Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина

Борисов: Не задължавам никого, каквото си решат, но ще пламне
Обновена: 2 авг 2019 23:29 | 2 авг 2019 21:00, Веселина Йорданова
154
Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата. Бизнесът - прасета, догодина
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите села в Пазарджишка община, където трябва да бъдат умъртвени прасета заради чумата. 

Още по темата
"Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Каквото си решат", заяви Борисов.

Парите ще се дават във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите - на двор при доброволно умъртвяване на животните, за да бъде направена необходимата дезинфекция. Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на болестта и огромната популация на диви прасета.

300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата. Премиерът заяви, че бизнесът в Пазарджик е предложил догодина да даде прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени.

По думите му борбата със заболяването е от две години и тя е завладяла "от Виетнам до Белгия".

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума, по-страшно от чума няма", каза Борисов на срещата.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес, настоя Борисов и попита риторично има ли друг начин. "Аз също не понасям тъжни гледки", каза още премиерът и допълни, че се полагат огромни усилия да се действа така, както казва науката.

Той подчерта, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, увери Борисов.
 
Той посочи, че умъртвяването на животните сега е по-малкото зло и изрази надежда "да се измъкнем по-леко".

"Чума е, не ни е споходило нещо хубаво. Насила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също", увери премиерът. Според него болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.

"Във всички сфери се развиваме добре. Всички показатели са добре. Прокуратурата е независима институция. Аз не се меся в тяхната работа. Представете си, че издигна кандидат за прокурор, както каза Нинова. Ами ако го изберат? Аз не се меся", заяви министър-председателят и допълни, че не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт и затова не излъчил кандидат.

Някой умишлено иска да сваля правителството, коментира той в отговор на журналистически въпрос за кибератаката срещу НАП.

Министър Десислава Танева уточни, че парите, които ще се дават на стопаните, ще са предназначени за дезинфекция, почистване, мерки и препарати за борба с гризачи и готовност за повторно завъждане след една година. Тя добави, че сроковете за умъртвяване на животните в личните стопанства се определят от съответната областна епизоотична комисия.

Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален, независимо от това, че тези хора нямат мерки за биосигурност, нямат регистрация, както е по закон, но въпреки това имат подкрепата на държавата. По думите й помощта от държавата е и проява на отношение за това, че хората проявяват разбиране и се обединяват в борбата с африканската чума по свинете.

След срещата кметове на населени места от община Пазарджик обявиха, че няма да подновяват своите протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
18
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
''болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.''-И чии го дирят тогава у нас тези чумави румъняски?!
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНПърво казаха,че били румънски туристи донесли заразата,но сега чувам чак,че в Румъния има чума. После казаха,че били комарите.Пожарите преди ги правеха китайски фенери. Хакера Бойков беше първо руснак, ит.н.
22
3
 
23
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Време е САЩ да пуснат топките на Борисов. Държавата давала пари, а за НАП защо не дава ? Та им хакнаха данните и сега толкова много хора се притесняват за личните си капитали, каквито са тези данни.
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То обещавабето не е като даването.Бойко сега да вземе 15млн евро пък на хората ще даде ама друг път.Чума няма ама има едни стари замръзени ГМО меса от щатите дето трябва да ги купим и изядем за мезе към самолетите.Дерзай народе и вярвай на мутри.
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А трите прасета начело на държавата кога ще ги колят?
19
3
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЗАРАЗЯВАНЕТО НА ФЕРМИТЕ Е НАПЪЛНО ОРГАНИЗИРАНО ОТ ГЕРБ!!!ТЕ ПОИСКАХА 70 МИЛИОНА ЕВРО ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМА И ТОВА НЕ СА ПАРИ С КОИТО ДА ПЛАЩАТ ЗА УБИТИТЕ ПРАСЕТА ТЕ СА СИ ОТДЕЛНО!!!!--------КАК ЩЕ СЕ ЗАРАЗЯТ ПРАСЕТА ПРИ УСЛОВИЕ , ЧЕ СА НАПЪЛНО ЗАТВОРЕНИ И ОТДЕЛЕНИ ОТ СВЕТА! ЗНАЧИ ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!
18
2
 
