Защо отслабва вярата на българина в демокрацията?

Трудно е да се открие защо сме неудовлетворени
28 юни 2019 11:00, Петя Славова
273

Ново изследване на "Галъп интернешънъл" дава сериозен повод за размисъл след като показва, че вярата на българите в предимствата на демокрацията отслабва. С 10% са се увеличили сънародниците ни, които смятат, че демокрацията не е най-добрата форма на управление. Оказа се, че страната ни е по-близо до тенденциите в Северна Азия, Латинска Америка и Африка, отколкото до Западна Европа и Северна Америка.
Още по темата

"Това са данни от две вълни на изследвания - 2005 и 2015 г. Редно е да се замислим и има тревога в този спад. Ниската активност на изборите показва, че сме леко обезверени дали искаме да бъдем управлявани по този начин и да участваме изобщо в изборите", посочи социологът от "Галъп интернешънъл" Юлияна Гальова в "България сутрин".

Това отдръпване се дължи и на външни фактори, тъй като все повече хора пътуват и правят сравнение какво се случва в чужбина и у нас, отбелязва Гальова.

Социалният антрополог Харалан Александров пък обясни, че хората трябва да бъдат попитани какво точно имат предвид под "демокрация". Очевидната хипотеза е, че това, което се състоя като българска демокрация, не отговори на очакванията на хората, смята той. По думите му, разочарованието може да идва и от развитието на икономиката ни, от начина на управление или от факта колко българите се чувстват приласкани или отблъснати от ЕС.

"По-образованите и по-успяващите хора са в по-голяма степен наясно, че демокрацията зависи от всички участници в този процес. Нарастващите неравенства вероятно формират две групи хора - които вярват в еволюцията и други, които са пасивни и се чувстват прецакани и политиците лесно могат да ги убедят, че са загубили. Става дума за голямо разтревожване от шеметните промени, на които сме подложени", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Удовлетвореността и неудовлетвореността на демокрацията е трудно да се открие. Но най-вероятната хипотеза, по думите му е, че има голямо разтревоженост от шеметните промени, на които сме подложени и за които сами допринасяме в голяма степен, в комбинацията на предприемчивост и глобализация, и технологично развитие в късно модерните времена, в които живеем.

Той е убеден, че демокрацията е за предпочитане, защото давала възможност за развитие. По думите му тя не е въпрос на вяра, а е въпрос на опит. "Колкото повече живееш в демокрация, толкова повече се учиш в нея, а като
общество сме млади. Не сме съвършената демокрация, но не сме и провалена демокрация", подчерта социалният антрополог.

Юлияна Гальова се съгласи с Александров, че сме млади в демокрацията и 30 години не са достатъчни.

Александров допълни, че голямото предимство на демокрацията е, че е като огледало - показва степента на зрялост на едно общество, в което не можеш да прехвърлиш отговорността на някой друг.

"Една от причините да не се харесва демокрацията е усещането на хората, че  спират да харесват себе си. Ако в този режим на управление, ние се самоуправляваме чрез представителите ни във властта, то значи нещо не е наред с нас, щом не ни се получава достатъчно добре", обясни той. По думите му, най-лесният начин да се справи човек с тази криза на идентичността е да каже, че демокрацията не е хубава или истинска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
Лили Барута преди 4 години
Истинска"демокрация" и комунизъм може да има само в затвор или трудов лагер. Там всички са еднакво облечени,имат еднаква храна и право на труд...Леле изперкулясах,какви ги дрънкам!?...Поправям се: Демокрация може да има само там където има ред и закони!
184
0
 
2
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
До Да бе да: Плащай си сега парното,тока,водата,зъболекаря,транспорта и гледай как децата ти смъркат още малолетни наркотици и мини вечер по София да видиш къде спят бездомните,мини и през пазара да си купиш селскостопанска оранжерийна продукция от чужбина и се захласвай на богатствата на някои"големи демократи" Капитализма всъщност е състезание за повече и по качествена продукция а не дива експлоатация и ограбване!...
183
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не слушка накрая идват и го демократизират.
182
7
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До ГамановАбе айде стига с това безплатно това безплатно онова,няма нищо безплатно накрая някои друг плаща сметката на комунистите.Лицемерието е приоритет на комунистите 3 фалита и пак било безплатно.Загробихте децата си.
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харланов я кажи къде работи жена ти и как я уреди и тогвава ми говори за демокрация, е заради такива платени " демократи " като теб няма демокрация в БГ, единатвено власт на олигарси, банкери и кору..мпирани политици и обкръжението им
180
2
 
