Танева за африканската чума: Спазваме стриктно правилата!

Министърът обясни, че има пътна карта за справяне със заразата
Обновена: 30 юли 2019 13:56 | 27 юли 2019 11:30, Петя Славова
81
Танева за африканската чума: Спазваме стриктно правилата!
Снимка: БТА

Европейските правила за справяне с африканската чума са стриктно спазвани от страната ни, заяви министърът на земеделието Десислава Танева

"Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани", каза министърът пред Нова тв.

По думите на Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. "По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година", добави тя.

Още по темата

"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

"България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Ние обаче сме държавата с най-малко огнища и най-малко пострадали стопанства", каза тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни мерки срещу разпространяването на заболяването. "Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достигне заразата свинекомплексите", добави тя.

Земеделският министър заяви, че местата за загробване са избрани от експерти и са изключени всички рискове за почвата и водата.

"Всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин животни се извършва от Комисия по наредба, действаща със съгласуване на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – РИОСВ и "Басейнова дирекция". Няма нито едно място, на което извън тази съгласуваност да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният начин за справяне с болестта", заяви Танева.

По-рано стана ясно за наличието на ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма в област Русе. 30 000 животни в свинеферма в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени. Положителните проби оттам бяха потвърдени. Това е третото поред огнище в индустриална ферма в областта. Бедственото положение в областта ще продължи и през август. Една шеста от отрасъла се намира в Русенско.

Общо близо 90 000 свине ще бъдат унищожени. Свинефермата в Николово има 17 животни, тази в Бръшлен – 40 000, 30 000 в Русенско, а по 60 животни на ден умират от африканската чума.

Въпреки протеста на жителите на село Борисово, все пак там бяха загробени 2500 малки свине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази сутрин във фейса гледах клип как заравят живи прасета.просто ги карат съвсем здрави животните към един дълбок трап и след това багери живи заравят прасетата .Беше отвратителна гледка..Питам се що за и з р о д и са в това управление да започнат да лъжат най нагло за някаква измислена чума по прасетата,да започнат живи да заравят животинките и да лишават народа от поминък и препитание. ..проклинам банкянския мутраген и ш о п а р жив да го заровят един ден и него
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г.рбераски некадърни калинки като това недоразумение на снимката
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо изтрихте за американския център за биологични оръжия в грузия бренали трябва да се знае истината
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прасетата,че и всички диви/опитомени животни са регистрирани,зачислени към стопанствата имат вид ЕГН-та как чип или картонче на ухото с регистрационен номер когато са живи включени в единна система за отчет как обща така и по райони,региони,общини,че когато изчезнат да ги издирват,а когато умрат да се вписват от каква болест,диагноза,причина що за смърт с обстоятелствата и издирването им тъй,че са включени в електронна система за проследяване и отчет и туй е задължение на служби без да чакат теч
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая е абсолютен комедиант.Каквито са и останалите калинки на БокУ.Шефа-CMEШНИК с калинки-комедианти.ЗАКРИВАЙ!
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая е абсолютен комедиант.Каквито са и останалите калинки на БокУ.Шефа- *** с калинки-комедианти.ЗАКРИВАЙ!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тая чума шорош ни я пося още със раждането на партията на банкянското комунистче
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
туй за американския център е вярно и защо го крият не разбирам
37
1
 
8
 
! Отговори
до Светозар преди 4 години
без прекъсване? ти да не страдаш от амнезия. тиквочко кара по три години от мандатите си където всяка седмица нов скандал измества стария. така на бугаропитеците им се завива свят и не помнят вече повече от три деня. после отива до козяк, подава оставка и назначават за премиер некой слуга на синдериона дето замита след него и прави неколко мощни кражби между другото. на следващите избори почваме от начало.
36
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Това си е баш...диверсия,за да се досъсипе и без това...халтавата ни икономика и в частност,селското стопанство.Органите на Боко в ДАНС и полицията,бъкани със...специалисти и чиновници само се ослушват и не дават отпор на...душманите ни,които се...броят за...приятели.Нула файда от тези хрантутници,както и от ментора им Тиквата.
35
1
 
11
 
! Отговори
Djo преди 4 години
Женският вариант на Цв. Цв.
34
1
 
13
 
! Отговори
men преди 4 години
ако беше друга държава тези неакдърни скотоумци щяха да висят от доста време с главата на доле. при такива колосални кражби, такива колосални злоупотреби, такива предателства само бугаропитеците могат да си трйкат. наведени тикви не заслужават повече от царя тиква.
33
1
 
10
 
! Отговори
другото деси преди 4 години
спазваме ги по псвдо пожарникарси псевдо каратистки баш мутренски. цссст със пяна и после в един голем ров. и ограда от един ред тел направихме за сума ти мелеони. не е кат да сме стояли със скръстени ръце. и 30 милиона дадохме на фирмичката за екарисаж. а бугаропитеците да продължават да жюлят парцуца и есента да ни поздравят за добре свършената работа като гласуват с правилната билетинка.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"АКО У НАС ИМА АФРИКАНСКА ЧУМА-В АФРИКА ИМА ЛИ ТАКАВА -С РАЗПРОСТРАНЕНИ ОГНИЩОА ОГНИЩА?"Там щяга да й викат българска чума, но не мисля, че има много гербери там, така че са в безопастност
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия ГЕРБавите не похарчиха ли едни милиони за ограда на границата, която да ни предпази от чумата ? Пак ги "усвоихме" успешно. И сега затрихме един цял отрасъл и поминъка на хиляди хора. В Ада ще горите ***, а децата ви ще са все недъгави
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че спазваш европейските правила за справяне с африканската чума - спиш, когато ти я натисат и унищожаваш животновъдството, разчиствайки потребителските и търговски родни пазари за хищните и ненаситни европейски началници.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не очаквам българската чума да се справи с африканската чума, няма начин. Тя вече се провали
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СветозарбЕгай, трoлчe герберастко.....Сменети ги вече тия опорки за гръцкото море, като няма българско хората на гръцко ще ходят... ***
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ве знам що му викат африканска чума, като герберите са си от българия
26
24
 
3
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Абе плюете Бойко, ама човека вече 10 години е на власт. Малко са управниците били толкова време на власт за последните 100 години и то без прекъсване. Значи е успешен. А по всичко личи, че ще има и четвърти мандат. Май само бай Тошо е управлявал повече. Я си спомнете какви бяха заплатите преди това. Примерно при Царя и Станишко. А сега всеки уикенд сте на море в Гърция. Нещо много се разглезихте. Бързо забравихте гладните години.