Срещу фалшиви болнични: Лекари с копие и до работодателя

Така щял да се засили контрола в реално време
14 фев 2020 10:26, Петя Славова
36

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя, така както изпращат сега до Националния осигурителен институт. Това предложение е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари в свое становище. Според медиците по този начин ще се прекъснат злоупотребите с т.нар."фалшиви болнични".
Още по темата

"Трябва да се засили контролът в реално време. Той да бъде не само за лекарите, защото част от болничните са от болници и комисии", каза за "България сутрин" д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари и допълни, че не може да се говори за злоупотреби, тъй като такива документирани има за цялата страна под 10.По думите му, става въпрос за мнение на финансистите в НОИ, които отчитат голям преразход за болнични.

Няколко са нужните мерки според него - контролът да бъде от самия работодател, като първите 3 дни болнични да са за сметка на НОИ, защото другото е било само антикризисна временна мярка. Също така лекарите предлагат работниците да минават прегледи всяка година през служби по трудова медицина.

Миндов  отхвърли и идеята хората с болничен да не могат да излизат от страната. "Човек може да се лекува в чужбина. Част от лекарствата на пазара ни нямат заместител. Хората отиват до съседни страни да си ги купуват, защото там ги има и са по-евтини. Не може да кажем, че този човек е отишъл на почивка, ако е например в Турция за един ден.", отсече лекарят пред Bulgaria ON AIR и допълни, че е ясно, че има и злоупотреби. Лекарят обясни още, че не може човек да си стои само у дома и на легло седем дни.

Миндов преброи, че през зимните месеци има бум на болничните, както и по време на празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
5
 
! Отговори
Тя преди 4 години
А всички тези мафиоти, дето в последно време изведнъж се разболява, като взеха да ги разследват.. Кой ще им държи сметка.. Скапана държава.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2018 година колко бяха фалшивите болнични? Ако не бъркам казаха, че са четири фалшиви болнични листа. През 2019 колко са? Пак ли четири или само един?
32
3
 
0
 
! Отговори
8807 преди 4 години
Решението е: ЛЕКАРИТЕ ДА СПРАТ ДА ИЗДАВАТ ФАЛШИВИ БОЛНИЧНИ
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е лекарската тайна? Къде е защитата правата на пациента? Заради нахални работодатели с яхти и майбаси, ще играем ли по клаксона им?Трябва да се научим да казваме "Не" на нахалниците и да приключваме темата.
30
0
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Явно ви е къса паметта. През 2009 година се установи, че има много фалшиви болнични в частният сектор по искане на работодателя. Затова тогава НОИ прехвърли плащането на първите три дни на работодателите, като заради това се отказа да вдига процентът на осигуровките, както беше предвидено.
29
2
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Не знаеш какво искаш. Осигуровки се плащат в размер отчитащ, че първите три дни болнични ги плаща работодателя. Ако стане както ти искаш, ще ни вдигнат осигуровките, т.е. ще ни се намали нетната заплата. Това ли искаш? Аз не искам да плащам повече. Нали не храниш илюзията, че НОИ ей така без да промени нищо може да плаща първите три дни болнични?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се изпраща направо до НОИ и работодател, каква е тая малоумщина болният да трябва да го предаде на работодателя до третия ден, нали е болен.С за изплащането трябва да си се поеме от НОИ, нали за това се внасят и осигуровки.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
Поредната глупост, този път от "името на общо практикуващите лекари". Ами и аз съм такъв, но и през ум не ми е минавала подобна простотия. Някои явно говорят и решават от наше име. То ни е малко останалата бумащина, та трябва да ни товарят допълнително. От толкова документация не остава време за истинската медицинска дейност.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми кот такова - аз съм измукал общо 2-3 години болнични вече, общо ;)
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ГерманияДа, ама за сметка на това половината то заплата са данъци.Па ако те набарат с *** болниче, гонят та, съдят та за всичко се са платили и пропуснати ползи където буквално ще то набичаъ по 1000 верска за всеки ден, де та е нямало, после не можеш си намери работа и помощи нема то дават, що вземат децата и толкоз ...
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко фалшиви болнични има за 2019 година? Един, два, три, пет или десет? Колко са общо болничните листове през 2019 година? 2 или 3 милиона?
23
1
 
13
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Ко са правят на мотики..... САМИТЕ БОЛНИЧНИ СА ФАЛШИВИ... ЗА ФАЛШИВО ЗАБОЛЯВАНЕ..... КАК ВСИЧКИ КОЙТО ГИ АРЕСТУВАХА И ВЕДНАГА СЕ РАЗБОЛЯХА.... ПРЕДИ ХОДЕХА В ЧУЖБИНА НА ПОЧИВКИ, А КАТО ГИ ГЕПИХА БОЛНИ..... И ОТ КАКВО... И КОЙ ИЗДАВА ТЕЗИ БОЛНИЧНИ..... И НА БАНЕВА.. И НА АРАБАДЖИЕВА... ИНА КМЕТА ОТ ГАЛИЧЕ.....
22
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Фалшивите болнични сега са много малко и не е ясно защо се раздухва този проблем. Може би, за да оправдаят неплащането на първите три дни, както им се иска на дебеловратите. По принцип фалшиви болнични може да се взимат само в частният сектор по две причини. Едната е работодателите да искат от работниците да си пускат болнични, а втората е, когато дебеловратите не пускат работника в отпуск, а на него му трябва да не е на работа. В държавният сектор фалшиви болнични няма, защото удрят по заплата
21
2
 
5
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
А бе нали сте доволни от ГРОБ бе ? Какво ревете. Да си караме по старо му.
20
4
 
5
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Единственото оправдание да не дойдеш на работа е да си умрял, точка
19
0
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
НОИ никога не са признавали, че фалшивите болнични са предимно при държавната администрация. Това, което е признавано е, че през 2009 се установи голямо увеличение на фалшивите болнични в частният сектор, взимани по искане на работодателите заради кризата тогава.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами в бяла европа е така
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва и задължително да се прикрепя касова бележка на закупените лекарства по рецептата
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори НОИ призна, че фалшивите болнични са предимно в държавната администрация и това е така, защото там няма да изхвърлят никого от работа, защото ползва болнични. Не така стои въпроса в частната фирма, там си ходим болни на работа, щото иначе шефа те гледа накриво и те заплашва, че ако още веднъж имаш "нахалството" да се разболееш, ще си търсиш друга работа.Естествено повечето хора си ходят болни на работа, ръсят вируси и на колегите си, но всички са наясно, че избор нямаш.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата не иска да плаща болнични .. пенсии .. и така те