Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС

Искат и регламентиране на бакшиша
20 яну 2020 09:30, Красимир Ангелов
161
Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС
Снимка: Булфото

Хотелиери и ресторантьори обмислят протести с искане ДДС в сектора да бъде намалено на 9%.

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират във Велико Търново, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за бъдещи стачни действия, съобщава БНР.

Още по темата
Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша, съобщи Петър Стефанов - председател на БХРА във Велико Търново. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде намален на 9%.

Настояват и за намаляване на административния произвол над малкия и средния бизнес. От БХРА искат и законови промени за регламентиране на бакшиша.

Недоволството се очаква да започне с поставяне на надписи "Протест" на заведенията. След това е възможно и да се стигне до затваряне на заведения за един ден, поясни Петър Стефанов.

Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София, като може да има и дългосрочно затваряне на обектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък искам поне веднъж като отида на ресторант да взема ,че да се нахраня с кеф! Но напоследък нещо все не се получава. ДДС-то ли ви е виновно за ***, които предлагате под гръмките наименования като напр."специалитет на майстор-готвача"?
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Влайкоей заради такива пишман бизнесмени като теб ни е на такъв хал туризмът. Ако те питаме теб сигурно персонала без пари трябва ти работи, а клиентите сами да си сервират
105
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагли до безобразие! За лекарства и учебници 20%, ресторанти и хотели, които най-много оборот крият ако може съвсем да не плащат
104
3
 
2
 
! Отговори
Japan преди 4 години
До АнонименАло, да даваш за пример Япония е безумно : In 2013, the Japanese public debt exceeded one quadrillion yen (US$10.46 trillion), which is more than twice the country's annual gross domestic product. By 2015, the figure rose to US$11.06 trillion.Айде да си го преведеш и да поразсъждаваш малко.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Япония общата ДДС ставка е 5%
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не било 15%, ама и 19% не е. НАП е дала статистика с всички ставки в ЕС forcom-bg/dds/3/3.2.htmВ Германия е 16% ДДС-то
101
0
 
7
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
@100Имаш ли идея, каква част от бюджетния приход идва от ДДС? :)Ако го махнат, закриваме държавата направо. За акциза да не говорим. Че идеята му е да компенсира причинените здравни щети и би било логично да отива за здравеопазване...Като цяло, над 2/3 от приходите в хазната влизат от косвените данъци (ДДС и акциз). От ДОД влиза нищо и половина.
100
0
 
5
 
! Отговори
dnstuff преди 4 години
В Германия е 19%
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компромисен вариант - ДДС 15% за всички.В Германия е такова ДДС-то, нали са ни пример, да го направят както там!
98
0
 
5
 
! Отговори
До Влайко преди 4 години
Пич едва ти прочетох коментара(синът ми на 6 пише по правилно от теб) Иначе по темата , съгласен съм с Влайко ,дори и неграмотен е сътворил грамотна мисъл
97
3
 
11
 
! Отговори
Лили Барута преди 4 години
Аз съм за премахване на този ДДС данък който е бил за кратко въвеждан през средновековието и който капитализма много обича... ДДС е чист пладнешки обир без обективна причина.
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да няма никакво ДДС пак заплатите на персонала ще са 600 лв. , ако им ги дадат. Другарите от БКП-БСП цял живот крадат и сега трябва да работят и да плащат заплати на работниците си. О какъв ужас.
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре, защо 9% , аз като трудно смятащ защо не 10, да е кръгло и лесно :)
94
1
 
5
 
! Отговори
иван преди 4 години
обслужване...* пардон
93
3
 
7
 
! Отговори
иван преди 4 години
До Анонимен 95не ходиш по хубавите места значи. Има прекрасни ресторанти с добро услужване е вкусна храна ;)
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рядко ходя на ресторанти и заведения и за това не държа толкова на цените, но държа на качественото обслужване е вкусната храна. За жалост такова обслужване и храна стават все по рядко явление в българските ресторанти и заведения.
91
1
 
32
 
! Отговори
Спас преди 4 години
В кухня бачкам в ресторант в центъра на София. Шефа дава 1000 лв. и май само аз останах бял в кухнята, всичко друго е кафеникави с немити ръце и некъпани от дни. Скоро и аз напускам. Не посещавайте бг ресторанти, така храните мутри и им купувате мерцедеси и силиконки. Те на нормални хора, работещи за тях не искат да плащат. Търсят най евтината и некомпетентна работна ръка.
90
1
 
21
 
! Отговори
Непозната преди 4 години
А хотелиерите и ресторантьорите ще намалят ли съответно цените, ако им намалят ДДС? Да им се регламентира бакшишът, нахално наистина, на фона на лошото обслужване в България.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протеста трябва да бъде през работно време с блокиране на улици и мощти скандирания под прозорците на Борисов за да успее. Иначе си протестирайте колкото си искате никой няма да ви обърне внимание.
88
1
 
29
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
До ИнженерПоследно ходих на български курорт преди 10-на години - Боровец. Цитирам буквално местен кръчмар:" Еййй тва чужденците са страшни пинтии ! Снощи некви норвежци 950 лв. сметка направиха и стинка бакшиш не оставиха /следват яки псувни/ ?!?" За сведение, три полуфабрикат кюфтета, с малко картофки, филия хляб и малка българска бира ми струваха 27 лева. Колко горница е взел от тези 950 лв. смятай. Себестойност - кюфтетата без ДДС макс 1 лв, картофите 20 ст. и бирата 80 ст. От мен 25 лв кяр