Твърдите антиваксъри едва 11% от българите, 85% одобряват ваксините

Джипитата подсещат родителите за имунизациите
89
 Твърдите антиваксъри едва 11% от българите, 85% одобряват ваксините
Снимка: Pixabay

Близо 85% от българите са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Това показва проучване на "Института по обща медицина", "Поликлиника България" и "Първа детска консултативна клиника" за нагласите към задължителните ваксини у нас.

80.3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберколоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като от тях 67.7% са били подсетени от личния лекар, че е време за имунизация, а 32.2% сами следят календара.

Още по темата
7% все още не са поставили всички ваксини, но планират да го направят.

11.2% обаче не възнамеряват да ваксинират децата си.

"Децата, които не са имунизирани и се разболеят, може да заразят други, с които се срещат или си играят, както и хора с по-слаб имунитет", коментират от Института по обща медицина.

 Децата под 5-годишна възраст са изложени на особено голям риск от развитие на усложнения и дори фатален край при заболявания като хепатит Б, туберколоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране.

Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии. От януари до ноември 2019 г. Националният център по заразни и паразитни болести у нас регистрира над 1000 случая на морбили. За първите 4 седмици на 2020 г. има 59 нови случая, а за сравнение, през цялата 2018 г. те са били едва 13.

52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото считат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище. Ваксините са задължително условие за постъпване в детска градина или училище в Италия, Франция и Австрия например, коментират от Института. Неотдавна и Германия прие закон, с който направи ваксината против морбили задължителна за детска градина.

Почти всеки втори, участвал в проучването (48.6%), е на мнение, че ваксината се прави, когато детето, семейството му и хората, които се грижат за него, са здрави. 45.3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар.

При някои противопоказания поставянето на ваксини на бебета и деца наистина може да бъде отложено, поясняват от Института. До 3 месеца това става по преценка на личния лекар, а след това – на комисия, която разглежда всеки случай индивидуално. Световната здравна организация (СЗО) публикува препоръки за това кога най-късно може да бъде поставена всяка една ваксина.  

Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 37.4% са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите. На въпроса Трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини?, 48.4% отговарят с "Да", 23.4% – с "Не мога да преценя" и 28.2% – с "Не". Световната тенденция е да се увеличава броят на задължителните и препоръчителни ваксини, както и налагането на финансови глоби за нарушителите.

По данни на ЕС всяка година имунизацията в света предпазва 2.7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона - от заразяване с тетанус при новородените и 1 милион – с коклюш. СЗО обяви отказът от ваксиниране за една от 10-те най-големи опасности за здравето на човека през XXI век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 4 години
Какво искаш да ами кажеш, че тези които са ваксинирани за страшните болести ( не говоря за ваксини против грип), се разболяват много по често от грип ? А може би и повече рак имат? И високо кръвно налягане и диабет?? Дано нямаш късмета на среща болен А към неваксиниран К . Всичко друго са празни приказки. Аз видях испанската майка антиваксърка по телевизията, как каза плачейки, че заради собственoто си невежество е платила с най-скъпото си. Страшна,сурова болка. Не го пожелавам на никой
63
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
64 - изказването ти е недоказуемо и е чисто предположение. Причините, поради които не съм се разболял може да са хиляди. Факт е, обаче, че не съм ваксиниран и е факт, че при всеки грип поне 60 % от ваксинираните ми колеги кашлят и подсмърчат из офиса. И най-логичната за мен причина за това е, че при потиснат с години имунитет (поради ваксини, тъпчене с антибиотици, отровна храна и т.н.) просто няма как да се справиш сам и с най-дребното заболяване. Това не е живот, а оцеляване.
62
3
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
Ти предлагаш да лежим на естествения имунитет да се изгради. Всеки път ще чакаме лавината от зараза да премине, помитайки 30-40% от населението, щото някой си умник решил, че ваксините са отрови и не действат. Бубонната чума е добра перспектива, виж колко процента оцеляват. Има литература, ограмоти се за скорост на заразяване и смъртност при повечето болести от имунизационния календар
61
2
 
9
 
! Отговори
до 61 преди 4 години
Много сте ми интересни такива. Не си се разболял, друже, защото *** и баща ти са легнали на това, че където си раждан и гледан, 99% са ваксинирани. Така, че вероятността някаква тежка болест да стигне до теб е минимизирана. Не се предава от А на Б,В,Г и Д и така нататък за да стигне до теб К примерно. Сега да ми обясняваш , че ако всички правят като *** и баща ти, ще настъпи раят на земята, е абсолютно грешно. Ще настъпи Средновековието. Хремите нямат нищо общо.
60
4
 
