Водата в Ботевград - опасна за пиене, но се плаща за чиста

РЗИ наясно с резултатите от изследването
10 мар 2020 14:02, Петя Славова
20
Водата в Ботевград - опасна за пиене, но се плаща за чиста
Снимка: БГНЕС

Водата в Ботевград не само, че не е годна за пиене, но е и опасна. Това става ясно от изследване, което е поръчано от неправителствената организация "За чиста вода Ботевград", предаде БГНЕС.

Жителите на Ботевград от десетилетия не ползват водата за пиене и готвене, а само за миене. Гражданите на общината са принудени да плащат за уж чиста вода, но не получават такава.

"Водна криза в Ботевград нямаше, няма и се надявам да няма и в бъдеще. Проблемът е с качеството на водата", заяви Иван Николов.

Двете изследвания на водата са направени в частен дом при спазване на всички изисквания от сертифицирана лаборатория на 31 януари и 10 февруари. Те са показали наличието на Ешерихия коли и Ентерколи, което е недопустимо и над изискванията, според законовите наредби.

"Резултатите са стряскащи", обобщи химикът Кирил Румевски, член на сдружението. Техните данни се различават от тези на институциите, които не са уловили това замърсяване. Гражданите са меко казано разтревожени от наличието на откритите опасни бактерии, които могат да причинят много сериозни заболявания.С резултатите от пробите са запознати РЗИ.

"Кметът на града също знае за проблема, той не е от вчера на този пост. Той е в темата, но в другата й част – за така наречената водна криза, но такава няма. Имаме проблем с качеството на водата. Да излезе и да каже, водата е годна за пиене или не. Да поеме отговорност, не е редно в 2020 г. да носим с туби вода от чешмите", заяви Иван Николов.

Той още веднъж подчерта, че водите на яз. “Бебреш” не е санитарна зона, той е предназначен за напояване, а не водата от него да влиза във водопроводите и да бъде пита от гражданите. Преди неговото изграждане през 1987 г. Ботевградчани са пили чиста вода, имало е над 28 помпени сондажи, които сега са изоставени. Има и други начини за водоснабдяването на града – има подводно езеро, което лежи между него и село Скравена.

"Призоваваме Община Ботевград да започне широк обществен дебат за питейната вода и в най-кратък период да изготви програма за справяне с проблема, за да могат накрая гражданите на Ботевград да имат чиста вода за всичките си нужди през 2020 г.", заяви Николов.


20
Още по темата: водаБотевградРЗИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Прочетете в днешния брой на botevgrad, публикация "Няма наличие на бактерии в питейната вода на Ботевград" опровержението на директора на РЗИ-София област д-р Александър Златанов на публикуваните от директора на ТМЕ Ив.Николов данни за наличие на бактерии Ешерихия коли и на голям брой бактерии (34 бр) ентерококи. Физкултурникът е спуснат за директор на ТМЕ от ГЕРБ, а срещу власт се не рита. PS Ботевградчани не са пили чиста вода от сондажите - тя се използваше от промишлените предприятия.
16
0
 
5
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 3 години
Прислугата на Валентин Златев пуска платени пасквили, понеже не му дават вода за частния ВЕЦ. Абе Златев, ние пречиствателната ще оправим. Ти виж правчанската, че й направихте Акт 16, а тя не може да работи.
15
0
 
0
 
! Отговори
към к.15 преди 3 години
Извинете: до преди 30, по-точно 29 години.
14
0
 
3
 
! Отговори
БиБи - продължение преди 3 години
До преди 40 години в Ботевград функционираше СО "Микроелектроника". Ако не се лъжа, в нея нямаше шефове завършили фикултура,нито в техникума, в който се обучаваха техници за нуждите на микроелектрониката, имаха физкултурник за директор. Това между другото, но за нуждите на обединението водата се пречистваше от минерални примеси до спец.съпротивление > 10 МGohm.cm.Това означава следи от минерални соли и никакви органични частици и замърсявания. Само че не можеше да се пие. Вкусът й беше блудкав.
13
0
 
4
 
! Отговори
БиБи - продължение преди 3 години
Голяма част от водата на язовира , доколкото си спомням, преминава през баритни мини. Николов да прочете какво представлява BaSO4 и обикновено какви минерали съпровожда. Да направи справка и за нейния минерален състав и свойствата й, както и за наличието на много фини дисперсни частици и как те се отстраняват. Искам да кажа на този любител на дълбока очистка на природна вода, че в Бостън водата се пречиства дълбоко и тя има всички необходими параметри за ЧИСТА вода . Само че не става за пиене.
12
1
 
4
 
! Отговори
БиБи преди 3 години
Не е приятно физкултурник първо да бъде директор на доскоро ползващ се с добра репутация техникум ТМЕ, второ- да се прави на специалист по качество на водата. Водата в язовир "Бебреш" много трудно би могла да стане по параметри годна за пиене и дори да стане такава тя няма да има този вкус, който я прави "пивка" - солите, които се съдържат в нея, нямат нужното съотношение, което да удовлетвори вкуса на хората. Николов да се научи да различава условно чиста вода от такава, подходяща за пиене.
11
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Имаше един кмет на Ботевград, който изкара три мандата, а преди това беше шеф на ВиК. Той какво направи по въпроса за водата за 15 години?!
10
1
 
3
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
А ВИК ни вдигат цените :(
9
0
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 3 години
Много пара се открадна в Ботевград.
8
0
 
3
 
! Отговори
и при нас преди 3 години
Във Шумен също.Един гражданин даже успя да осъди ВиК....Роботът на мои познати покава, че във водата има опасна бактерия за човешкия организъм и не я препоръчва дори за къпане. Да не говорим, че си къпят кравите в язовира.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Дупница
6
0
 
3
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 3 години
Простете безочливото ми невежестео, но какво е "подводно езеро"?
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Тикволандия е така, важното е че сме стабилни и всичко е наред...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали имат банани и тоалетна хартия ?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семейство на Нафтата няма никаква вина за това, както и въобще. Затова ли е търсил главния прокурор
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай ай Гавалюгов мирише ми на командировка до централния софийски затвор
1
3
 
5
 
! Отговори
ботевсело преди 3 години
колкото пъти пийна от чешмата, толкова пъти съм с диария до няколко часа