Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа

Предприетите мерки са адекватни, смята той
15 мар 2020 11:23, Ния Христова
286
Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа
Снимка: БГНЕС
"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество". Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инсектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса, пред БНР. 
 
Според него това, че профилът отговаря на очакваното, е нак, че предприетите мерки - граничен контрол и наложената карантина, са адекватни
 
"Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини". 
 
Д-р Кунчев отбеляза: "Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки... Не може да се подценява коронавирусната инфекция… Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях". 
 
Д-р Ангел Кунчев отбеляза, че в момента България е една от най-слабо засегнатите страни в Европа. От друга страна сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изводът е един - изолационно на всеки пункт. Държат те 14 дена и тогава се прибираш. Иначе някой *** ще реши да ходи до Бергамо с кола.
141
15
 
11
 
! Отговори
Камуназ преди 4 години
Алооо хейтъри, не знам какъв вирус има, вероятно е така, но едно е сигурно- орязаха ви правата и вие доброволно го приехте. Ще видим лятото дали този вирус ще остане да циркулира угоднически на западната пропаганда. Имам съмнения, че голяма част от рестриктивните мерки ще останат перманентни. Вероятно непокорните индивиди ще бъдете набедени за прокажени и останалите овце сами ще ви накисват пред властите. Властта си бетонира позициите, а вие се нacрaxтe. Аре бегайте за тойлет папир!
140
2
 
30
 
! Отговори
Граница преди 4 години
Затворете границите! У нас областите започнаха да се спасяват по единично. Затворете границите. В Русия спират и влакове. Спряха и полетите до Европа. Тотална изолация, така както е било по време на чума. Няма спасение , иначе сме обречени всички!
139
1
 
33
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Всички българи връщащи се от чужбина под медицинска карантина !!! Затваряне на границите за чужденци !!!
138
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките мерки се свеждат до мерене на температура и попълване на декларация!Може да си преносител и да нямаш температура а в декларацията повечето пишат неграмотно адреса си и не може да ги намерят!Значи това не са никакви мерки
137
5
 
35
 
! Отговори
До 134 преди 4 години
И как точно ще съм умрял от глад? Тези ,които работят в чужбина плащат данъци и осигуровки в държавите,където живеят,така че да си се лекуват там.Ние с данъците си плащаме пенсиите на техните родители,детски на деца та им.Никой ,който е заминал не мисли за държавата,а единствено за себе си Сега идват и даже са с предимство за изследване.С нищо не съм им длъжен.
136
2
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Скачахте за капитализъм.Айде сега, частните болници да ви лекуват.
135
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сутрин слушах по БНР брифинга на професор Мутафчиев и най силно ме впечатли, че връщащите се български граждани попълвали неграмотно декларацията която им искат на влизане така, че не можели от МВР да прочетът адреса им!Нямам думи да изкажа моето възмущение дано и неграмотни не е забранено да се пише като други думи които са забранени тук.
134
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 138Доказано ,нито 74годишната жена ,нито мед.сестра са ходили на Шипка.Ако от Шипка е тръгнал вируса цяло Габрово да е пламнало!
133
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 131 преди 4 години
Име телефон бе аланкоолу, и той е 112. Неспазването на карнатината е незаконно вече ако още не си разбрал.
132
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 134Брей много дашни тия гурбетчии ,били ме хранили!Гурбетчиите къде раздават пари ,да ходим да се наредим на опашката.
131
22
 
4
 
! Отговори
Червен трол преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Каза ви много явно да не се събирате на Шипка, а вие точно това направихте. Първите болни бяха точно от Габрово.
130
3
 
25
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Какво се получи сега,ние като граждани трябва да се изолираме, а от най рисковите райони се прибират хора и вкарват вируса.Как другите държави затвориха границите, а ние чакаме.Генералът снощи успя да стигне до сърцата на много хора надявам се,но пропускат много по важно, че организацията не е на ниво.БОГ ДА НЕ Е НА ПОМОЩ.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чичоТи не си ли от държавата?
128
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107миАко не бяха гурбетчиите ,досега да си умрял от глад!!!Мизерна,жалка ,гнусна твар!!!!
127
4
 
12
 
! Отговори
чичо преди 4 години
Разбихте си държавата.Сега ще видите зор голям.
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе това е биологично оръжие,не знаем къде или кой го пръска.
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва телефон на ,който хората да докладват за върнали се от чужбина Но Не спазващи карантина ! - съседи,роднини ,приятели.всички ги знаят ама няма къде да кажат
124
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Италия не беше проявила алчност и беше затворила границите си за китайските туристи, които донесоха вируса там, сега ситуацията в Европа щеше да е съвсем различна.
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименХората от БАН вече са изобретили лекарство,но чакат Франция и САЩ да им го разрешат за ползване,лекарството трябва да мине изпитание.