Съмнения за африканска чума по свинете и в Пловдивско

Очакват се резултатите от референтна лаборатория
30 юли 2019 18:20,
41
Съмнения за африканска чума по свинете и в Пловдивско
Снимка: pixabay.com

Има съмнение за наличие на африканска чума при две диви прасета в Пловдивско, съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на храните в Пловдив д-р Камен Янков след заседанието на Областната епизоотична комисия.

Още по темата

Той разясни, че в ловно стопанство при отстрел на диви прасета, в две от тях е установено наличие на заболяването в частна лаборатория.

"Пробите са изпратени в София, като все още не е доказано от референтна лаборатория. Затова говорим за съмнения за заболяването, тъй като все още не е доказано“, каза Янков и подчерта, че на място са взети всички необходими мерки. Ако се докаже заболяването, предстои унищожаването на свинете в 3-километрова зона, посочи Янков, цитиран от "Фокус".

Той каза още, че е проведена среща с кметове на населени места от областта, за да имат информация всички по веригата какво трябва да правят.

Протича активна разяснителна кампания. Срещаме трудности с комуникацията с кметовете на малките селища. Разбирам, че обстановката е предизборна, но така или иначе мерките трябва да се изпълняват, каза д-р Камен Янков.

Председателят на Областната епизоотична комисия Димитър Керин добави, че за Пловдивска област е взето решение за определяне на 20-километрова санитарна зона около всички индустриални ферми. В тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

"Преустановяването на отглеждането трябва да стане до 2 август. Кметовете трябва да определят места за загробване на животните, както и да проведат разяснителна кампания сред населението“, каза Керин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не разбирам едно нещо-при чума не би ли трябвало да има масова мор на прасетата в кочините ? Не съм видял нито един репортаж който да показва протестиращи стопани,чиито прасета са умрели от зараза ! Няма никакви трупове,прасетата са живи !Каква е тази чума без МАСОВА смъртност - избирателна (само свинеферми ? ), изчаквателна (чака да заколят прасето за да се покаже в кръвните проби ? ), индивидуална (едно прасе умира, 10 не ? ) , въобще каква е тази епидемия - истнинска или предполагаема ?
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започват проверки по дворовете. Ако имаш прасе ти го взимат. Много скоро ще има предсрочни избори.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е африканска-българска чума е,то в африка няма толкова чумави ,колкото тук,пределно ясно е,че външни сили желаят да унищожат нашето животновъдство.Кои са,сигурно тези дето не могат да си продадат стоката заради нас.Миналата година си освободиха арабските пазари,като унищожиха овцевъдството и козите,тази година освобождават вътрешния ни пазар за тяхната продукция.Просто трябва да се види,кой спечели от двете години геноцид на животни.
32
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 4 години
И аз дочух за този внос на свинско от САЩ ама започва да ме хваща дтрах да коментирам, защото режимът следи и наказва всичко!!!!!!!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Винету зет му е закупил сериозно количество свинско месо от сащ, ха сега да се замислим дали случайно не му разчистват пазара?
30
7
 
2
 
! Отговори
Да ви светна: преди 4 години
БЪЛГАРИЯ НЕ ВНАСЯ СВИНСКО ОТ САЩ..... А, ОТ ЕС!!!!
29
0
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
А някой да си спомня, че управлявищите се хвалиха, че подписали със САЩ договор за внос на американски картофи, тогава се смяхме, при такива хубави БГ картофи за какво са ни американски.А дали няма договор и за внос на замразено свинско от САЩ.Ето как всичко си идва на мястото, Грузия, Диляна Гайтанджива, ТВ АЛфа - биолоични опити и унищожаването на цял отрасъл.
28
7
 
3
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
ЗАЩО ЗАРАЗАТА ИДВА ОТ СЕВЕРНАТА ГРАНИЦА - - СИЛИСТРА И РУСЕ..???????ЗАЩО НЕ ИДВА ОТ АФРИКА И ГЪРЦИЯ?! ЗАЩОТО ИДВА СЪС РУСКИТЕ РЕЙСОВЕ С ТУРИСТИ И ТОВАРНИ КАМИОНИ.ТОВА Е НОВИЯТ "НОВИЧОК"!!!
27
0
 
6
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Преди години израелски дрон беше пуснал непознат вид колорадски бръмбар в източна Турция показаха го по телевизията. Селяните се чудеха какво е това е животно :) Става дума за израелските безпилотни Херон тогава Турция нямаше свои и Хероните охраняваха и наглеждаха за терористи после информираха турската армия както и ПКК че са предупредили аскера. Та, искам да кажа че пускаха и бaцили.
26
1
 
