Хасково поиска още 100 000 лв. за бутилирана вода

От 2017 година водата в града не е годна за пиене
Обновена: 26 май 2019 14:15 | 26 май 2019 14:15,
4
Хасково поиска още 100 000 лв. за бутилирана вода
Снимка: Pixabay

Кметът на Хасково Добри Беливанов иска в докладна до Общинския съвет предоставянето на допълнители 100 000 лева от резерва на бюджета за непредвидени и неотложни нужди за закупуване на бутилирана вода за нуждите на детски, образователни, социални и здравни заведения. Това съобщиха от органа на местното самоуправление, където е внесено предложението за обсъждане на сесията на 31 май, пише БТА.

Още по темата

Община Хасково харчи 100 бона за минерална вода

Обектът "Допълнително аварийно водоснабдяване на град Хасково" все още не е завършен, се припомня в докладната. От предвидените 8 нови вододайни кладенци в зоните "Север", "Изток" и "Узунджово" общината е предала за експлоатация на оператора ВиК - Хасково 4 тръбни кладенци и водопровод в зона "Север", за които предстои приемане от Държавна приемателна комисия. Приети с акт 15 са 3 кладенци в зона "Изток" и 1 кладенец в зона "Узунджово". Окончателното включване към водопреносната мрежа на областния център обаче е предстоящо.

Харчовете за чиста бутилирана вода се налагат, тъй като РЗИ - Хасково все още не е отменила предписанието водата от ВиК - мрежата в града да не се използва за пиене и готвене. През април 2017 година в част от водоснабдителната инфраструктура бяха констатирани съдържание на показателите "естествен уран" и "алфа активност" над допустимата норма, заради което консумацията на вода от мрежата бе забранена. Оттогава общината дава пари за доставката на бутилирана вода в детски, учебни, социални и здравни заведения, а кабинетът отпусна 2 милиона лева за новите сондажи, които трябва да решат проблема с качеството на водата.

В докладната се предлага и по финансовите партиди на детски градини, училища, социални и здравни заведения да бъдат преведени 40 948 лева за покриване на направените разходи за вода, като така се извърши и компенсирана промяна по бюджета на общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Размеро преди 4 години
Астика - на 1 ръка разстояние... от 2 метра под земята...
3
1
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо?
2
1
 
12
 
! Отговори
Az преди 4 години
Водата в Хасково никога не е била годна за пиене, даже и по времето на бай Тошо...
1
0
 
17
 
! Отговори
ined преди 4 години
Да бяха направили втората АЕЦ не в Белене, а в Хасково - щеше да си работи с чешмяна вода