32
 
! Отговори
БОКОЛИЦЕМЕРНЕКАДЪРЕН преди 4 години
ДВЕ ГОДИНИ ОПАЗИЛИ ПРАСЕТАТА В БГ ??? АМИ ИЛИ СА ОПАЗЕНИ ИЛИ НЕ. ЗАЩО Е НЯМАЛО ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ КАТО В ЕСТОНИЯ, КЪДЕТО ПО ВРЕМЕ НА ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ ЗА УМЪРТВЕНИ 22 000, А БГ КОЛКО ПЪТИ В ПОВЕЧЕ?.И КЪДЕ БЕШЕ КРАЛЯТ НА ПРАСЕТАТА, ОНЯ ОТ БАНКЯ, ТА НЕ СА ВЗЕТИ МЕРКИ ОТ ПРОЛЕТТА С ВАКСИНИ, ПРЕГЛЕДИ И КАКВОТО Е НЕОБХОДИМО, ТА ЛИКВИДИРА ЦЯЛ ОТРАСЪЛ. И СЕГА ЩЕ СЕ ГАВРИ С ЕДНИ ПОДХВЪРЛЕНИ 300 ЛВ. НА ТОЯ МУ Е ЖАЛ ЗА ХОРАТА САМО НА ДУМИ.ИМА МИЛИОНИ ЗА АСФАЛТ,А ЗА ЗА БЕДНИЯ НАРОД- КУКИШ. ДА ГО ИЗРИНЕМ ТОЯ
17
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен13Човека не се разпорежда с нищо,той ви каза много ясно и честно,че прави каквото кажат началниците. Кой ви е виновен,че сте слепи и глухи?!
16
2
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Държавата дава по 300 лв. на двор, засегнат от чумата.---------------Тази чума не е природно бетсквие с пострадали! А това, че ББ дава пари си е чисто признание за виновност на държавата /инттитуциите на ББ !
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забележете как колелото се върти - държавата да отпусне и Бочко да ги лапне!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На останалите нищо и не може да си купят и изядат и една пържола за 30 лева.
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА ,ТОВА Е НЯКАКВА ТЕРИТОРИЯ ПАРОДИЯ НА (ДЪРЖАВА) В КОЯТО ТЕРИТОРИЯ СЕ РАЗПОРЕЖДА ЕДИН НЕГРАМОТЕН ,НИСКОЧЕЛ МУТРАХЕН ,КОЙТО САЩ ГО ДЪРЖАТ ЗА ТОПКИТЕ ЗАРАДИ ТЪМНОТО МУ КРИМИНАЛНО МИНАЛО
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не чувам някой ветеринар да казва дали веднага след бума щемогат пак да се завъдят сивне,или има дълг период когато няма да може да се гледат? Какво ще правим в този ЕС,който убива всичко в БГ и внася некачествени стоки само от запада?!
11
19
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Аман от селяндypи, андрешковци и байганьовци!
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Развързаха бюджета за да купят изборите.
9
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко, а зетя внесе ли вече прасетата! С 300лв. храната неможе да се плати за прасе! Хората си хвърлят 20 - 30 годишни меса, а твойте хора ги внасят да ни изтровят с тях.
8
4
 
21
 
! Отговори
Тънко преди 4 години
Сами можете да си представите щом ще се платят по 300 лв и стопанина да прави каквото си иска, за какво говорим........ Отделно как звучи - БИЗНЕСА да даде догодина на всеки прасе... Евала , бас*** бизнеса , доброволно как раздава. Сами си правете изводите и тук колко схеми се правят и какви пари ще се крадат, щом така лесно се дава и обещава. Ей да видят на оная Баба Дора дето я браниха сумати и народ и накрая ги извъртя. Скоро я даваха как и карат новите овце... " Ми тееее малко слабичкииии...
7
3
 
36
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Боко ша раздава...прасета.Некадърника и неговата номенклатура от...калинки действат постфактум,ни чули,ни видели,ни взели някакви мерки в държавата.Тоя е голяма...комедия,ама само да не си в...действието.
6
3
 
29
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Видяха дебелия и развързаха торбите с обещанията къде бяха досега да го кажат това и хората да не се притесняват явно са се надявали всичко да мине и да замине.
5
6
 
18
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Сега за по 300 лв "на двор", забележете! много хора щесе сдобият с по едно прасе в двора си.