12 критични точки след потопа в Пловдив. Маринов: Справихме се!

Половин метър е оставало да бъдат залети всички елтабла на НКЖИ
Обновена: 3 юни 2019 12:08 | 3 юни 2019 12:06,
46
12 критични точки след потопа в Пловдив. Маринов: Справихме се!
Снимка: БулФото

12 са били критичните точки в Пловдив след пороя снощи. Кризисният щаб в града е реагирал максимално бързо и адекватно и сутринта всички пловдивчани са могли да отидат спокойно на работа. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който посети полицията и разговаря с кризисния щаб.

"Една от тях е при управлението на НКЖИ в града, където половин метър вода само ни делеше от товa да бъдат залети всички елтабла, които да доведат до изключване на напрежението по линията, но се справихме отлично", каза министърът.

Още по темата

По думите на министъра ситуацията е била наистина критична и дори не е вярвал, че Пловдив ще осъмне без проблеми и че хората ще могат спокойно да стигнат до работните си места.

"Очакват ни още валежи по прогноза, това може да касае цялата страна", обърна внимание вътрешният министър и изтъкна, че службите остават бдителни и готови за реакции. "Очаква се съвсем скоро да бъде възстановено управлението на бариерите по жп линията в Пловдив, като в момента те са на ръчен режим. Все още в града не работят и два-три светофара", поясни Младен Маринов.

По думите му важното е, че няма човешки жертви, щетите са материални и ще бъдат описани и възстановени.

Около 30 души, най-вече майки с деца, са били евакуирани и извадени от автомобилите им по време на снощния порой в Пловдив, съобщи от своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Имало е и евакуация на хора към по-високи етажи за осигуряване на безопасност на деца и възрастни хора, както и на лежащо болни. Според Николов над 70 литра в час е падналото количество дъжд в Пловдив.

"Това е изключително голямо количество дъжд, което се очакваше за два дни", уточни Николов. Това е и причината за наводненията в подлези, приземни етажи, болници и изби.

Областният управител Здравко Димитров посочи, че в региона валежите са били по-слаби и няма критично повишаване на нивата на реките.

От Пловдив Младен Маринов ще потегли към Казанлък и Велико Търново, където също имаше наводнения.

Припомяме, че вчера вечерта Пловдив беше ударен от пороен дъжд, който превърна улиците в реки, прекъсна електричеството, наводни приземни етажи и мазета, болници и заведения. Днес министерството на водите и околната среда обяви, че с оглед на прогнозата на НИМХ за продължаване на валежите, е активиран 24-часов режим на работа на Оперативното звено за  предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ и в четирите Басейнови дирекции в страната.

Два пъти дневно ще се предоставя обобщена информация за състоянието на язовирите, състоянието на реките по поречия с данни за критични нива и аварийни ситуации, данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и постъпилата информация за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
С тези очила , господинът от снимката ми прилича на Доктора(лека му пръст), само че с 20 кг отгоре.
43
1
 
7
 
! Отговори
баси държавата преди 4 години
Никакъв контрол,само крадене,крадене,крадене...Оня ден направих забележка,че шахтата се слага много ниско,и колите ще се чупят,а ония кayни ми казаха да си гледам работата!Отговорих че съм строителен техник и точно това ми е работата!Млъкнаха и до там!Днес минах,нищо не са пипнали!То бива бива безхаберие,мързел и сeрсeмлък,ама това няма граница!После Герб виновен,БСП виновно,международното положение и то виновно!..
42
2
 
4
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Не 70, а 60, ама хайде, нека са 70. Това са 7см вода на квадратен метър за цял час- ЕДНО НИЩО и никакво количество вода. Ама като се строят блоковете на мястото на къщичките не се мисли, че целия покрив на тоя блок ще събира вода и ще трябва да се отече някъде.
41
1
 
5
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Да бе,верно тоя човечец,когато стъпваше в длъжност на най големия " силовак "на републиката,какъв рев му дръпна.С каква ли кризисна ситуация би се справил?!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно тая на снимката пък ако остане да се справя....
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12 критични точки .... НЕ - 120.
38
1
 
10
 
! Отговори
хм преди 4 години
За кого казваха - след мен и потоп?!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОЖЕ ДНЕС ДА НИ СЕ РАЗМИНЕ. АМИН!
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЛОАКА, НЕ ДЪРЖАВА!
35
2
 
12
 
! Отговори
Начи преди 4 години
Отводнителна система няма в нито един бг град. Системата е смесена канал плюс отводняване в един колектор. Това в което плуват смелчаците с каяците в пд е такава течност
34
5
 
12
 
! Отговори
Кома преди 4 години
Господ сериозно ръси с вода тъпите българи, но те въпреки това не се събуждат, метеорит ли чакат или Армагедон?
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този все се справя ли справя. Справиха се със Стоян убиеца след има-няма 3 седмици, справиха се с тестовете на гранати за 1ви Юни много успешно, сега се бил справил и с наводненията. Пловдивчани четат ли тук? Как сте, справени ли сте наистина или чичкото се изказва като комсомолец след Чернобил?
32
2
 
10
 
! Отговори
справил се бил преди 4 години
От дъжда два дена нямаше интернет!
31
1
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Браво.....
30
1
 
20
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Другарю Маринов,познавам Европа и голяма част от нейните градове изключително добре.Уверявам Ви другарю Маринов и тук валят ужасяващи дъждове редовно,но......Е да преди няколко години Дунав преля насред Пасао,но и дъжда си го биваше и притоците помогнаха много.Инак дъжд да ти види окото около да кажем Саарбрукен или Метц Франция......По 6 месеца без спир или с по няколко часа пауза само но наваксва с порои след това!!!
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отводнителната система на един град сама по себе си не прави абсолютно нищо, ако не се поддържа чиста от запушвания по принцип и попаднали в нея отпадъци не се отстраняват своевременно. Освен това има много параметри, които следва да се съобразяват при проектирането на такава - дебита на водата, който отводнителните съоръжения могат да поемат, достатъчно шахти/канали и доброто им състояние, наклона на пътищата и т.н. Явно всичко е оставено на самотек и последните профилактики са от соц време.
28
2
 
20
 
! Отговори
Наздраве преди 4 години
Вчера докато валеше слушах Веско Маринов как родната полиция ''пази'' народа:)
27
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради вашите глупост и лъжи господ наказва България.
26
3
 
30
 
! Отговори
... преди 4 години
С какво се е справил тоя човек? Града му прилича на езеро...Пловдив е вторият по големина град в България и е много красив. Ако всичко това се поддържа, няма да има проблеми. Верно, много вода се изля над града, но в целия град има отводнителна система, която за жалост не работи. Не може да се оправдава с времето, просто трябва да се поддържат съоръженията и отводнителните шахти. А това трябваше да стане веднага след първия потоп, защото се видя че там има проблем. Справил се бил.... пффф
25
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво справяне вчера пътувах м/у Добрич и Силистра шосето целото беше в кал пред нас един тир загуби управление и се обърна слава богу човешки жертви нямаше. Така ли се справяте строите пътища без каналите отстрани, без пътна маркировка, без паркоместа, тоалетните, места за отдих, мантинели. Както е в цяла Европа, там по такива пътища движението е забранено. Не пътища а чудовище убиец но един ден това чудовище ще погълне и Вас.