Превенция срещу наводненията? Адаптирайте се към дъждовете!

Инженер: Има технологични решения, но България не ги прилага
Обновена: 4 юни 2019 11:14 | 4 юни 2019 11:13, Анисия Иванова
9

След обилните валежи за пореден път стана ясно, че превенцията е от изключително значение. Почистването на отводнителните шахти, коритата на реките и преливниците на язовирите, обикновено са ангажимент на местната власт. В помощ се включват и различни институции.

Нужно ли е обновяване на отводнителните съоръжения? По темата говори председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов.

По думите му две са основните причини за наводненията - в последните години валежите се увеличават и тенденцията ще се засилва, а другата е - строителството, което много често бетонира всичко и не оставя зелени площи, които да поемат дъждовните води. Разчита се единствено на канализацията, но много често тя не е  направена да поеме такива количества вода.

Още по темата

"През следващите години ни очакват подобни проблеми, които ще се засилват. Това е тенденция не само в България, но и по цял свят. Природните катаклизми настъпват с изменението в природата и ние трябва да си дадем сметка за това. Все повече се говори за управлението на природните води. Ние трябва да се адаптираме спрямо усилващите се дъждове", посочи гостът в "България сутрин".

Той допълни, че отводняването на язовирите и речните корита е отговорност на държавата и частично на общините. Според инж. Иванов заради многото строежи в градските среди и големите паркинги трябва да се работи по-усилено.

"Има технологични инженерни решения, които засега не прилагаме в България, но трябва да започнем да го правим. Например, при строенето на паркинг трябва да се слагат резервоари, които задържат и пречистват водата", посочи инж. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

У нас все още не е позволено локално пречистване на отпадъчни води, за да се случи това е нужна промяна на  нормативната уредба, обясни гостът.

По думите му основният проблем е, че вали повече отколкото е било предвидено. Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация по водите е на мнение, че в България трябва да се говори за индивидуални решения за превенция от наводнения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oo, tva Menda li e, det varti tai zdravo metlata i parcala? Ili Cicka Karaianceva?
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Wow....bg nationalen exstermen sport....pluvane v fekalni vodi na culturna europeska stolica... :-)
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наводнения има в цяла Европа и в цял свят срещу природата нищо не може да се направи.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъждове е имало и ще има. Защо преди не наводняваха така, а сега е зле. Има *** отговор. В ЗУТ има едно нещо, което се нарича "плътност на застрояване" - площта на сградите към площта на свободните терени. От 30г тя се вдига и вдига и вдига. Повече "пакетирана" площ, в която водата няма как да попие. Но така е лесно, общините грухтят, инфраструктурата е непроменена, а после - олеле, какво стана. Стана масова корупция.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството вече е взело мерки. Внесен е на първо четене закон за въвеждане на данък "ДЪЖД И ПОТОП". Застрахователите и те са готови- плюс 40% на гражданска отговорност и плюс 100% на застраховката на земеделските култури.Всичко ни е бир-таман и можем да сме спокойни. Има кой да мисли за нас и бъдещето ни.Спете спокойно деца (блейки)!
3
1
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
най добрата претенция е да се смени диктатурата на Борисов и некачествените ремонти за милиони!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подготвяйте се, аз още преди 15 години су купих къща на високия край на селото, сега гледам съседите как гребат водя на всеки 2-3 години. И основната причина е , че коритото на реката не се почиства.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на ЦЦ!Корабът потъва и той е най-интелигентният мишок не, че ББ няма да го последва.На есен ще е супер интересен вотът.ББ съвсем съзнателно остава ГЕРБ да потъне, докато организира сдаването на властта.