Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...

Без воден режим ще са в Ботевград, Шумен и Търговище
Обновена: 31 дек 2019 09:55 | 31 дек 2019 09:30, Петя Славова
226
Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...
Снимка: БТА

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още по темата

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК  оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

В момента около 315 хиляди българи живеят на воден режим. Освен в Перник, такъв има частично в Плевен, в Ловеч и в Севлиево. Според Нанков броят на бедстващите ни сънародници бил по-малък. Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%. "Много важно е затова темата за инфраструктурата", уточни още Нанков и допълни, че подпочвените води и тяхното ниво и лимити са изключително намалели.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена", които да гарантират дебит на вода. Възможно е такова да има още през март, но реалистично е да говорим за това след пролетното снеготопене през април – май", заключи Николай Нанков.

Преди ден пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов бе заявил, че водният режим в Перник може да бъде отменен до края на месец януари. По думите му, за да се случи това, трябвало в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
11
 
3
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Анонимен 37 Ти от къде ги знаеш тези схеми или само така предполагаш ? Ех вие под.ли чер..ве.ни душици !
46
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Те поне строят. Да ти напомня,че парите за осветлението на тунела от магистрала Хемус Топли дол, дето падна и уби жена бяха "усвоени"при Тройната,без една крушка да е сменена.Виновните тогава, както и сега са най-гласовити и критични.Защото социолозите отдавна са констатирали, че сме 80%матрела и се хващаме на всичко.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОЙКО ВМЕСТО НОВИЯ СТАМБОЛОВ, СТАНА НОВИЯ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я най-добре кажете и през коя от следващите години ще се случи това чудо . Недейте да споменавате само месеца .
43
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 422016 г. кмета на Перник е от ГЕРБ цитирам по памет Лиляна Павлова: даваме 32 милиона лева за рехабилитиране на язовир Студена и тръбопровода на Перник гарантираме, че за следващите 50 години проблеми с водата няма да имате.
42
20
 
2
 
! Отговори
МНОГО УМЕН преди 4 години
Писах го вече.Р.Янакиева от БСП-АБВ оставя Перник 2014-та с 32млн.дългове и запорирани сметки.Не успява да защити финансирането на смяната на над50год.тръби с европари.Загуби над 70%вода!2003-4г.,на Стомана Перник е разрешено вместо от преливащия яз.Пчелин,да ползва за пром.нужди питейната вода от яз.Студена.Курделия е била зам.мин.с този ресор!Сега ГЕРБ предават общината в добро състояние и с държ.пари ще поправят на Нинова и сие дивотийте.А виновните песове джафкат,та се късат.
41
2
 
18
 
! Отговори
Бойко Първи Бански преди 4 години
Аз отивам в при мацката в барса не ме мислете!
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно през новата година хората ще си ходят масово некъпани и непрани, а на всичкото отгоре и още по-бедни при тази инфлация.
39
20
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
КОЙТО ТРЪГНЕ СЪС РУСИЯ СВЪРШВА В ДЪРВЕНА КУТИЯ. УМНО НАЛИ.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ле леее !
37
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙТО ТРЪГНЕ СЪС РУСИЯ СВЪРШВА В ДЪРВЕНА КУТИЯ
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20Писах го вече.Р.Янакиева от БСП-АБВ оставя Перник 2014-та с 32млн.дългове и запорирани сметки.Не успява да защити финансирането на смяната на над50год.тръби с европари.Загуби над 70%вода!2003-4г.,на Стомана Перник е разрешено вместо от преливащия яз.Пчелин,да ползва за пром.нужди питейната вода от яз.Студена.Курделия е била зам.мин.с този ресор!Сега ГЕРБ предават общината в добро състояние и с държ.пари ще поправят на Нинова и сие дивотийте.А виновните песове джафкат,та се късат.
35
2
 
24
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Тази година пролетта и лятото паднаха рекордни количества дъжд в цялата страна!!!Не може един такъв язовир да бъде изчерпан с една трета, без да е захранвал други язовири или вецове!И да се казва на хората, че проблема е в течовете, стара канализация и Стомана Перник харчи водата???Кажете истината на хората, защото тя ще излезе и ще се стовари върху герберските ви чугунени глави!!!Агент Иънг Гослинг!ЦРУ!!!
34
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙТО СЕ НАВЕДЕ НА РУСИЯ СЕ ПРОВАЛЯ. ТОВА ВИНАГИ СЕ Е СЛУЧВАЛО В БЪЛГАРИЯ.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом Бойко е в Перник,не вода,а мед ще протече от чешмите.
32
2
 
14
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Нито Нанков, нито Бойко, нито който и да ще реши въпроса с водата на Перник. Единствено природата и Господ могат да я решат!
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, което са построили ГЕРБ (основно в София) след 3, най-много след 6 месеца се ремонтира отново.При всеки следващ ремонт се крадат, пардон усвояват половината от парите на предходния.Ремонтите се правят винаги от една и същи фирми, които се отчитат на Фандъкова.Тя пък отчита парите на Борисов.Всички контролни органи са техни и схемата няма къде да се пробие.Така управляват вече 10 години, през които са откраднали общо около 84 милиарда.
30
0
 
11
 
! Отговори
През март? преди 4 години
Или на марта в сряда....
29
0
 
23
 
! Отговори
е преди 4 години
Айде на бас, че накрая виновен ще излезе някой клошар...
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам единствено ГЕРБ могат да спасят Венеция от наводнения.