Експерт: 80% от зеленчуците у нас внос – нищо ново

Ситуацията е така от години, особено зимата
22 фев 2020 11:28, Елка Василева
49
Експерт: 80% от зеленчуците у нас внос – нищо ново
Снимка: архив, БГНЕС

Само 20% от зеленчуците на пазара са български. 77 на сто от краставиците са вносни. 81% от доматите също. Вносните зеленчуци оказва се са по-евтини. Това показа анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

„Това не е нещо ново или сензационно. Ситуацията е такава от много години, особено през зимните месеци. Сезонът засилва тези тенденции и затова в момента доминират зеленчуците внос. Българското производство е в недостиг, за да задоволи вътрешното потребление”, посочи доц. Божидар Иванов от Центъра за анализи в селското стопанство пред Нова тв.

„През лятото се постига баланс и по-добро съотношение на родно производство към вносно. Когато говорим за проценти, много зависи откъде ги измерваме. Ако говорим за търговските вериги, там пазарът е един и там не може да се каже, че голяма част от зеленчуците са български, дори и през летните месеци. На пазарите обаче можем да кажем, че там преобладаващата част са българско производство”, добави Иванов.

„През зимните месеци България няма сравнителни предимства, за да може да произведе евтина продукция на тези цени. Преобладаващата част е оранжерийно производство и южните страни са облагодетелствани в тази ситуация и могат да предложат добра цена за потребителите”, коментира доц. Божидар Иванов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: вносзеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО 39С пари изкарани на работа. Що ти с какви мислиш или понеже не се вписва във бълнуванията ви за "бедните" българи, и трябва да си измисляте обяснения?
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГошоЯдяхме зимнината от БУРКАНИ, която всяко семейство предвидливо си правеше защото всички знаеха, че ИДВА ЗИМА. Ядехме туршии, кисело зеле, праз и все такива зимни манжи. Всяко българско семейство отделяше значително време за да се подготви за зимата и се САМОЗАДОВОЛЯВАШЕ с провизии ..... в прекрасния Комунизъм. Русофилчетата комунисти тези работи или не ги знаят или ако ги знаят няма да ти го кажат, тъй каот изглежда абсурдно на фона на имането на всичко по всяко време на годината сега.
41
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Анонимен42е какво сме яли тогава, след като е НЯМАЛО ,ни наши ни вносни
40
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 4 години
Не са над 100 хиляди, а по 1 милион софийски автомобили отиват за Гърция и не само в петък, а всеки ден. Според НСИ най-много българи отиват в Гърция през месец август, а през август 2019 пътувалите до Гърция на почивка са 124 хиляди и то не само софиянци. През останалите месеци са значително по-малко. Как реши, че чиновниците са тези дето почиват в Гърция?!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Малко история написа "Преди години се продаваха само пресни плодове и зеленчуци, а оранжерийни нямаше" но също и "някъде около 1976 в България започнаха да се продават домати и краставици оранжерийно производство". Значи говориш за социализЪма ... преди 76, нали така .. другарю? Не, че това дето го дрънкаш отразява "историята", може би затова е само "малко история". Оранжериите имаха сравнително локален характер и бяха недостатъчни за снабдяване на магазините и оттам: НЯМАМЕ
38
0
 
0
 
! Отговори
мисирки сър преди 4 години
Компири, кукуруз , зелки ,тикви , калинки , *** , банани ,кисело грозде , едър праз , малък праз .... директен вноз от производителя ....ми янко....
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте суджуци в Барселона.
36
1
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Като смесиш истина с лъжа, се получава лъжа. В София има около 60 хиляди чиновници, като масовата им заплата е 700-800 лева. Общо в България чиновниците са 97 хиляди, от които 1/3 са в администрацията на местната власт и 2/3 в администрацията на централната власт.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко историяПреди години се продаваха само пресни плодове и зеленчуци, а оранжерийни нямаше. Затова сега троловете на ГЕРБ наблягат, че сега имало стока през цялата година. Да, ама не. Някъде около 1976 година и в България започнаха да се продават домати и краставици оранжерийно производство, което значи целогодишно. За съжаление вкусовите качества на оранжерийните зеленчуци е много по-лошо, но сега се продават само оранжерийни домати и краставици и то с още по-лоши вкусови качества от преди.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега средният българин със месечната си заплата може да си купи 250-300 кг гумени домати, а преди 1989 година можеше да си купи 5 тона хубави вкусни домати.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега купуваме гумен домат на цена от 1,80 до 3,30 лева при нетни заплати от 480-600 лева, а преди 1989 година купувахме вкусен български домат за 5-6 стотинки при нетни заплати от 180-300 лева.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Др. Червен *** кажи ми кога е имало плодове и зеленчуци през цялата година. Нищо друго не те питам. Например кога е имало месо през цялата година и т.н.
31
4
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Вицове ли разказваш?Първо бай ти Тошо никога не е бил овчар. Второ, домати по 2,50 при заплата 120 лева също никога не е имало. Доматите струваха от 4 до 8 стотинки в зависимост от качеството им, а средната заплата през 1988 беше 252,08 лева, при минимална от 120 лева.Ще трябва да изчакаш с лъжите, докато са живи свидетелите на онова време.
30
3
 
3
 
! Отговори
Бай Гошо преди 4 години
Така е и по- зле ще става .Тия дето са работливи първи заминаха за чужбина. Последваха ги и тарикатите а в БеГе-то останаха само тея дето ги мързи да отидат по далече от кварталния хоремаг, църните индийци на социални помощи и тия дето са свикнали вече с робската си участ.КОЙ ДА РАБОТИ НА НИВИТЕ ? ... А ТРЯБВА ДА СЕ ЯДЕ . Затова се налага внос на продукти доскоро произвеждани у нас в изобилие.Не случайно по бай Тошово време имаше граничари с автомати. Да не бягат работниците а да работят.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам на другарите да помогнат на това , което пишат. Просто отидете на село и отглейждайте плодове , зеленчуци, прасета, краве и т.н. Гарантирам ви , че 99 % от хората ще ви благославят. Да ама не , вие сте крдци и убийци, които сте свикнали с празни приказки да си изкарвате прехраната.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До azМаймуните в България ги хранят с ябълки. Социалистически от КООПа.
27
4
 
5
 
! Отговори
ааас преди 4 години
Аз пък искам нектарче, ама няма. Щото едни овце скачаха навремето по площадите и после забягнаха в чужбина.
26
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Целта е вносът да сгане 99%.
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другаре има хора като мен, които помнят какво беше при социализЪма на овчаря бай Тошо. Нямаше никакви плодове и зеленчуци през цялата година. Това , което се произвеждаше заминаваше за Съветския съюз. Когато пускаха домати и краставици бяха по 2.50 лв. при заплата 120 лв. Това е инфо за младите хора.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Има всичко, само да искаш да го намериш. КАжи за качеството на ПРАЗА в сравнение с преди 1989.