не зачева .... опитите продължават !
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. е. единствения резултат е, че евросредствата за заминали за Великобритания. Добивът за толкова кошери е смешен.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 165 кошера да получиш 1 тон мед е направо катастрофа - това е по 6,5 кг. от кошер. Аз гледах кошери без да съм голям специалист и изкарвах по 20 кг. от кошер средно, а добри пчелари, които познавам, спокойно стигат до 40-50 кг. от кошер. Та не разбирам какви са великите постижения от инвитро опложданите майки, ако това е резултатът.
15
0
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
,,преминал през специално обучение във Великобритания,, Ама как без вишуу генеколожко прави такава сложна процедура ??? Веднага да го ударят .В бг трябват пет кетапа и поне три езика за да прави това . А иначе в България това не е възможно .Пръскат с кви ли не отрови земята .Трябва да има ред за да има пчели .Не мисля че герб могат да наложат ред .
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШибиРибинаистина сте много!!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо не опложда пчелите естествено?
12
2
 
5
 
! Отговори
Petar, NY преди 4 години
После *** расправяй че извънземните не ни отвличат и не ни осеменяват жените. Даже и пари от Европейската Общност не им трябват.
11
1
 
9
 
! Отговори
цхм преди 4 години
скрил е от добива!!
10
2
 
10
 
! Отговори
G преди 4 години
Това някаква скрита реклама ли е? Остана да чукнем в гугъл ин витро пчели
9
2
 
15
 
! Отговори
Земеделец преди 4 години
По принцип, да много е слаб този добив, но нали е биопроизводител, добивът е съвсем нормален, ако е истински, познавам било пчелари, които пишат по 50 кг мед на кошер, което няма как да стане ако са био.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Китай? Човече това е всичко друго но не и мед, много заблуда.Айде да уморим нашето, че да купуваме през три морета. Вече една свесна домата неможеш да купиш, ама на ти Китай.Във райска градина живеем, ама чуждо да е..
7
1
 
15
 
! Отговори
До Смут преди 4 години
Може повече да го влече АГ-то...