Танева за къщите без гости: Вече има върнати 700 хил. лв.

Останалата част от парите са обект на съдебни дела, заяви министърката
12 юли 2019 10:42,
28
Танева за къщите без гости: Вече има върнати 700 хил. лв.
Снимка: архив, Булфото

Вече има доброволно върнати 700 000 лева, всичко останало е обект на съдебни дела, заяви министърът на земеделието Десислава Танева във връзка с откритите нарушения при проверките на къщите за гости, финансирани с европари.

Още по темата

Вчера Танева представи резултатите от проверките на Държавен фонд „Земеделие“, при които е установено, че 15 от близо 300 къщи за гости не функционират като такива.

„Проверени са всички къщи, останали в мониторингов период, както и седем по сигнал. Тези 15 къщи представляват 5,2% от всички, които са в мониторинг”, обясни земеделският министър Десислава Танева пред bTV.

Изискуемата сума от установените нарушения ще е 4,5 милиона лева.

„Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела. В 74 къщи са открити различни по вид нарушения и при тях ще бъдат наложени финансови санкции. Тя ще е между 5 и 15%@, поясни министърът.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството.

Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Установено е обаче, че къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също не функционира като къща за гости.

Манолев за къщата за гости: Посещавал съм я като турист

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър.

Във връзка с информацията за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани с къщи за гости, Танева заяви, че местата работят по предназначение, но не са били представени декларации за конфликт на интереси. Дисциплинарни комисии на ДФ "Земеделие" ще вземат решение за наказание, най-тежкото от които може да бъде уволнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Построени са над 700 къщи за гости.Проверени са 300.Другите 400 няма и да бъдат проверени.Ще се окажат изрядни по документи.Е,ако някой журналист радуха нещо нередно,може и още една-две жертви да паднат за радост на стадото,което нищо не го трогва.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да дойде БСП на власт за да изкорени корупцията. Не може да продължаваме така.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм съгласен виновните да това престъпление да се измъкнат само с връщане на направомерно получените субсидии. Това е злоупотреба и измама и всички по линията от инвеститора до тези одобрили субсидиите да понесат своите наказания, съответно имотите да бъдат конфискувани. Едва тогава всеки, който дръзне да прави някакви схемички с приятели и роднини ще се позамисли малко.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е чудно има ли някой обикновен българин без да има общо с политиката да се е вредил ? Такъв грабеж,всичко е предварително планувано и за тези къщи за гости сега чуваме...А дано се задавят дано с тази лакомия ...Нищо не се носи на онзи свят,но заслужават ли този рай и те и отрочетата им? Цяла страна затриха вместо да използват европейските пари ,защото това е пак народна пара,защото всички ние плащаме за членството в Европа ,но само тези наглеци се облагодетелстват...как пък не се наядох
4
1
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Това е по врвмето на герб, ако не беше скандала с апартаментите щяха да покрият всичко. Те и сега покриха само 15 от 300? Мин половината. Просто тези 15 не са от върхушката на герб и ще ги опраскат, все пак трябва да има жертви
3
1
 
20
 
! Отговори
Пенди преди 4 години
Евала! Напълнихте хазната с този половин милион! Какви щастливи физиономии! Някой осъден? Или те без да искат са злоупотребявали? Смешници!!!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бравос,другарко Танева!!!Алилуя!Значи точно двама души са върнали парите,а може и един.Защото сме им раздали по 350 000 евро за да си построят къщичките и сега зорлем на 1-2-*** човека са им взели парите.Как да не се гордееш с такова постижение.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо за стоте къщи на карадъйъ и родата му???