10
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Не ям свинско или телешко само пилешко и риба в малки количества но мисля че тук не става дума за заболяване а унищожаване на цял отрасъл. Може би безхаберие може би умишлено.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ СЪМ ПАРАНОИК, НО ПРОЛЕТТА ИМАШЕ ДЪЛГИ БЕЛИ ЛИНИИ В НЕБЕТО....СЕГА -НЯМА , НО СИ ИМАМЕ ЧУМА! УБЕДЕТЕ МЕ ,ЧЕ БЪРКАМ!
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧУМНИЯ ВИРУС ЗА ПРЪВ ПЪТ Е ПРИЛОЖЕН ОТ РУСНАЦИТЕ В ГРУЗИЯ.СЕГА ВЕЧЕ Е В БЪЛГАРИЯ!ТОВА Е БИОЛОГИЧНА АТАКА НАД ЕС!!!ТЕХНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ---БЪЛВАТ ТАКОВА ОРЪЖИЕ, И ГО ПРОДАВАТ И НА АРАБСКИТЕ ТЕРОРИСТИ.
23
1
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Лично президентът на Русия предупреди руснаците, да не дават биологичен материал на учени от други държави. Главният лекар на Русия и бившия мин. пред на Грузия изнесоха данните ,хиляди документи за лабораторията, опити с ваксини - от които загиват за една нощ 30 грузинци и африканската чума - дронове - заразени насекоми.Имаше чертежи на дроновете, и последният етаж на лабораторията, в която са работели само американдци и са имали дипломатически имунитет.Най-висока степен срещу земетресения и
22
9
 
1
 
! Отговори
ЕТО ИСТИНАТА: преди 4 години
НА БУЗЛУДЖА СЕ ПРОДАВАТ СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ И КЮФТЕТА.ДРУГАРИТЕ ХВЪРЛЯТ КОКАЛИТЕ, КЪДЕТО ИМ ПАДНЕ.ЕТО ВИ ПРИЧИНИТЕ ЗА БЪРЗОТО ИДВАНЕ НА ЧУМАТА И В ПЛОВДИВ!
21
1
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Гледайте предаването на Диляна Гайтанджива за лабораторията Лугар - финансирана от Пентагона. Диляна беше уволнена. Бивш мин. председател повдигна въпроса и не виждам нищо смешно в тридесет загинали за една нощ: в графа прчина смърт: неизвестна, били са записани като номера, а не с имена. Африканската чума е засегнала Грузия, хората са виждали дронове.Да не говорим, че е взиман биологичен материал от различни етноси по цял свят от американци.Или забрави безплатните зъболекари в БГ?Страшно е?
20
7
 
1
 
! Отговори
Не се заблуждавайте преди 4 години
В ХИМИЧЕСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ НА РУСИЯ, СЕ ОТГЛЕЖДАТ. ВИРУСИ ЗА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ.ТОВА Е ЧАСТ ОТ ХИБРИДНАТА ВОЙНА.МИГРАЦИЯТА - - - СЪЩО!НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА!!!!!!!!!!!
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧУМНИЯ ВИРУС Е руски.ЦЯЛАТА ЗАРАЗА ДОЙДЕ ОТ ТАМ.ЦЕЛТА Е ДА СЕ СЪСИПЕ ИКОНОМИКАТА НА ЕС.
18
0
 
8
 
! Отговори
ТВ Алфа преди 4 години
Гледайте предаването от 28 07 2019 за САЩ военни бази, в частност Ново село, цитират американски източници, че БГ е позволила да се правят тестове с химически, биологически и ядрени оръжия.Ако това е вярно, след скандала с Грузия и лабораторията Лугар - където за една нощ почиват 30 грузинци, а свиневъдството е унищожено от африканска чума, възниква въпросът "какво по-дяволите става"?Местните жители в БГ набюдавали ли са дронове, които да разпръскват нещо?Не мога и не искам да повярвам!
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сте християни бе защо ядете свинско. Исус Христос ял ли е свинско бе св. ине. Не не е ял свинско свинята за Исус Христос е била мръсно животно. Мислите ли че тази чума по свинете е случайна. Не е случайна Бог я праща и още чудесии ще праща докато не разберете че Духовната храна е по скъпа от материалната.
16
4
 
1
 
! Отговори
ГАТЛИНГ преди 4 години
Пловдивските комунисти, бяха ли на Бузлуджа?!!!Ядоха ли свински кебапчета и пържоли?!ЕТО ВИ ПРЕНОСИТЕЛИТЕ НА ЧУМАТА!!!!