Фандъкова: Язовирите за София са пълни, има вода за години напред

Воден режим не заплашва софиянци, тръбите ще стигат до Перник
96
Фандъкова: Язовирите за София са пълни, има вода за години напред
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За София няма опасност да остане без вода. В язовирите "Искър” и "Бели Искър” има вода за столицата за години напред. Това заяви в предаването столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв.

"Посетихме приспивателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите "Искър” и "Бели Искър” има за години напред”, заяви столичният кмет.

Още по темата
"Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на "Софийска вода”, уточни Фандъкова .

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

"Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, от деривациите, които захранват язовир "Белмекен” към язовир "Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза кметът.

Тя призна, че не е бил разглеждан въпросът дали София има къде да настани перничани, ако евентуално се стигне до евакуиране на хора от града заради безводието.

"Моята отговорност е грижата за софиянци и евентуално солидарност към други общини. София е столица, тя е има много важности, но моята грижа и да не допуснем проблем за Столичната община, към този момент имаме техническа възможност да помогнем на Перникъ, каза Фандъкова.

Тя призна, че въпреки че е доста критична към концесионера и често да влиза в сблъсъци със "Софийска вода", това е ВиК операторът, който гарантира и намалява загубата на вода по мрежата.

Според нея загубите са намалени до 45%, а когато тя е поела общината, те са били над 60 на сто.

От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София се установяват годишно.

"Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка", коментира още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
9
 
! Отговори
Идиоти преди 4 години
приспивателната станция в Бистрица
64
1
 
13
 
! Отговори
WoW преди 4 години
"От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София се установяват годишно."Аре стига бе? Много са! И то на година?800 незаконни на година означава че общината само им маха незаконния водопровод, пише им един фиш и после като си замине инспектора тези пак се връзват?!Съдилища няма ли в тази държава?
63
0
 
17
 
! Отговори
Икомов преди 4 години
Ако Юрданка е толкова критична, както и към фирмите ремонтиращи София Шопите скоро ще са на режим и те + ще плащат и загубите по мрежата на Перник.
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че нещо, но и Софийското ВиК отстранява авариите по подобие на Пернишкото.Разравят забиват клин в дупката и заравят, след 2 месеца пак.А и се чудя, след като ще ползват Софийският оператор за вода не би ли следвало и цените да са, като софийските.
61
0
 
6
 
! Отговори
Добре е преди 4 години
че София иска да помогне на Перник. Тук знаем какво е да караш цяла зима без вода, изпитали сме го на гърба си. Беше страшно. Но този байпас към Перник трябва да се направи малко по-бързичко и в допълнение двата града да съставят и изпълнят програми за контрол и достатъчно респектиращи наказания на ВиК операторите си. Фирмите са склонни да подават фалшиви отчети и да събират много повече пари отколкото инвестират. Незаконните включвания са индикатор че не се работи по мрежата.
60
0
 
14
 
! Отговори
Лелее преди 4 години
Няма ли да вземе, да поплува на дъното, на тези язовири вече ... Всяка следваща нейна дума, е чиста лъжа!!!
59
0
 
14
 
! Отговори
ВЕРНО ЛИ БЕ преди 4 години
АМИ СЛЕД ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ НИЩО ЧУДНО ДА СЕОКАЖЕ, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВОДА И В СФ.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако загубите в мрежата са 50% значи колкото и вода да има трябва да я смятаме на половина предвид че "изчезва" по мрежата...
57
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
а в друга статия, София минава на воден режим ако даваме вода на Перник - два миляона чавека ще ходят вонящи по улиците.............
56
0
 
15
 
! Отговори
Отдавна преди 4 години
забелязваме Фандъкова да отговаря, цитирайки думи на "експерти", които са служители на фирмите, които тя трябва да контролира. Често тези твърдения са чиста лъжа и имат очевиден произход, изказани от хора които искат да не им се търси отговорност. Истината е че Софийска вода тотално е отрязала достъпа на аварийни сигнали до техния сайт. В събота вечерта по Раковска току до общината избликваше вода и нямаша към кого да се обърнем за да съобщим за аварията. Просто се оказа, никой не се интересува.
55
0
 
13
 
! Отговори
бай Z преди 4 години
Да живее ПРИСПИВАТЕЛНАТА станция в Бистрица!
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 600 до 800 незаконни включвания, е това си е айдушка работа. Крадлив народ бе.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия винкелите са винаги системата - "гепи-гепи", друго там нема.
52
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато на хоризонта има милиарди за крадене, БСП не само язовири ще източи но и през трупове ще мине както винаги.
51
8
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Откъде накъде ще даваме вода на Перник ?!?! За това , че след някой и друг месец ще "праснат" режим на водата й в София ли ..... заради Перничани !!! Те и без това половината Перник бачка в столицата и си ходят с влака. Да се къпят на работната си позиция преди тръгване от София вечер !!!!! ... Вместо да им даваме вода. Да вземат да хванат ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИ ЗА ТОВА ЧУДОВИЩНО РАЗХИЩЕНИЕ И БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ в последните минимум 15 години , ако ли не й повече - и ... ЗАТВОР !!!!! ... :( :( :(
50
1
 
28
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
То и Студена беше с вода за години напред ама изсъхна за няколко месеца благодарение на крадливата шайка от Герб! Само оставка ще спаси България! Оставка, съд и разстрел за тези антибългари!
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая го повтаря толкова пъти, да не би софиянци да се притеснят и да започнат да протестират
48
2
 
9
 
! Отговори
Тодор Славков преди 4 години
... Каква вода , бе ?!?! ... Важното е - шишетата с водка , вино и бира да са ПЪЛНИ ЗА ГОДИНИ НАПРЕД !!!!! ... Кой ти пие вода .......... Най много да си измия чурчето неделята.......
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една дума - да ги опразним.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много грешки в този текст бре хора, що така?