Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина

Борисов: Не задължавам никого, каквото си решат, но ще пламне
Обновена: 2 авг 2019 23:29 | 2 авг 2019 21:00, Веселина Йорданова
154
Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите села в Пазарджишка община, където трябва да бъдат умъртвени прасета заради чумата. 

Още по темата
"Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Каквото си решат", заяви Борисов.

Парите ще се дават във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите - на двор при доброволно умъртвяване на животните, за да бъде направена необходимата дезинфекция. Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на болестта и огромната популация на диви прасета.

300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата. Премиерът заяви, че бизнесът в Пазарджик е предложил догодина да даде прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени.

По думите му борбата със заболяването е от две години и тя е завладяла "от Виетнам до Белгия".

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума, по-страшно от чума няма", каза Борисов на срещата.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес, настоя Борисов и попита риторично има ли друг начин. "Аз също не понасям тъжни гледки", каза още премиерът и допълни, че се полагат огромни усилия да се действа така, както казва науката.

Той подчерта, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, увери Борисов.
 
Той посочи, че умъртвяването на животните сега е по-малкото зло и изрази надежда "да се измъкнем по-леко".

"Чума е, не ни е споходило нещо хубаво. Насила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също", увери премиерът. Според него болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.

"Във всички сфери се развиваме добре. Всички показатели са добре. Прокуратурата е независима институция. Аз не се меся в тяхната работа. Представете си, че издигна кандидат за прокурор, както каза Нинова. Ами ако го изберат? Аз не се меся", заяви министър-председателят и допълни, че не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт и затова не излъчил кандидат.

Някой умишлено иска да сваля правителството, коментира той в отговор на журналистически въпрос за кибератаката срещу НАП.

Министър Десислава Танева уточни, че парите, които ще се дават на стопаните, ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи и готовност за повторно завъждане след една година. Тя добави, че сроковете за умъртвяване на животните в личните стопанства се определят от съответната областна епизоотична комисия.

Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален, независимо от това, че тези хора нямат мерки за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, но въпреки това имат подкрепата на държавата. По думите й помощта от държавата е и проява на отношение за това, че хората проявяват разбиране и се обединяват в борбата с африканската чума по свинете.

След срещата кметове на населени места от община Пазарджик обявиха, че няма да подновяват своите протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данъкоплатците дават по 300 лв от джоба си за некадърността на държавата.
43
2
 
25
 
! Отговори
1441 преди 4 години
Всички телевизии гърмят-300 лв!Като че ли кюлчета злато ще раздават!А КЪДЕ БЯХА ТИЯ ТЕКЕВИЗИИ,КОГАТО ЗАГРОБВАХА ЖИВИ ЖИВОТНИ?! ГОСПОД НЯМА ДА ПРОСТИ НА НИКОЙ,ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ,И ДЕЦАТА ВИ И ВНУЦИТЕ ВИ!ВСИЧКИ ДА СТЕ ТРИЖДИ ПРОКЛЕТИ!
42
3
 
28
 
! Отговори
Розата преди 4 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЧУМА Е В БАНКЯ! И ЕНИЧАРИТЕ НЕ СА БИЛИ КАТО ТОЯ *** ОТ БАНКЯ .
41
23
 
5
 
! Отговори
хах преди 4 години
Поне се опитва човекът. Трябват експерти, ама май нямаме
40
3
 
16
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Вчера обясняваха че свинското щяло да поскъпне заради чумата (недостиг на месо). От тук разбирам че ще праснат здрави прасета 'за всеки случай' - значи ще има излишък на свинско???Ама каво се чудя - явно ще поскъпва...
39
2
 
39
 
! Отговори
Лесовъд преди 4 години
Бор в задния двор!Това нещо не се спря да раздава чужди пари. Вместо да потърси сметка ЗАЩО при яснота от 2 г за чумата и въпреки Усвоените пари тя е тук.Чумава е държавата и нищо африканско няма в нея, а бай ганьовщина.
38
3
 
50
 
! Отговори
Розата преди 4 години
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!НЕМА ТАКЪВ НАРОД-*** ,КАТО НАШИЯ. НАМЕСТО ДА ГИ ИЗМЕТЕМ НИЕ СВИВАМЕ ОПАШКИ И СЕ ПРОДАВАМЕ ЗА 300 ЛЕВА. А ОНЯ МЕТИЛ ОТ БАНКЯ РАЗНАСЯ ЧУМНАТА ЗАРАЗА,НАРЕЧЕНА ГРОБ ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ. ПРАВ Е СЛАВИ -НЕМА ТАКИВА ТЪОУНГЕРИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.
37
2
 
36
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Не знам с какво пръскат отгоре но доматите ми в двора не става нищо от тях. Тези които са под найлон в парника са добре. Тези под листата на асмата също са добре но имат малко плод понеже е сянка. Но които са на открито направо сякаш си ги опърлил с горелка въпреки че са поливани. Купешките от магазина на вид са перфектни но на вкус не са домати а червени и безвкусни - нещо средно между тиквички и краставички на вкус приличащи на домати.
36
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавата чума е по лошаЗащото ходи по хората 40620
35
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нещо много по-страшно от чумата! За 10 г. намали българската нация с 600 000 души!
34
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко, но от сърце.
33
5
 
35
 
! Отговори
Фалит преди 4 години
И откъде тези 300 лева за убито животно?Значи пак ще се вземат нови и нови държавни борчове докато тоя некадърен пожарникар фалира държавата.
32
2
 
31
 
! Отговори
бай х преди 4 години
африканската чума е тропическа болест България се заразява от Румъния, тя от Украйна , тя от Беларус , тя от Литва/Латвия, те от Полша а Полша от къде ??? демократично внесена зараза от отвъдокеанските съюзници и партньори
31
30
 
7
 
! Отговори
Браво на Правителств преди 4 години
аз мисля че чумата я донесоха екскурзиантите Деса и Румен.. Те обикаляха много и никаква дезинфекция след завръщане.
30
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът като малък си е гледал едно в Банкя. Знае какво му е било, като го заколят
29
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма чума и това ще ви го кажат и ветеринари и горски.Всичко е сценарий и поръчка на началниците
28
2
 
28
 
! Отговори
1 преди 4 години
Наприказва един куп глупости. Ама електората и свиневъдите как само слушкат хахаха Защо като е незаконно се позволява отглеждането в "задния двор"? Изобщо тази държава освен за "нашите момчета" за другите работи ли? До колкото разбирам ЕС ще даде 75%, а останалите от всички нас за ***-комплексите, а "300 лв. на къща" ще е 100% от всички нас. Абе направо - би било смешно, ако не си в пангара, надявам се скоро да не съм - та да се повеселя и аз малко.
27
3
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Държавата дава по 300 лв. на двор, а Батко ще прибере доста в неговия двор!
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отде ги копа Борисов тия пари че ги дава ?Ах ха ха ха ха ,ми недей ги дава е Бойко ,гътате им пминака на хората ,пък и да не даваш
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФинансистСАЩ ако го пуснат,дали наглите немски сороси ще го пуснат? Те са по-бъгнати и зли от сащ.