Чудото Чавдар: "Швейцарското" село на 70 км от София

Тайната на чудото обаче е много проста: Усилен труд
29 май 2019 11:20,
186

На 70 километра от София се намира село Чавдар, което обаче със същия успех може да бъде и в Алпите.

Малкото "швейцарско" село в подножието на Стара планина може да се похвали с гладки улици, подравнени бордюри и чисти тротоари - нещо, което в големите градове е мираж.

Детските площадки, градина и училище са подновени и за разлика от повечето села в България те не са празни, а пълни с деца.

Освен млади хора, в село Чавдар често се срещат и туристи. И те, и жителите на селото го наричат чудо.

Кметът е обаче категоричен - няма чудо, а много работа и добре изразходвани средства от европейските програми.

"Благодарение на европейските фондове и на някои наши средства превърнахме Чавдар в населено място, което стана прекрасно място за живеене", казва кметът Пенчо Геров пред DW.

Зад чудото стоят 12 млн. лева и опитът на кмета в строителния бизнес и инвестициите.

"Трябва да прецениш дали това, което искаш дали ще служи на хората", казва той. И си личи, че в село Чавдар към всеки проект се подхожда с внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
13
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До селянинИмаш известно право, но за миризмата силно преувеличаваш.Да, Елаците дават много пари.Милиони годишно.Кмета Пенчо Геров си е дърт комунист.Сина му има бензиностанция и в момента е кмет на Пирдоп.Смятай!
129
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не знам как сме излезли от СССР, ама откакто влязохме в НАТО и ЕС ...
128
6
 
2
 
! Отговори
селянин преди 4 години
ХВОСТО ХРАНИЛИЩЕТОколко е голямо не ПИШАТ ЖУРНАЛЯТА и КОЛКО ЗЪБИ ЕСТЕСТВЕНИ ИМАТ МЕСНИТЕ(кото задуха вятър, мирише на рози)...просто от елаците не бутат пари в джоба на местните първенци а наливат в селото...Това ,че кмета е някакво светило,,,видишли
127
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ взеха 40 милиарда да плащат пенсии и високи заплати на държавните чиновници да гласуват за тях. Дългът е вечер 70 милирда при неработеща икономика.
126
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България никога не е била в СССР.
125
14
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До 131а изобщо сещаш ли се с колко външен дълг България напуска СССР?Зъболекарите по това време изобщо няма да ги коментирам....
124
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 89та всяко сели имаше училище и детска градина пълни с деца, лекар, зъболекар, линейка и шофьор, аптека, читалище, библиотека, кино в което сменяха всяка седмица два филма. Всичко това само с български средства можеше сама България да си позволи.
123
15
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Е пък се наср*хте с това село.Ходил съм 100 пъти там.Нищо особено.Обезлюдяващо се българско село.
122
22
 
15
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
"Кметът е обаче категоричен - няма чудо, а много работа и добре изразходвани средства от европейските програми."Ето, значи ЕС ни носи само добро, но комунистическите кметове не изразходват правилно средствата от еропейските програми, трябва на всвяко село да се изберет кмет демократ евроатлантик и всички български села ще станат като швейцарските. ЕС е най-доброто което може да се случи на България след 45 години руски ботуш който съсипа селата.
121
6
 
13
 
! Отговори
ънкъл Фьодър преди 4 години
А банане има ле в чудното швейцарско село?
120
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До G..от къде идват парите...!? от концесия плащана от "Елаците".........Не е там въпроса. Подобни уредени села има и другаде в БГ, малко, но ги има. Навсякъде има по някое предприятие, кооперация, бизнесмен и пр. Но не стават работите само с ядене, трябва и акъл. Парите както се намират, така се и харчат, ако кметът не е на място, а на народа не му пука за селото или града. Трябва да се научим да сме ГРАЖ-ДА-НИ, да гласуваме доверие на читави хора, но и да изискваме от тях
119
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дай Боже Всеки МуБрат, няма лъжа - няма измама. Който не вярва да влезне в Мапса и да се разходи по улиците на селото - към март 2012г. са снимките. Още тогава се вижда, че селцето има сериозни стопани. Още преди табелата се виждат отводнителните канавки от бетонни плочки, вляво пък засадени дръвчета покрай пътя, вероятно сега е станало разкош; от табелата почва тротоар, хубав, бордюри, градинка с люлки, влизаш по преките и там тротоари като хората; ремонтирани къщи, салон за красота, въобще
118
6
 
5
 
! Отговори
G преди 4 години
До Анонимен Нали разбрахте от къде идват парите...!? от концесия плащана от "Елаците" за това, че имат хвостохранилище на земята на това село и меко казано замърсяват подпочвените води на селото...дълго е ...разровете се... и аз се зарадвах, но уви...
117
7
 
6
 
! Отговори
Това го откраднах.. преди 4 години
Нали разбрахте от къде идват парите...!? от концесия плащана от "Елаците" за това, че имат хвостохранилище на земята на това село и меко казано замърсяват подпочвените води на селото...дълго е ...разровете се... и аз се зарадвах, но уви...
116
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 4 години
То не е само в това село. Дали е град, село, институция, дори и частна фирма няма значение. Морал, чест, достойнство, образование (не само за кетапа), но "трябва и акъл" . Все неща, които в днешно време, не са "уникални". Друго си е да си крал, толкова много, че наследниците ти, я да се размажат на някое дърво с новото БМВ, я да се продрусат или пропият. Направо може и да те поръчат :) Ужас!
115
2
 
1
 
! Отговори
Дай Боже Всеки Му преди 4 години
,,..Зад чудото стоят 12 млн. лева и .... ''
114
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чавдар е пример как можеше да изглежда цяла България,ако не се крадеше поголовно
113
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това село, 12-годишното кметуване на този човек и хората в него не е достатъчен кратък репортаж. Поне 3-часов документален филм трябва, за да видим всички кое, как, защо и да си дадем сметка защо там може, а при нас не може. Вероятно отговорите на втория въпрос няма да харесат на никого.
112
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 4 години
Пък в повечето села, Кметове, служители не ходят дори на работа! Все пари нямало, ама си вземат заплатите всеки месец. Дори и случайно да има някой проект, обикновено работата е толкова некачествена, не се поддържа и за две години всичко е леш. Като няма и контрол на същите тези служители, всякакви бастуни си правят каквото искат!
111
0
 
25
 
! Отговори
видими резултати преди 4 години
Като гледам това село, разбирам как зверски е крадено във Велико Търново!!! - НАПРИМЕР! Косата ми настръхна......МИЛИОНИ СА ОКРАДЕНИ....