Пазарджишките чушки под заплаха, няма да има вода за поливането им

С вода от язовир "Белмекен" се поливат земеделските култури в района
21 яну 2020 09:43,
42
Пазарджишките чушки под заплаха, няма да има вода за поливането им
Снимка: БГНЕС

Решението на правителството да се подава вода от язовир „Белмекен“ към Перник ще доведе до липса на поливна вода през летните месеци в цялата област Пазарджик. За това сигнализира доц. Христина Георгиева, директор на Опитната станция за поливно земеделие в Ивайло. Липсата на вода за поливане на земеделските култури ще влоши качеството на продукцията и ще намали добивите, допълни още доц. Георгиева, пише Телемедиа.

Още по темата

За решаване на кризата с водата в Перник в края на миналата седмица правителството реши миньорският град да получава вода от язовир „Белмекен“ през софийската ВиК инфраструктура. За перничани ще бъдат осигурени по 300 л. в сек. или 700 хиляди кубични метра на месец. Според директора на Опитната станция за поливно земеделие в Пазарджик, отклоняването на вода от язовира ще намали количеството на поливната вода в цялата област.

Според доц. Георгиева трябва да се работи по проблема за опазване на наличната вода и нейното придвижване по каналната мрежа.  Според нея в Пазарджишкия регион има и подземни води, така че част от необходимата вода за поливане на зеленчуковите култури се осигурява с помпени станции, но пък проблемът с липсата на вода по каналите все още е налице. Тя прогнозира, че с водоподаването от язовир „Белмекен“ към Перник той ще се задълбочава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още малко и половин България ще доставя вода на Перник. Вместо да се чудят откъде да докарат да причинят още мизерии да сменят най-после тръбите на града
37
2
 
4
 
! Отговори
От БАН преди 4 години
Казах ви вече, имигрантерите да не коментират злорадо. Вървете в селския Мол в Швабенхал. Или нямате кешец. Поне за едно капучино 5 Евро нямате ли, че сте седнали да серете тук. Това е български новинарски сайт за БЪЛГАРИ, не за избегали ***. Ясен ли съм - мухъли!!!
36
5
 
6
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
За 5 млн.население не може да осигурите вода.През лятото почти всички села има проблем с питейната вода.Дайте тази изостанала ''държава'' под наем на Китай и след пет години ще изпреварите Швейцария.Просто българинът няма дарба да управлява а само да краде и пие.
35
1
 
5
 
! Отговори
София преди 4 години
Заради 50 000 Перниканци ще бъдат на режим квартали на София - Бояна, Княжево, Горна баня, Суходол, Малу бучино и Банкя
34
1
 
7
 
! Отговори
От БАН преди 4 години
Тук, забелязвам пишат много "избегали" в чужбина, трайно неинтегрирани, предполагаемо с ниски доходи и комплексирани. Много от тях клепат коментари от сорта на: "Тъпо племе сте, защо не ги изринете..." или "Сега хак да ви е, няма да имате вода" и прочие тъпизми.Уважаеми черноработници! Какво ви кара да мразите държавата от която отдавна сте се отказали, за да си напълните търбусите с полуфабрикати? Защо не коментирате в сайтовете на съответната държава в която сте? Защото не знаете езика,нали?
33
3
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
От 681 година тази прокълната територия върви само надоле-е-е-е:))
32
3
 
1
 
! Отговори
Пълен упадък преди 4 години
Това лято се очертава да няма вода у Бт-то.Като няма вода ще пиете боза,лимонада и ракия.
31
2
 
2
 
! Отговори
Третият крак преди 4 години
С вода всеки може ! Как ли са се оправяли в Пазарджишко и Пловдивско преди изграждането на Белмекен от комунистите ?
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да си говорим откакто Радев е президент страната върви стремглаво надолу.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо от пазарждик софия е поблизо я ги гледай тарикати ние цяла обдаст да останем без вода заради софиянци а да там са правителството и крадците от държавната хазна значи крадците имат поголямо уважение и почит а кокошкарите на топло
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо ми едно време казваше: праш кото праш, ама кат си ял печени чушки на любовна среща не ходи, щото немааа ти стане. Прав беше дядо, щото ....ходих и .....
27
1
 
7
 
! Отговори
ddd преди 4 години
10 години не ви ли стигнаха да изритате ззавинаги престъпната гробарска шайка ***!Най-смотаните и крадливи в цялата ни 1300 г. история!!!
26
0
 
3
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 4 години
Кой му пука за Омот-А няците *** Перник.Да сиИвът мамите обрулени накроманизирани *** в Мордор Стомана Перник.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният да загаси лампата!Вратата няма смисъл да я затваря!
24
1
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Я, цялата държава почна да разчита на "Белмекен". Чушката иска много вода, който не е гледал, той не знае или с една дума, чушка без вода не става. То и доматът е тъй, но чушката иска доста повече. Тя и царевицата нема да стане без вода. В ниското не фанеш ли язовира да тече през поливният канал покрай нивите, нема фуф. Социализмът затова я направи тази мрежа с язовирите и каналите за да развива селското стопанство и д ане се внасят от Гърция, Турция, Конго и Гана зеленчуци;))), а да се изнасят!
23
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Виждате ли как пропагандната машина се изнизва от гафа с язовир Студена, първо се казва че софиянци нямало да ги засегне, сега чушките, утре скакалците и така нататък, вече акцентираме върху последствията от канала, който ще се прокара най-малко за два месеца, как се измества общественото внимание и фокуса на дискусията от крадците и некадърниците!!!Животът е жесток селяни прости!!!Агент Марджъри Брадхед!ЦРУ!!!
22
4
 
3
 
! Отговори
Абе чушки да искаш преди 4 години
Опа до Чушката на Пазарджик има помпи и сонди за тази работа вода да искаш ! Аман от ревльовци и селяни....
21
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
заради гнусното земеделие ще останем без вода.Да се забрани земеделието в слеващите 5 години.Ще внасяме продукция от турция и гърция.Така или иначе сега 90 % от земеделската продукция е от други държави
20
4
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Добре де, тази криза с водата, от какво е причинена, нещо някой се опитва да ме клати!От незнание и некадърност, от алчност и безскруполност,от избора да изберем по-малкото зло и да дадем вода на бизнеса!Само не искам да се сърдите на Дядо Господ селяни прости, че не ви е напълнил язовирите, празни глави и празни язовири, това не са скачени съдове , единия да прелива другия, а напротив колкото по-малко акъл в герберската кратуна, толкова и по-малко в язовира, а идва критичния минимум!Хю!ЦРУ!!
19
2
 
5
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Не се плашете ,сега бсп и дпс като поемат кормилото вода ще има бол !Питате се от къде,ами от Цанков камък!Само трябва една целувка на Орлов мост и нещата ще се оправят.Е после да му мислим,ама ние тоя филм сме го гледали,така че........!!!