6
 
! Отговори
FF преди 4 години
До 42 и 52За ваше сведение само имам магистърска степен и сам учил имунология на английски от американски учебници. За съжаление докторите учат съвсем повърхностно тази тема в един семестър от няколко часа. Ако не си доктор имунолог не можеш да кажеш, че изобщо познаваш материята!!! Дали ще плюете и обиждате или ще повтаряте глупости като папагали-все едно, нищо добро не ви носи!
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60 - сега и ако ми кажеш, че европейците са имали имунитет, защото през 16 век са ги ваксинирали, ще те призная, хахах.Това потвърждава точно моята теза - силният имунитет се оправя с болестите сам. Естествено, ако се появи нов вирус или бактерия, няма да имаш имунитет и тепърва трябва да ги изградиш и точно това става по естествен начин. Не чрез изкуствени ваксини.
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За щастие не съм роден и израстнал в България, нито в европейска държава и се разминах с ваксините, благодарение на родителите ми.В живота си никога не съм боледувал сериозно - няколко настинки, нищо повече.За разлика от ваксинираните, които при най-малкото неразположение се тъпчат и допълнително с шепа хапчета и резултатът е плачевен. Офисите и транспорта са инкубатори на зарази, които обаче не разнасям аз.Поне 80 % от хората се разболяват минимум 1 път в годината, въпреки ваксините си.
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато испанците отиват в Южна Америка, индианците започват да измират като мухи от болести, пренесени от европейците. Шарки , морбили... Говорим за стотици хиляди хора. Да не са яли пържени картофи и пържоли, или са били със слаба имунна система всичките? Не са имали имунитет. Тези болести са били ежедневие в Европа, и който е оцелял е имал имунитет, но индианците не са имали. Така , че дотам със силния организъм, който се приборва с всичко.
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаш работеща имунна система, тя е способна да се справи с почти всеки нормален вирус или бактерия. Но тя трябва да се подпомага. Искрено се удивявам на хора, които като са болни нагъват пържоли и пържени картофи и очакват поредното хапче или инжекция да ги оправи. Естествено, тук не говорим за вируси, създадени в лаборатории, каквито са повечето съвременни напасти, а срещу тях ваксина няма.
55
3
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 4 години
Казах ти къде ти е доказателството, в Индия. Ходи и виж сам! Като вземе да ти се повръща от дечица осакатени от паралич, малформирани от менингити и всякакви предотвратими зарази тогава пак ще си поговорим за универалната истина, която явно на теб ти се свежда свише.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
52 - ако очакваш да намериш истината в книгите по медицина значи България е по-зле, отколкото си представям. Аман от промити мозъци, за които универсалната истина е или в новините, или в учебниците. Ако нещо го няма там, значи не съществува, така ли? Мислете, мислете...
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Антиваксъри, любители на конспирациите и тем подобни като цяло са хора с ниско образование и домакини чоплещи по цял ден семки вкъщи. Хората с нисък социален статус не случайно са такива (обикновенно малък умсвен "багаж") и най-лесно се подвеждат с подобни дивотии.
52
1
 
10
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
Оцелявали са 100 000 години, да, с детска смъртност над 60%. Да ти преведа умнико, раждаш 10, оцеляват 4. И то при късмет. Така ли искаш да живеем? Така ли?
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги мятаме в резерват тия 11% и там да си стоят. В ерата на безплатната информация глупостта няма оправдание.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детето ми на 12 години за пръв път пи антибиотик, два пъти съм давала за сваляне на температура. Нищо друго като медикаменти. НО Е ВАКСИНИРАНА за сериозните болести. Така че, няма нищо с вярата във фармацевтичните компании и химиите им. Ваксината е важна, в Испания имаше такъв случай на антиваксърка майка , че и с последователи, отиде си детето на 6 годинки от дифтерит. Болест , която в Европа я нямаше 35 години преди този случай
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FF"Няма нито едно доказателство, че васксините предпазват."Хвани учи медицина, за да разбереш доказателствата. Явно с завършен 8-ми клас в техникум не ти е в капацитета засега...
48
2
 
12
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
На наши далечни познати отрочето се гътна, защото бяха решили, че ваксините са лоши. Не ми пука изобщо, като пример го давам как пpoстотията затрива човешки създания. Единственото оправдание да не се ваксинира дете би било автоимунно заболяване. Именно едно такова дете си отиде наскоро, заразено от дете на антиваксъри. Последните си намериха майтора, но медиите мълчат по темата- тихомълком се случиха нещата.
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11 процента е много неимунизирани, дано не е вярно в цялостен аспект за страната, защото 8% е границата за спиране на геометрична прогресия при много заразните болести. А отделно ваксината не е гаранция за 100%. Слаба имунна система, недостатъчен имунитет от ваксината и също се разболяваш. Който смята, че ваксините са лошо нещо да ходи до Индия да види за какво става въпрос без ваксини. Не е нужно за всяка хрема да имунизираш, но има болести които не са играчка
46
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около себе си познавам само едни глупци- антиваксъри. Огледално на социалния им статус- камериерка и служител в газостанция. Останалите хора около мен- няма такъв със заплата под 4000лв.. Всички са програмисти, зъболекари, лекари, архитекти и всякакви добре платени интелектуални професии. Сред тях няма нито един антиваксър, всички сме с малки деца, защото сме около 30-те като години. Колкото по-беден и пpoст е един човек, толкова по-голям антиваксър. Това е закон.
45
3
 
2
 
! Отговори
Ken преди 4 години
Колкото пъти погледът ми мине през това заглавие, виждам "твърдите антисвекърви".