Фандъкова: Язовирите за София са пълни, има вода за години напред

Воден режим не заплашва софиянци, тръбите ще стигат до Перник
96
Фандъкова: Язовирите за София са пълни, има вода за години напред
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За София няма опасност да остане без вода. В язовирите "Искър” и "Бели Искър” има вода за столицата за години напред. Това заяви в предаването столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв.

"Посетихме приспивателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите "Искър” и "Бели Искър” има за години напред”, заяви столичният кмет.

Още по темата
"Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на "Софийска вода”, уточни Фандъкова .

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

"Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, от деривациите, които захранват язовир "Белмекен” към язовир "Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза кметът.

Тя призна, че не е бил разглеждан въпросът дали София има къде да настани перничани, ако евентуално се стигне до евакуиране на хора от града заради безводието.

"Моята отговорност е грижата за софиянци и евентуално солидарност към други общини. София е столица, тя е има много важности, но моята грижа и да не допуснем проблем за Столичната община, към този момент имаме техническа възможност да помогнем на Перникъ, каза Фандъкова.

Тя призна, че въпреки че е доста критична към концесионера и често да влиза в сблъсъци със "Софийска вода", това е ВиК операторът, който гарантира и намалява загубата на вода по мрежата.

Според нея загубите са намалени до 45%, а когато тя е поела общината, те са били над 60 на сто.

От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София се установяват годишно.

"Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка", коментира още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
СЛАВИ преди 4 години
Лиляна да върне окрадените милиони, дадени на Перник и другите язовири за ремонт. А не за пореден път да обират парите на бедния българин за ремонти и водопроводи! Мр....ца! Поне за това не е минала давност. НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДАВНОСТ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА ЕДНА ДЪРЖАВА, ДЪРЖАВНОСТТА И НАРОДА Й! - ПОСЛЕДНОТО АДРЕСИРАМ ДО ОНЯ ГЕРДЖИКОВ! ДЕТО КОВЕШЕ ЗАКОНИТЕ, КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАС, ТА ДНАС ДА НЯМА ПРЕСТЪПНИЦИ, А ВСИЧКО ДА Е ОКРАДЕНО ЗАКОННО! В ЗАТВОРА И ВЗИМАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО ИМ - ДА СЕ ВЪРНЕ НА БЪЛГАРСКИ
84
0
 
1
 
! Отговори
СЛАВИ преди 4 години
Дано не я източите. Че после пак ще ви освиркат. Мислите ли ,хора, че Г-н президентът е подстрекавал хората при паметника на Васил Левски - да освиркат Фандъкова? Те в нейно лице са освиркали ГЕРБ. Марешки е *** като Росенчо малчугана.
83
0
 
2
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
Чак пък да има за години напред?Тези дни минах покрай Искъра и ръкава покрай който върви пътя за първи път го виждам празен.
82
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
Хаха то и яз.Студена имаше вода за години напред :)
81
0
 
4
 
! Отговори
Фандък преди 4 години
Все говори, но не поема отговорност като се обърка нещо. Лъжкиня!
80
0
 
6
 
! Отговори
Не комунист преди 4 години
ВМЕСТО ДА ПРАВЯТ НОВ ВОДОПРОВОД ЗА ПЕРНИК ЗА МИЛИОНИ / ОТ КОЙТО ЩЕ ГЕПЯТ ПОНЕ 50%/, МОЖЕШЕ ДА НЕ ДОПУСКАТ ИЗТОЧВАНЕТО НА ЯЗ. СТУДЕНА.ТАЗИ ЖЕНИЦА ЛЪЖЕ И ОКОТО НЕ И МИГА!БОГ И ПРАТИ ЗНАК С РАКОВО ЗАБОЛЯВАНЕ, НО ТЯ НЕ СЕ СПРЯ.ЩЕ ОСТАВЯТ И СОФИЯ БЕЗ ВОДА И ЩЕ ДУХНАТ КОЙ В ДУБАЙ, КОЙ В БАРЦЕЛОНА , А НИЕ ЩЕ МРЕМ В МРЪСОТИЯ !!!
79
0
 
9
 
! Отговори
azz преди 4 години
Вода е имало и ще има ,ако спрете да крадете!!!
78
0
 
9
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Да не стане така както стана с обещанията на Лилету за Перник
77
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 години
Шайката ГЕРБ лъже и краде докато може и след това ще си плюе на петите в чужбина.
76
0
 
9
 
! Отговори
Шиши преди 4 години
Отвратителна герберунгелска пионка си Жорданке !
75
1
 
9
 
! Отговори
8 преди 4 години
Лъжкиня ! Фотограф засне Белмекен ,който е пълен на една трета ! Държавата не трябва да плаща тръбата и водата на перничани ! Това са нашите пари от нашите данъци ! Питал ли ни е някой дали сме съгласни ? Не !
74
0
 
9
 
! Отговори
Драган преди 4 години
-Ало, енергото ли е ?-Не, ВиК-то-И на вас да ви...
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг - "Вода газим - жадни ходим!"
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
платиха се едни милиони за ремонт на Студена и сега вода от друго място, за където ще трябват още милиони, та Борисов вместо да плюе по българите, че не искали да плащат, да види защо, защото управляващите разходват постоянно милиони, а полза никаква, защото са некадърни и крадливи
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато не дойдат вашите специалисти и не ни уверят че вече вода няма щото не е валало
70
0
 
6
 
! Отговори
Не,но преди 4 години
Значи вода в Софийско има и не е от сущата трагедията с липсата на вода в Перник
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те хубаво са пълни, ама проектът тази вода да бъде доставена до Перник е на стойност 22 милиона лева. Тази малка подробност се спестява. И кой ще понесе отговорност за този огромен разход?
68
1
 
12
 
! Отговори
ссс преди 4 години
Разблата ти *** от кладенчова вода.Така и Фандъкова разбира какво й показват експертите. Лъжат я там и я натискат да приема.
67
1
 
15
 
! Отговори
МУНЧО преди 4 години
Аз, *** ви казвам: Вярвам много повече на Цар Киро, от колкото на Фандупкова!
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая кога стана хидроинженер, В и К-тата разхищават водата най-безнаказано и безотговорно, а цялата държава спи. Не може да има 50% загуби и измисления КЕВР да разшева вдигане на цената. Тотално безумие.