Не и в BG: Върнахме козметика от Китай, Турция, Корея...

Пратките не отговаряли на изискванията на страни от ЕС
28 май 2019 10:03, Петя Славова
3
Не и в BG: Върнахме козметика от Китай, Турция, Корея...
Снимка: pexels.com

Агенция "Митници" е спряла 1 751,82 кг , 2 531 кашона и 358 486 броя козметика от страни извън Европейския съюз, които не отговарят на изискванията на нашето законодателство. Статистиката е от 11 февруари до 31 март, съобщиха от министерството на здравеопазването, чиито инспектори също са се включили в проверките, съобщава "Монитор".

Несъответствията се отнасят до отговорните за вноса лица, досиетата с информация на продуктите, етикирането и нотификацията в Нотификационния портал за козметични продукти на Европейската комисия (CPNP).

За да се гарантира съответствие с изискванията на действащото законодателство, 13 026 броя, 1 736 кг, 1 952 кашона и 87 комплекта козметични продукти остават под надзор на Регионалните здравни инспекции, които са под шапката на МЗ, и Агенция "Митници". Други 118 000 броя козметични продукти не са допуснати до пазара и са върнати в страната, от къдет са внесени.

Въпросните стоки са произведени в Китай, Турция, Русия, Корея, Северна Македония, Индия, Сърбия, Тайланд, Швейцария, Мароко, Сан Марино, Молдова, Украйна, Израел, Обединените Арабски Емирства, Шри Ланка, САЩ и Малайзия.

За периода 11 февруари – 30 март са декларирани за внос общо 1 351 688 броя, 153 585,49 кг, 16 902 кашона и 1 723 комплекта козметични продукти. Сред тях да кремове, лосиони, гелове, мски за разкрасяване, парфюми, дезодоранти, шампоани, лакове за коса, тоалетни сапуни и гримове.

Целта на проведения засилен контрол е недопускане на територията на България, респ. на територията на Европейския съюз, на продукти, които не отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно козметичните продукти, респ. Закона за здравето и установяване съответствието им с нормативните изисквания, посочиха от МЗ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Козметиката която са върнали е 100 пъти по добра от Евроге.ската. От евроге.ската козметика се получават алергии. Гаджето ми което си купи от германия немски и френски маски и парфюми се изприщи . Това ли е (ЕО) 1223/2009г. Да се изприщваме и да се чудят докторите какво лекарство да предпишат за да се излекува. Цял месец пробваха най различни лекарства и най макрая уцелиха едно Китайско лекарство което я излекува. Вашата *** евро.грйска фостенцата.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от кой сайт пак копира па П А Т К ОЗА КАКВО ЛИ ВИ ПЛАЩА ПЕЕВСКИ?