Танева за къщите без гости: Вече има върнати 700 хил. лв.

Останалата част от парите са обект на съдебни дела, заяви министърката
12 юли 2019 10:42,
28
Танева за къщите без гости: Вече има върнати 700 хил. лв.
Снимка: архив, Булфото

Вече има доброволно върнати 700 000 лева, всичко останало е обект на съдебни дела, заяви министърът на земеделието Десислава Танева във връзка с откритите нарушения при проверките на къщите за гости, финансирани с европари.

Още по темата

Вчера Танева представи резултатите от проверките на Държавен фонд „Земеделие“, при които е установено, че 15 от близо 300 къщи за гости не функционират като такива.

„Проверени са всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг”, обясни земеделският министър Десислава Танева пред bTV.

Изискуемата сума от установените нарушения ще е 4,5 милиона лева.

„Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела. В 74 къщи са открити различни по вид нарушения и при тях ще бъдат наложени финансови санкции. Тя ще е между 5 и 15%@, поясни министърът.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството.

Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Установено е обаче, че къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също не функционира като къща за гости.

Манолев за къщата за гости: Посещавал съм я като турист

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър.

Във връзка с информацията за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани с къщи за гости, Танева заяви, че местата работят по предназначение, но не са били представени декларации за конфликт на интереси. Дисциплинарни комисии на ДФ "Земеделие" ще вземат решение за наказание, най-тежкото от които може да бъде уволнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А от къде идват тези стотици хиляди лева за да покрият искането?Защо на никой не му хрумва да пита от къде са парите?А от къде идват тези стотици хиляди лева за да покрият искането?Защо на никой не му хрумва да пита от къде са парите?
27
0
 
5
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Значи,проверяват се къщи ,които още не саминали 5-те години,за които се следят-да го кажем по-просто!А тия,дето са ги минали 5-те години и никой не ги е проверил-те са си опекли работата!И какви са тия 5 години мониторинг!?След тях-никой не го интересува кое как е.Бе,как не можах и аз да направя една такава къща за гости и да си оправя жилищният проблем завинаги......
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПлевЯлиеФффФ кък тъй още не са му дали трибуна да се изходи по темата?!
25
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ха!.Преди време една моя позната бидейки касиерка беше "бръкнала в касата" и свила 2-3 хиляди лева..Е,хванаха я ,но ВЪПРЕКИ ЧЕ ВЕДНАГА ВЪРНА парите пак лежа в Сливенския,защото имаше извършено престъпление.Какво става тук и сега?..:-Тая се ХВАЛИ,че били върнати 700 000 лв,и..ТОЛКОВА!!!!Нема осъдени за това престъпление!!!..Защо?-Защото ***,която е УЗУРПИРАЛА властта ЛИКВИДИРА всички морални,правни и човешки закони в Територията!!!КРАДЕШ,ВРЪЩАШ АКО ТЕ ХВАНАТ,подаваш оставка и ПРОДЪЛЖАВ
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко мъдър е бил нашият стар българин .За всяка ситуация си има поговорка която казва всичко. Кучетата си лаят ,керванът си върви..... Така е ,ние тука се възмущаваме ,но те не спират да се угояват за наша сметка ,за нас мухите за тях къщите за гости ,по цял етаж на блок ,всичко безплатно .....и накрая угоени управници/ Пеевски, Борисов,Цацаров /
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще дойде време когато ще започнете да повръщате от лакомията си ...на там са тръгнали нещата тази ваша алчност и лакомия като ще векувате не е на добро....Горко на България с такива управници !
22
0
 
3
 
! Отговори
Кака Мара преди 4 години
Браво мениджърки. Каква къща за гости на долнобанския кмет.Та с тези 400 .000 лв. той си построи още един етаж на хотела,басийн и Др. Апропо, от средата на 90-те години Джамбазов ползва минерална вода за отопление и битови нужди, а сега и за басейна. Всички знаят, че хотела е негов, а не на новоизлюпената му снаха. Всъщност той е кмет от 2007г. без прекъсване от ГЕРБ. А и още нещо. Никой не е виждал дипломата на кмета за "дипломиран юристконсулт"10138
21
0
 
7
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Само не разбрах защо не показаха някоя от тия "къщи за тъщи" с телевизии и камери както беше с оня шавнаджия в Свети Влас. Сигурно добре изглеждат отвътре. Покажете да видим малко красоти, стига само мизерии.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪБРАЛИ 700 ХИЛЯДИ,МИЛИОНИ,МИЛИОНИ СА ЗА СЪБИРАНЕА БЕ ТЯ КЬОВЕШИ ЩЕ ВИ ДОЙДЕ.....БОЛШЕВИКИ
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Народа на избори се произнесе, че всичко е както трябва!.........Ние сме болшинство.Вие сте болшевики!"Не бе моето момче, щом сте болшинство вие сте болшевики, но де акъл да се усетиш какво точно пишеш.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 волтова нагла ***. Суджука още ли кара луксозните джипки на Горското бе?Ония дето уж бяха за скъпо-плащащи чужденци?
17
0
 
11
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Народа не се е произнесъл.Произнесе се Мишо Константинов и Цецо крадецо.Не ни баламосвай.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в тия дето е имало гости,знае ли са кои са гостите-или това са родата,приятелите,тия,които са дали парите,щото аз до скоро не бях чувал за такива къщи.Не са обявени или не бяха в сайтове за екскурзии и почивки.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно уточнение! Къщата не е за гости, а за скъпи гости!
14
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа на избори се произнесе, че всичко е както трябва! И пак ще се произнесе и то още по категорично! Това е демократичната оценка! Няма да слушаме десетина злобари и недоволници! Ние сме болшинство.Вие сте болшевики!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От по важните акули няма виновни! 10-15 допуснати до тези проекти, колкото да станат бушони при всеки случай! При Цецов поне всичко е законно! При Пламен Карупцията - тоже!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но кой им разрешил ДФ да харчат,за своя си ведомствена тур база за отдих и почивки,че още списъчно е много ама много по голяма,тъй че много са списвали,а може да са преписвали като обикновено една за кандидата друга за кандидата мой човек от родата.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито и проверки да се правят, върху вас остава едно огоромно КАФЯВО петно, редом до останалите гейтове.Истината е че сте пропити с корупция и шуробаджанащина до единИ никой не ви вярва, не се хабете
10
0
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Блажени са вярващите.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е затова сме най-бедните ,защото на власт са най-лакомите ! Видов ден ще ги настигне и тях ! Не случайно д-р Чирков преди години каза : Холандия е богата ,защото има 80 депутата с велосипеди а у нас са 240 с мерцедеси !