3
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Тия"всичките специалисти"какви ги дрънкат по телевизията за"носталгия по комунизма" Пази Боже от комунизъм и от подобен капитализъм какъвто имаме днес .Имахме горе-долу социализъм: Безплатно образование,безплатно здравеопазване,поносими цени,нямаше бездомни ровещи в кофите,почти нулева наркомания и криминална престъпност...За съжаление имахме си и Червена буржоазия!...
179
0
 
7
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Има,има демокрация...една за"елита" и една за тия които взимат малки заплати,малки пенсии и мизеруват...и нямат право на глас и мнение.
178
0
 
9
 
! Отговори
Лили Барута преди 4 години
Никой не вярва на такава"демокрация"!!!??? В система която си унищожи морала и културата,предаде страната и народа си с васали и корумпирани"управници" не може да има демокрация!!!
177
0
 
8
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Защото вместо на 3 морета, България стана на 3 прасета : Боци, Цаци и Шиши.
176
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото всичките тези пишман-демократи които се представиха за такива след 10/10/1989г.,се оказаха ДС доносници,милиционери,комсомолски секретари и разузнавачи на службите,и не са се махнали и до днес.Ето за това българинът не вярва в демокрацията.Само вижте кой избраха за Шеф на Юнеско,кой отиде в Евро Парламента,кои са министър Председателите и министрите от 30г. насам,за каква демокрация ми говорите.Всичките са на хранилка при Партията Майка още.
175
0
 
18
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Няма демокрация в БГ,има частен социализъм.До 1989 беше държавен монопол социализма а днес е частен монопол,който пак е на властимащите чрез техните фирми.В администрацията нищо не е мръднало,умножена е по три и все повече нараства,а никой не работи.Мисленето не е разрешено на чиновника,а му е вменено да мисли само за частния бизнес на определени хора,които са слуги на депутати и олигарси.Дребния бизнес е в ъгъла и е мачкан от чиновника за да може да се развива само на определени техни хора.
174
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно нашият народ няма и потребност от демокрация. Тя не е за всяко общество. Тя е за развитите общества, в които харата са достойни.
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си по-точна дума, един друг човек я каза - у нас си е фасадна демокрация. Не била хубава или истинска, дрън-дрън.
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да, безспорен факт е. Само 2 минути разговор с разни "емигранти" от държавите със смешни имена ти стига, за д прецениш що за стока са.... Муууххахахахаххаха
171
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради ткив *** като теб, България вече не е бяла, чиста и християнска....
170
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 188Защонпо дяволите повтарящ като папагал. Говориш за бежели, нехристиянски нации. Виниш на родоотстъпничество и чуждопоклонничество.... Предател.
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, безспорен факт е, че милионите които САЩ и демократите избиха и избиват за да им вземат ресурсите и петрола са полу човеци с ниско качество, а демократите са човеци от най-високо качество и имат право да избиват милиони полу човеци с ниско качество за да се обогатяват и да живеят богато с ресурсуте им, да живееш богато е добро. Демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по-добра.
168
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
185И ако българите преди бяха малко по-умни. Днес нации Македония, Сърбия и каквото се навъди над Албания, нямаше да има.
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 185Хирата с различно качество и много добре знаеш това! И да, нормално е! Умението ти да Коста тираш фактите е невероятно!
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията е нормално да избиваш милиони за да им вземеш ресурсите и нефта, това са третостепенни полухора, демократите са първостепенни хора и имат право да избиват третостепенните както САЩ, най-деморатичната страна в света избива милиони в страните с третостепенни ***, взима им нефта и ресурстите и в САЩ първостепенните демократи живеят богато, а да си богат е добро. Демокрацията е добро.