Рядко срещан за България смок видяха в Сливен

Той е защитен вид, включен е в Червената книга
31 май 2019 13:34, Анисия Иванова
46
Рядко срещан за България смок видяха в Сливен
Снимка: Община Сливен

В Сливен е забелязан рядко срещан за България пъстър смок - Elaphe sauromates. Граждани на града са видели влечугото в района на квартал "Дружба", съобщиха от Общината.

Този вид е включен в Червената книга на България, като украсата му наподобява на пепелянка, но е с по-голяма дължина на тялото (180-200 см). Пъстрият смок е защитен вид и не е опасен и отровен за хората. Според служителите в общината са зачестили сигналите за забелязани змии в града.

От общинския отдел "Екология“ напомнят, че всички видове от семейство смокообразни са защитени от закона, като се забранява улавяне, убиване, пренасяне, излагане на публични места, търговия и др.

За нарушения от физически лица се налага глоба от 200 до 5 000 лв., а на юридическите лица се налага санкция от 5 000 до 10 000 лв .

От Общината напомнят, че когато видят змия, гражданите незабавно трябва да се обадят на тел. 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Змия преди 4 години
До привет от ГерманияИмаш бактерии в главата, добиче такова. Четете, учете, мислете помага!
33
12
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
От животните най много мразя кучетата и змиите.Никога не съм стрелял по сърна,дори и когато съм имал възможност да я отстрелям.Всичко друго под ножа.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам два питона и смея да твърдя, че са страхотни животни. Обикновените смоци не са кой знае колко интересни, но този е красавец :)
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Ял съм змия и напълно подкрепям твоето мнение. Месото е изключително полезно и може да се консумира от пациенти с Подагра. В далечния Изток има развъдници за змии които се ползват за храна, кожа и лекарства. Всяка змея става за храна даже отровните са най-вкусни.
30
4
 
31
 
! Отговори
dg преди 4 години
Смока е полезен животински вид и не трябва да се убива, едно време хората са ги пазили и са гледали да ги задържат около къщите си, защото смока се храни предимно с плъхове и мишки!В миналото основните болести и зарази са тръгвали предимно от големи колонии гризачи и основно плъхове!!Преди години, през "ЦоЦиализЪма" имаше анимационно филмче на Доньо Донев, където в едно село унищожиха змиите и се случиха определен вид лоши неща...гледайте го и белким нещо като ум ви влезе в чутурите...ама надали
29
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хубава скара става от смоците а и от повечето неотровни змии.Очиства се по същия начин както риба. Обелва се кожата, месото се нарязва надлъжно на парчета по 10 см. или на шайби ако е по голяма змията. После се накисва в марината за 8-10 часа, оцежда се за час. след това се намазва с краве масло и се пече на скара.Идеална работа.
28
14
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Кое ще ви причини по-голям и дълготраен шок , среща с такава змия или среща с приличащ на бандит ром ?! Да предположим ,че и в двата случая няма да има инциденти нито змията ще ви ухапи , нито ромът ще ви открадне парите ! Просто представете си и двата случая по отделно , срещате един грозен и приличащ на бандит ром , после слещате тази змия , коя от двете срещи ще ви причини по-дълъг шок ?!
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТО 29И едно мачете имам в багажника, оригинално бразилско..........имаш мачете но без акъл можеш само да си срежеш пацуляната и да си я туриш в хотдока.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 28Щом народът е определил змията като лошо животно....Уникално мъдър народ плуващ в компот. Личи ни в повечето случаи, много даже.:)))))))))))
25
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25...имаш ли представа какъв ужас може да изпита едно малко дете, така може да превърти за цял живот!Имам, съдейки по теб, всичко е в следствие на некачествен алкохол пронизал чреслата на баща ти.
24
18
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Избивам ги без никакви скрупули.Направо с бела или с мотиката съвсем хуманно им кълцам главата и ела да ми кажеш нещо - и на тебе ще ти сцепя главата при самозащита в състояние на афект. После ме съди с разцепената тик ва. И едно мачете имам в багажника, оригинално бразилско.
23
22
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Абе щом змията е в населено място , трябва да се убие , точка по въпроса , това са природните закони ,законите на самосащитата и оцеляването , никакви писани закони не действат когато се срещнеш очи в очи със студенокръвното влечуго ! народът затова казва - змия в пазвата ! Защо не казва гълъб в пазвата ,ами казва змия в пазвата ?! Щом народът е определил змията като лошо животно ,значи е лошо и сме длъжи да се пазим и защитаваме поне в населените места ! В гората не е етично да убиваме !
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Имаме представа колко носиш под скалпа! :))))))))))))
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Не бе, не ги пий за да обвиниш после Природата че те е подминала докато е ръсила акъл!
20
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е смок който няма да навреди на дете по никакъв начин даже и да го ухапе-***, имаш ли представа какъв ужас може да изпита едно малко дете, така може да превърти за цял живот! Трябва на тебе да ти размажат муцуната с един камък.
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 22А и човекът е царят на животните , царят решава какво да прави.....ама ти си определено "царя" на глупците, а Бог на глупците предлага много нови изпитания!
18
20
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ако видите змия в населено място , убийте я за да не ви се налага да търсите лекарска помощ и да пиете антибиотици ! А и човекът е царят на животните , царят решава какво да прави !
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияВеднага разпознах живковиста в теб, ***, ограничен и тесногръд! :))))))
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 18"В устата и в зъбите на змията има такива бактерии , че при ухапване дори и да няма отрова може да причини гангрена и това да ви струва ампутация на крайник!"Каква гангрена те гони пък теб? Нали има антибиотици и прочие. Нещо не си добре, имаш нужда от анти-психотици при това веднага!!!
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 16Това е смок който няма да навреди на дете по никакъв начин даже и да го ухапе. Въобще змиите в България са една абсолютна детска работа в сравнение с тези в Австралия и Бразилия. Приятелско семейство сърбаха попарата преди години от коралова змия (не е хай-отровната) и се радваха че не ги беше ухапала мамба. (черна, кафява или сива) Това в България със змиите е просто шега!